Μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στο μέτωπο της πανδημίας αναζητεί η Κυβέρνηση, βλέποντας τη νέα έξαρση των κρουσμάτων να δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό ενόψει του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα.

Η εμμονή ενός μεγάλου κομματιού του πληθυσμού στο να αντιδρά στο ενδεχόμενο συμμετοχής του στο εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς επίσης και το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας δημιουργεί ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες για την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο να έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός με τους επιστήμονες να ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να κρατήσει πάση θυσία την οικονομία ανοιχτή, τη στιγμή δε που οι δείκτες βελτιώνονται και το ενδεχόμενο για μία νέα δέσμη μέτρων που θα αφορούν στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος στο τέλος του έτους να είναι ισχυρό.

Στην αντίπερα όχθη, η επέλαση ενός νέου κύματος του κορωνοϊού προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλο το κυβερνητικό σχήμα που αναζητεί πλέον τις κατάλληλες απαντήσεις για να αποτρέψει τα χειρότερα και να διασφαλίσει ένα κλίμα ηρεμίας στην αγορά και στους πολίτες.

Τα όσα διαδραματίζονται σε καθημερινή πλέον βάση στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς με τα δρομολόγια να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των επιβατών και τις εικόνες συνωστισμού στις αποβάθρες και στις στάσεις να σπέρνουν το φόβο μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο των αρμοδίων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κοινή γνώμη δίνει μεγάλη έμφαση στην καθημερινότητα της, όπως αποτυπώθηκε και στις τελευταίες μετρήσεις, δείκτης που επηρεάζει σημαντικά το πολιτικό κλίμα, αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και ψηφοφόρων.

Στην παρούσα φάση η επέκταση των εμβολιασμών καθίσταται μονόδρομος, ενώ η προσέγγιση όσων εμφανίζονται αναποφάσιστοι ή αρνητικοί συνιστά μια σύνθετη εξίσωση που το αρμόδιο υπουργείο καλείται να λύσει.

Μάλιστα η επιλογή αποστολής των περιβόητων sms στους ανεμβολίαστους έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ η αποτελεσματικότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τίθεται υπό αμφισβήτηση με τις πρώτες μουρμούρες να ακούγονται στα κυβερνητικά κλιμάκια.

Εν κατακλείδι, η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και δημιουργεί πονοκέφαλο στα ανώτερα κλιμάκια του Υπουργικού Συμβουλίου.