Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης από Βουλή: Το 2027 όταν θα συναντηθούμε πάλι στις κάλπες η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα

Πολιτική

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με την πανηγυρική συνεδρίαση στη Βουλή το πρωί και τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ.

«Αυτή την ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε θέλησα να βρεθώ στο κοινοβούλιο, τον χώρο που η δικτατορία βεβήλωσε για 7 χρόνια», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πολίτευμά μας», είπε, «είναι πιο ισχυρό από ποτέ και τα γενέθλια της δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού για όσα πετύχαμε χθες, για όσα θέλουμε σήμερα και για όσα μένουν να γίνουν αύριο. Η μεταπολίτευση σφράγισε την πορεία του τόπου, ο ιστορικός χρόνος είναι πυκνός και πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα θεωρούμε σήμερα δεδομένα στη ζωή μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας ότι ανέλαβε να ανατάξει τη χώρα και να κλείσει τις πληγές του Κυπριακού. «Με γνώση και ωριμότητα το 1974 ο Καραμανλής θεράπευσε τις πληγές που είχαν αφήσει ανοικτές οι επίορκοι αξιωματικοί», τόνισε, και πρόσθεσε ότι «σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άνοιξε τον δρόμο προς την δημοκρατία».

«Η περίοδος αυτή αποδεικνύει την ανθεκτικότητα ενός λαού που κράτησε ζωντανά τα ιδανικά της δημοκρατίας. Τα γενέθλια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι μια συγκυρία τιμής αλλά αναστοχασμού για αυτά που μένουν να γίνουν αύριο», είπε και πρόσθεσε: «Με οξυδέρκεια ίδρυσε τη ΝΔ και οργάνωσε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές σε μια κάλπη που η πλειοψηφία των Ελλήνων και Ελληνίδων στήριξε το φιλόδοξο όραμά του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την αναδρομή του είπε ότι το Σύνταγμα του 1975 είναι το μακροβιότερο έως τώρα και αποτέλεσε ένα φωτεινό μονοπάτι για την εμβάθυνσή του στα πρότυπα της Ευρώπης καθώς έδιναν βάρος στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι «πέρα από ετικέτες βαδίζει δίπλα – δίπλα με την Ελλάδα με κορυφαία στιγμή την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πάλι με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Κυβερνήσεις δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος

«Η Ελλάδα προχώρησε αλλά όχι όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε γιατί χάθηκαν ευκαιρίες καθώς σπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι, και αναγκαίες αλλαγές έμειναν μισές με το κράτος να συμβιβάζεται με τις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης ότι η επιτυχία της θεσμοθέτησης της δημοκρατίας στη χώρα μας, μας κάνει να ξεχνάμε τις οικονομικές αστοχίες. Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκλιση με στις θεσμικές αλλαγές και πρόκειται για μια μάχη τολμηρών μεταρρυθμίσεων που δίνει η Ελλάδα καθώς την κράτησαν πίσω η φοροδιαφυγή, η βία στα γήπεδα, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες κ.α. και δεν αποκαθίστανται με έναν νόμο.

Αναφέρθηκε στα ριζωμένα συμφέροντα και είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν μερικούς αλλά αφορούν τους πολλούς.

Αναφέρθηκε στα χρόνια της χρεοκοπίας και ειδικά στο καλοκαίρι του 2015 όταν κινδυνεύσαμε να βρεθούμε εκτός Ευρώπης εξαιτίας ολέθριων κυβερνητικών χειρισμών. Στις μέρες μας ενώνεται το νήμα κεντρικών εθνικών στόχων. Ζητούμενο, είπε είναι η Ευρωπαϊκή σύγκλιση και τόνισε ότι η εποχή που φτάνει τώρα πρέπει να είναι η εποχή των διδαγμάτων και των τολμηρών αλμάτων.

«Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από χθες. γιατί όπως η αδύναμη βαλκανική χώρα του 1974 σταδιακά μεταμορφώθηκε σε σταθερή δημοκρατία, έτσι και η Ελλάδα της καθήλωσης και του διχασμού πέτυχε να ανορθώσει την οικονομία. Το 2027 όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα. Στην τελευταία φάση σημειώθηκαν κατακτήσεις δύσκολες και όχι αυτονόητες».

Και συνέχισε μιλώντας για το όραμα της κυβέρνησής του: «Το παρόν μας ζητά να πετύχουμε τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης με νομιμότητα παντού, με αναβαθισμένα νοσοκομεία σε ένα μέτωπο που από τη μια θα στηρίζει τα νοικοκυριά και με μόνιμες αυξήσεις αλλά και με μια παιδεία που θα στηρίζει τα σχολεία και με έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα»

«Αυτό είναι μονόδρομος ώστε η Ελλάδα να βρεθεί σε τροχιά μόνιμης ανάπτυξης» τόνισε.

«Πολλά από τα δόγματα της μεταπολίτευσης αποδείχθηκαν σκιάχτρα που υψώνονταν σε βάρος της προόδου» είπε.

Και υπογράμμισε: «Το ίδιο μήνυμα διατρέχουν αλλαγές που επηρεάζουν και τις ίδιες συμπεριφορές των πολιτών μας: Οικολογική ευαισθησία, η πρόοδος του εθελοντισμού αλλά και η αυξανόμενη συμμετοχή της ατομικής ευθύνης».

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες νιώθουν ότι έχει έρθει η ώρα της αναμέτρησης με όσα μας κρατούσαν πίσω» τόνισε.

«Ομάδες που δρούσαν στο περιθώριο έχουν πλέον όλα τα δικαιώματα που τους δίνει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση για το Κράτους Δικαίου εντάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες της ΕΕ με τις λιγότερες συστάσεις σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μια αυταρχική δημοκρατία» υπογράμμισε.

«Θα ήταν λάθος οι επιμέρους σκιές να κρύψουν μια εικόνα γιατί η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 1974. Είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, με τα σύνορα προστατευμένα, την οικονομία πιο στιβαρή, με την κοινωνία πιο ενωμένη παρά τους διαχωρισμούς» πρόσθεσε.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...