Να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα, τα οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές, να κλείσει στα γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και να «κοπεί» κάθε συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων και στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, ζήτησε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, και παρέπεμψε τις αποφάσεις για όσα ζητάει η κυβέρνηση στα τέλη του 2016.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής που η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα εντός ευρώ και αισιόδοξος ότι η χώρα θα ανακάμψει.

Από πλευράς της κυβέρνησης, όπως ανέφερε σε κοινές δηλώσεις με τον Επίτροπο Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Αθήνα ζήτησε χαλάρωση μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως για το ΕΚΑΣ και μεγαλύτερους «βαθμούς ελευθερίας» στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ συζητήθηκε και το χρέος.

Για όλα αυτά, ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε:

- Να κλείσει η α' αξιολόγηση με πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων του Ιουνίου.

- Να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η β' αξιολόγηση, με έμφαση στα εργασιακά. «Όλα θα μπουν στο τραπέζι. Δεν θέλουμε να χάσουν δικαιώματα οι Έλληνες εργαζόμενοι, αλλά να βρούνε πολλοί δουλειά, που τώρα αποκλείονται».

- Να μην γίνεται πια κουβέντα για χαλάρωση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα. «Θα εξαρτηθεί και από τη λύση που θα βρεθεί για το χρέος» ανέφερε ενισχυτικά ο κ. Τσακαλώτος.

- Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το φθινόπωρο, εφόσον κλείσει η β' αξιολόγηση. Και ο κ. Τσακαλώτος επίσης συνέδεσε τη συζήτηση αυτή με τον κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2020, κάτι που δείχνει πως δεν θα κατατεθεί πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το χρέος, στα τέλη του χρόνου στην καλύτερη περίπτωση.

Για τα capital controls, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει αν δέχτηκε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και πότε θα γίνει το επόμενο βήμα χαλάρωσης, δηλώνοντας... αναρμόδιος και παραπέμποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.