Στις Ελληνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου αναφέρεται η JP Morgan και αναλύει τα σενάρια της επόμενης ημέρας. O αμερικανικός οίκος υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει Κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή, ωστόσο εκτιμά ότι μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η JP Morgan, με δεδομένη την απλή αναλογική είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία αναμένεται στις αρχές του Ιουλίου, θα προκύψει κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη JP Morgan δύο είναι τα σενάρια. Είτε η Νέα Δημοκρατία θα γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά Νέας Δημοκρατίας (35%) προηγείται του αριστερού και λαϊκιστικού -όπως τον χαρακτηρίζει- ΣΥΡΙΖΑ (29%), με σταθερή διαφορά 6 έως 6,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει περίπου 10,5% και το ακροαριστερό KKE 6,5%.
Δύο ακόμη λαϊκιστικά κόμματα, το αντιευρωπαϊκό και αριστερό MέΡΑ25 και το δεξιό Ελληνική Λύση, που συγκεντρώνουν περίπου 4,5% έκαστο, θα μπορούσαν επίσης να μπουν στο κοινοβούλιο.
Τα σενάρια συνεργασίας
Σύμφωνα με τη JP Morgan, ένας άκρως αριστερός συνασπισμός υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ ως εταίρο και ένα ή περισσότερα επιπλέον αριστερά κόμματα, μπορεί να κερδίσει μια οριακή πλειοψηφία εδρών. Ωστόσο, σύμφωνα με την τράπεζα, αυτός ο «κίνδυνος» παύει να ελλοχεύει αφενός επειδή ο Νίκος Ανδρουλάκης απορρίπτει τον Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου επειδή μια τέτοια προσπάθεια θα απομάκρυνε πολλά από τα στελέχη και των δυο πλευρών.
Σύμφωνα με τον τραπεζικό οίκο, είναι πολύ νωρίς για να διαμορφωθούν ακριβείς απόψεις για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ακόμη και όσον αφορά την αξιοπιστία των σημερινών δημοσκοπήσεων εξαιτίας του υψηλού επιπέδου πόλωσης του εκλογικού σώματος και ορισμένων γεγονότων που έχουν στιγματίσει κάπως την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας.
Η οικονομική προοπτική
Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ακράδαντα ότι μετά τις πρώτες κάλπες θα διαπιστωθεί η αναγκαιότητα των δεύτερων εκλογών.
Όπως προαναφέρθηκε η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει ορισμένες πολιτικές. Ωστόσο, είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τους πολιτικούς στόχους, ιδίως εκείνους που σχετίζονται με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και σημαντικά προγράμματα δημόσιων επενδύσεων που περιβάλλονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπό αυτό το πρίσμα, η JP Morgan αναμένει μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας. Το εγχώριο ΑΕΠ, μετά από μια συρρίκνωση κατά 8,1% στη βάση της πανδημίας του κορονοϊού το 2020, έχει ήδη ανακάμψει με κατά 8,1% το 2021 και περαιτέρω 6,1% το 2022. Για το 2023, αναμένεται μια περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη γύρω στο 2,5%.
«Κατά συνέπεια, η πρόβλεψή μας για μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει αμετάβλητη. Μετά τη σημαντική πτώση κατά 8,1% σε ετήσια βάση το 2020 λόγω της πανδημίας, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα ανακάμπτοντας κατά 8,1% το 2021 και προβλέπεται να προχωρήσει επιπλέον κατά 6,1% το 2022. Για το έτος 2023 προβλέπουμε συνεχιζόμενη εύρωστη επέκταση της τάξης του 2,5% περίπου σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, η ουσιαστική επέκταση της οικονομίας, που ενισχύεται από την άνοδο του πληθωρισμού, προκαλεί σημαντική μείωση του υπερβολικού ύψους του δημόσιου χρέους, μειούμενο κατά 23,3 ποσοστιαίες μονάδες έως το έτος 2022, ώστε να φθάσει το 171,3%», καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.