Περίπου στις 21:30 ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των τριών ισχυρών κομμάτων της ΕΕ, με το ΕΛΚ να εκπροσωπείται από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ, τους Σοσιαλδημοκράτες από τους Ολαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν λίγο μετά και οι Μακρόν και Ρούτε για τους Φιλελεύθερους.
Οι συζητήσεις για τα υψηλότερα αξιώματα στην ΕΕ κράτησαν περισσότερη ώρα απ’ ότι αναμενόταν και έτσι η κουβέντα συνεχίστηκε μαζί με όλους τους ηγέτες στο δείπνο της Ατυπης Συνόδου, το οποίο ξεκίνησε μετά τις 22:15, σχεδόν τρεις ώρες μετά την αρχική προγραμματισμένη ώρα.
Ενα δείπνο που εκτός από τα… παζάρια για τις θέσεις στα ευρωπαϊκά αξιώματα, είχε και ένα πλούσιο μενού για τους ηγέτες, οι οποίοι ξεκίνησαν με ορεκτικό pissaladiere revisitée, το οποίο είναι ένα πλατύ ψωμί από τη γαλλική περιοχή της Προβηγκίας.
Για κυρίως πιάτο το μενού έχει τηγανητή πεσκανδρίτσα με baby αγκινάρες και μεσογειακά λαχανικά, ενώ ακολουθεί rum baba με μάνγκο, φρούτα του πάθους και φράουλες που συνοδεύονται με καφέ ή τσάι από βότανα.
Η τριμερής με Μητσοτάκη και Τουσκ ως διαπραγματευτές του ΕΛΚ
Νωρίτερα, έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του, Ντόναλντ Τουσκ με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.
Μητσοτάκης και Τουσκ ως διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι Σολτς-Σάντσεθ με τους αντίστοιχους ρόλους από τους Σοσιαλιστές συζήτησαν προκειμένου να συμφωνήσουν για τη «μοιρασιά» των ανώτατων θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα για την επόμενη πενταετία. Στην συνέχεια η σύνθεση διευρύνθηκε με την προσθήκη των Φιλελευθέρων. Όπως λένε πηγές από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω συνάντηση ήταν και η αφορμή για την καθυστέρηση της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Προς «λύση-πακέτο»
Στο πλαίσιο αυτό, μια «συμφωνία-πακέτο» για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα είναι ante portas και θα μπορούσε να κλειδώσει στο αποψινό δείπνο των ηγετών αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το Politico, είναι σαφές ότι το ΕΛΚ θέλει ένα μεγαλύτερο έπαθλο στην κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μετά την εμφάνισή του στις ευρωεκλογές.
Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως όλα δείχνουν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγεί από τους ευρωπαίους ηγέτες ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κλειδωμένη είναι η θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στο κρίσιμο πόστο της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική αναμένεται να επιλεγεί η Εσθονή Κάγια Κάλας.
Κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες του ΕΛΚ που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.
Τα χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η Ελλάδα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν, με τα σήματα που εξέπεμψε, μέσω δήλωσης πριν από την άφιξή του στις Βρυξέλλες.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, τo νεύμα έγκρισης των «27» ηγετών της Ένωσης για μία δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται όλο και πιο δυνατό.
Όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν, η συζήτηση θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο».
Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΕΛΚ ανέφεραν στο ΕΡΤΝews ότι οι θέσεις που διεκδικεί η Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία φαίνεται να αφορούν είτε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής, είτε την Ανταγωνιστικότητα, είτε τη Διεύρυνση.
To ΕΛΚ πρότεινε θητείες 2,5 ετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ, πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα, διαρκείας 2,5 ετών, σύμφωνα με το Politico.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν τέσσερις κορυφαίες θέσεις που είναι υπό διεκδίκηση και το ΕΛΚ θέλει τους ανθρώπους του «σε τρεις από τους τέσσερις ρόλους κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».
Πρόκειται για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, όπου θέλει την παραμονή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την παραμονή για 2,5 χρόνια της Μέτσολα στη θέση της προέδρου του Κοινοβουλίου, όπου τα επόμενα 2,5 χρόνια η θέση θα πάει σε μέλος των σοσιαλιστών και, παράλληλα, θέλει να μοιραστεί σε αυτήν την πενταετία και η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία έχει αυτή τη στιγμή ο Σαρλ Μισέλ.
Την πρόταση στη διαπραγμάτευση, στην οποία εκπροσωπούν το ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσαν στο Politico πέντε αξιωματούχοι.
Η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσημα για 2,5 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να ανανεωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά, τυπικά, ένας πρόεδρος έχει υποστηριχθεί από τους ηγέτες για δύο θητείες.
Αξιωματούχοι θεωρούν σχεδόν απίθανο το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να συμφωνήσει στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θέλει να αναλάβει τη θέση ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Μητσοτάκης: «Θα συζητήσουμε για ουσιαστικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η ΕΕ»
Λίγο πριν από την έναρξη του άτυπου συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα ΜΜΕ:
«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το ΕΛΚ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε θα είναι και οι ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.
»Θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό πως η ευρωπαϊκή ατζέντα του ΕΛΚ, όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, δια της νέας προέδρου της επιτροπής, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, της κοινής πολιτικής και στον τρόπο που η πράσινη μετάβαση δεν θα επηρεάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους αλιείς μας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου».