Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Εκλογικός συναγερμός μετά το στραπάτσο Τσίπρα - Τσακαλώτου στο Eurogroup

Πολιτική

Σε τροχιά εκλογών κινείται από χθες το βράδυ το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αφού το στραπάτσο Τσακαλώτου στο Eurogroup, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο Τσίπρας έχει να διαλέξει ανάμεσα στην νομοθέτηση και ψήφιση από την Βουλή, πακέτου νέων σκληρών μέτρων πριν την 20η Φεβρουαρίου ή να δραπετεύσει μέσω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Και για πρώτη φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες...

Αναζητεί τρόπο διαφυγής από την μέγγενη της Τρόικας

Τρόπο διαφυγής μέχρι το επόμενο -και το πιο καθοριστικό- Eurogroup του Φεβρουαρίου αναζητεί ​η κυβέρνηση,  για να αποφύγει μια ​"​κακή συμφωνία​"​ και να καταλήξει σε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό, μέσα σε 25 μέρες ​μόλις ​πλέον​.

Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να τα πει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το τι ζήτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών από τον Έλληνα ομόλογό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Εργασιακά, συντάξεις, φορολογία» ("labor market, pensions, taxation ") είναι οι τρεις όροι που «εδώ και τώρα» οι δανειστές ζητούν από την χώρα μας, στο σημείο όπου  έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση.

Τα τρία αυτά στοιχεία «μεταφράζονται» σε περισσότερες ομαδικές απολύσεις, περικοπή ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις και μείωση του αφορολογήτου, για την κάλυψη του «κενού» των 4,5 δισ. και της Ανάπτυξης που διαπιστώνει το ΔΝΤ.

Οι δανειστές αμφισβητούν κατά πόσον η «υπεραπόδοση» των μέτρων το 2016 είναι μόνιμη και θα επαναληφθεί, ή στηρίχτηκε σε συγκυριακά μέτρα και απαιτούνται και άλλα. Και όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η στάση όλων των θεσμών (ευρωπαϊκών και ΔΝΤ) για το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα, είναι κοινή - και άρα κοινές και οι απαιτήσεις τους.

«Αχόρταγο» το ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup όπου εκπροσωπήθηκε και το ΔΝΤ, καθολικό ήταν το αίτημα για εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων. Ο κύριος Τσακαλώτος όμως, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, περιόρισε το πρόβλημα μόνον στο Ταμείο.

Ωστόσο το Ταμείο, σε έκθεσή του που διέρρευσε χθες, φαίνεται πως πιέζει τώρα ακόμα περισσότερο και την Αθήνα αλλά και τους ευρωπαίους δανειστές, για τους όρους συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα – την οποία πάντως και επισήμως ο κ.Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη», δείχνοντας πως θα παραμείνει με όποιο κόστος.

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, θεωρώντας ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, επειδή αμφισβητεί τους ρυθμούς μεγέθυνσης που θα εμφανίζει στο εξής η ελληνική οικονομία. Ζητάει έτσι δύο πράγματα: Μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους και βαθιές μεταρρυθμίσεις -όπως αυτό τις εννοεί- με προειλημμένα μέτρα για εργασιακά, φορολογία και συντάξεις, προκειμένου να επέλθει εξυγίανση και πραγματική Ανάπτυξη στη χώρα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ώστε να συμφωνήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που επιθυμούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους. Επίσης, για παράδειγμα, αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, π.χ. για μετά το 2018.

Ο ESM, ο οποίος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, ενημέρωσε τους υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Αυτά τα μέτρα είχαν εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν επισήμως από τις διοικήσεις των ESM και EFSF στις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα έχουν στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν την «αλλαγή» ορισμένων επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά και καθιστούν περισσότερο «εύκολες» τις αποπληρωμές χρέους. Δεν έχουν καμία επίπτωση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ESM, δηλαδή των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση μέχρι τις 20:00 - Πάνω από 60.000 πολίτες ψήφισαν μέχρι τις 18:00, για τον νέο πρόεδρο

Πάνω από 60.000 πολίτες ψήφισαν μέχρι τις 18:00 για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου. «Παράταση μίας ώρας έως τις 8 (20.00) στις κάλπες για την...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη – Αναλυτικά η ατζέντα

Στις 09:30 τη Δευτέρα (25/11) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11.00 θα συνεδριάσει υπό το...

Φόρτωση άρθρων...