Εκτονώθηκε η ένταση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έρευνας του ιταλικού πλοίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνά του βάσει του αρχικού προγραμματισμού, ενώ «λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διάλογου, χωρίς να υποχωρούμε από τις εθνικές γραμμές».
«Φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο», δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στο χθεσινό επεισόδιο που λίγο απείχε από το να γίνει θερμό μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Κάσο.
Ολοκληρώθηκαν το βράδυ οι διαδικασίες έρευνας του ιταλικού πλοίου, εξήγησε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open «από την ενημέρωση που είχαμε πριν από λίγο από το υπουργείο Εξωτερικών το ερευνητικό πλοίο το ιταλικό, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας. Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, Ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα οι έρευνες.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας λειτούργησαν
«Διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ Από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».
Το χρονικό της τουρκικής πρόκλησης
Να σημειώσουμε ότι το όλο περιστατικό ξεκίνησε καθώς η ιταλική εταιρεία πήρε άδεια, δηλαδή έβγαλε η ελληνική πλευρά Navtex για την περιοχή έρευνας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των 6 ναυτικών μιλίων, εντός δηλαδή των εθνικών χωρικών υδάτων. Ένα μικρό σημείο της έρευνας, περίπου μισό μίλι, ήταν εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, περίπου στα εξίμισι μίλια. Και με αυτή την αφορμή έσπευσε η Άγκυρα να εκδώσει μια δική της Navtex, oυσιαστικά για να δηλώσει επί του πεδίου ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί το εξωτερικό όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Στην ουσία είναι μια απόδειξη επί του πεδίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ. Αυτό είναι το ένα που πρέπει να κρατήσουμε», τόνισε ο Πιέρρος Τζανετάκος στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «το δεύτερο είναι ότι στην ουσία με αυτή την κίνηση η Άγκυρα αμφισβήτησε και την ισχύ της οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως αυτή είχε συμφωνηθεί είχε υπογραφεί στις 6 Αυγούστου του 2020».
Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα θέλει ένα χαρτοφυλάκιο που να αντικατοπτρίζει την πρόοδο και τον στρατηγικό της ρόλο
Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικές προσπάθειες για «ήρεμα νερά» στην Κάσο
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις