Λίγο μετά τις 20:00 ολοκληρώθηκε εν μέσω έντασης η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Σε συντεταγμένη αποχώρηση από τη Συνεδρίαση της Κ.Ε προχώρησαν τρεις ομάδες: η «Ομπρέλα», οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, και η ομάδα Τεμπονέρα, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου, μετά την άρνηση να γίνει ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του θέματος των διαγραφών στην κρίση μελών και φίλων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Παράλληλα, σε διαβουλεύσεις προχωράνε η «Ομπρέλα» και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη
Κάλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να πάρει άμεσα και καθαρή απόφαση για τα τέσσερα υπό διαγραφή στελέχη απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του. «Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε μία ομιλία με αρκετή ένταση και διακοπές από στελέχη του κόμματος.
«Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Μία ενότητα από την οποία δεν περισσεύει κανείς» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Να μιλάμε για τα εσωτερικά μας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλωνίζει με τοποθέτηση προϊόντος ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια. Αυτό ήθελαν. Αυτό τελειώνει σήμερα. Μια για πάντα. Τέλος η κομματίλα και η καμαρίλα» είπε σε άλλο σημείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Η τελευταία φορά!
Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα» τόνισε σε άλλο σημείο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή είπε: «Είστε το τιμόνι του κόμματος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν - κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες.
Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσακαι καθαρά! Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο. Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα!
Σας καλώ να δώσουμε απάντηση, όχι ευχή. Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις.
Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό. Όχι για τη στοχοποίηση προσώπων ή τάσεων. Αλλά για να αποφανθεί η βάση μας, αν υβριστικές πολιτικές συμπεριφορές από στελέχη του κόμματος εναντίον του κόμματος, γίνονται ανεκτές ή όχι από τα χιλιάδες μέλη μας που καθημερινά σηκώνουν στις πλάτες τους ανιδιοτελώς τον ΣΥΡΙΖΑ και που θέλουν το κόμμα να φύγει προς τα μπρος».
«Να πας στο Μαϊάμι»
«Να σέβεστε όλους τους απόδημους και τους ομογενείς, εκτός αν προτιμάτε να χάνουμε» είπε απαντώντας σε διαμαρτυρίες μελών της ΚΕ που φώναξαν «να πας στην ομογένεια», «να πας στο Μαϊάμι» .
Το χρονικό των αποχωρήσεων από τη συνεδρίαση
Περίπου στις 16:00 αποχώρησαν από την αίθουσα Ομπρέλα, 6+6 και τάση Τεμπονέρα, ενώ λίγο νωρίτερα πρόταση μομφής στο προεδρείο κατέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Συγκεκριμένα, αρχικά ανέβηκαν στο βήμα Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας που ζήτησαν να καταψηφιστεί η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα, ενώ ο προεδρεύων Παναγιώτης Ρήγας πρότεινε οι ψηφοφορίες να διεξαχθούν στο τέλος.
«Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση υπό αυτούς τους όρους. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχτηκε να μπει η πρότασή μας στη ψηφοφορία μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί οποιαδήποτε απόφαση. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση».
Ειδικότερα, ανέφερε: «Σήμερα μετά από την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματειών, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας κι εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξη το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Είπαμε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, ότι δηλαδή μπορεί να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση κι αν πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση, η βάση μέσα σε πολλά εισαγωγικά.
Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί, γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4 - 3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας στην ψηφοφορία, δηλαδή το προεδρείο αποφάσισε όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους, θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από την Κεντρική Επιτροπή, ότι μπορεί να αναιρεθεί όπου απόφαση παρθεί, γιατί μπορεί να την βραχυκυκλώσει και πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Η δική μου ομάδα έχει αποχωρήσει και από ό,τι ξέρω, αλλά πρέπει να ρωτήσετε και τους ίδιους, έχει αποχωρήσει και η ομάδα της Έφης και η ομάδα του Διονύση. Σας ευχαριστώ πολύ».
«Έθεσα την ανάγκη στο σώμα να ξεκαθαριστεί άμεσα το ζήτημα. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα στην αρχή» σημείωσε από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου. «Αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου. Τίποτα περισσότερο» συμπλήρωσε όταν ρωτήθηκε αν ανοίγει η πόρτα εξόδου από το κόμμα.
Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους: «Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ -Π Σ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση κατά τη γνώμη μου βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος ενώ είναι και άκρως διχαστική για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Έθεσα στο σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα. Είπα ότι η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο διάγγελμα είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτος του τι θα πει η ΚΕ. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στην συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω».
«Ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κεντρική Επιτροπή. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας και ανέφερε ότι θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα για να λάβουν τις αποφάσεις τους».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων, είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική.
Υπό την έννοια αυτή, ζητήσαμε την άμεση ανάκλαση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Είναι όλα ανοιχτά».
Υπέρ των διαγραφών ο Πολάκης
Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μίλησε ο Παύλος Πολάκης. Δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».
Γεροβασίλη: Διαφωνώ με δημοψήφισμα αλλά και με τις αποχωρήσεις
Θέση στα όσα δραματικά γίνονται στη σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πήρε η Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στις κάμερες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως την διαφωνία της με την θέση του προέδρου την έχει εκφράσει από την αρχή, ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε χωρίς κόλπα. Για όσους αποχώρησαν, είπε ότι είναι για διαδικαστικούς λόγους, όχι πολιτικούς.
Την αντίθεσή τους με πρόταση του Στέφανου Κασελάκη περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την διαγραφή είχαν εκφράσει χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Επιτροπή Δεοντολογίας προς Κασσελάκη: Λογοδοτούμε στο Συνέδριο
Τόσο ο τόνος όσο και το ύφος της «εντολής» του Στέφανου Κασσελάκη στο πειθαρχικό όργανο «να φροντίσει να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις» των διαγραφών δεν έμεινε αναπάντητη από τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Κατά την ομιλία του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο Αντώνης Κοτσακάς φέρεται να έχει πει πως η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν και πως εκλέχτηκε από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και λογοδοτεί στο Συνέδριο, σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη διορία που του έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.