Την φρεγάτα «Ψαρά» που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση Ασπίδες για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας στην Ερυθρά θάλασσα επισκέφθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), σε λιμένα στο Τζιμπουτί, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ (EUNAVFOR ASPIDES).
Χθες οι δύο άνδρες μετέβησαν στο Αρχηγείο της Λάρισας το οποίο έχει το συντονισμό της ευρωπαϊκής επιχείρησης, καθώς οι αντάρτες Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις.
Οι κ.κ. Δένδιας και Μπορέλ συνοδεύονταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.
Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας «ΨΑΡΑ» σχετικώς με την αποστολή της. Ακολούθως, απευθυνόμενος προς το πλήρωμα της Φρεγάτας «ΨΑΡΑ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε:
«Καλημέρα σε όλους!
Είναι μεγάλη μου χαρά που σας ξαναβλέπω μετά από λίγες μέρες, εδώ στο Τζιμπουτί. Είμαι σήμερα εδώ μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον κύριο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο λόγος της επίσκεψης είναι για να σας εκφράσω και πάλι την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας για αυτό που κάνετε, κατ’ αρχήν, για τα συμφέροντα της Πατρίδα μας, αλλά επίσης για τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Προηγουμένως είχαμε συνάντηση με τον Ευρωπαίο, τον Ολλανδό επιτόπου Διοικητή με την παρουσία του Ναυάρχου Γρυπάρη, τον επικεφαλής της επιχείρησης “ASPIDES”.
Συζητήσαμε το πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνει ο ευρωπαϊκός στολίσκος για να προασπίσει την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά λιμάνια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Δεν σας κρύβω και πάλι αυτό που σας είπα και στη Σαλαμίνα πριν αποπλεύσετε. Ξέρω ότι σας στέλνουμε σε περιοχή κινδύνου. Ήδη απόψε θα συνοδεύσετε ένα πλοίο μέσα από την επικίνδυνη περιοχή.
Όμως, πέρα από την υπερηφάνεια που νιώθω βλέποντας την Ελληνική Σημαία να κυματίζει στον ιστό σας, καθώς πλέετε στην Ερυθρά Θάλασσα, θέλω να σας πω ότι η επιχείρηση είναι εξόχως σημαντική για τον κάθε Έλληνα πολίτη, για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Αν διακοπεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, οι αναταράξεις στις αγορές, η αύξηση του πληθωρισμού, η απώλεια θέσεων εργασίας θα επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, θα επηρεάσει βαθιά την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Είστε εδώ και υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της καθεμιάς και του καθενός Έλληνα. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για αυτό το οποίο κάνετε. Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη και την περηφάνια της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού λαού και εύχομαι να σας υποδεχθώ ασφαλείς ξανά στη Σαλαμίνα μόλις επιστρέψετε.
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία».
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέδωσε στον Κυβερνήτη της Φ/Γ «ΨΑΡΑ» την ιστορική σημαία των Ψαρών, την οποία είχε δώσει ο Δήμαρχος του νησιού και αποτελεί τεκμήριο ηθικής και επιχειρησιακής ανάτασης. Η λευκή σημαία απεικονίζει σε ερυθρό χρώμα την άγκυρα για την ελπίδα, τον Σταυρό ως μαρτυρία Πίστεως και το δόρυ ως ένδειξη πυγμής. Στην άγκυρα διακρίνεται τυλιγμένο ένα φίδι ως σύμβολο της δύναμης του Ελληνικού Έθνους, του οποίου τη γλώσσα τσιμπούσε μια κουκουβάγια, συμβολισμός που δείχνει τη φρόνηση με την οποία έπρεπε να διεξαχθεί ο Αγώνας για την Ελευθερία.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Τζιμπουτί Μάριο Αρμενάκ.
« Είναι σημαντικό να βλέπουμε την ελληνική σημαία μαζί με την ευρωπαϊκή. Είναι ένα ελληνικό πλοίο – τμήμα μιας ευρωπαϊκής αποστολής. Πολλά κράτη-μέλη από διαφορετικές περιοχές συνυπηρετούν για να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα σε αυτός το μέρος του κόσμου γιατί αποτελεί ευρωπαϊκό συμφέρον».
Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως: Είμαι ικανοποιημένος και περήφανος να βλέπω επί του πεδίου την κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών Ναυτικών την κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών λαών Θέλω να σας ευχαριστήσω. Υπηρετείτε την πατρίδα σας, την Ευρώπη προσφέρετε ασφάλεια σε κάθε έναν που διασχίζει αυτή την «οδό» και προς το συμφέρον της ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο».