Πέμπτη
17 Οκτωβρίου 2024

«Μάχη» για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής – Πώς θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, παζάρια και διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε με αιχμή το μεταναστευτικό καταγράφονται στις Βρυξέλλες, καθώς σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το πρώτο του νέου ευρωπαϊκού κύκλου- το οποίο έχει βαριά ατζέντα στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της αυξημένης ανησυχίας για αύξηση των μεταναστευτικών ροών από το Λίβανο.

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες θα συμμετέχει σήμερα Πέμπτη (17/10) και αύριο Παρασκευή (18/10) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.

Οι θέσεις Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται, ακόμη να επισημάνει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι’ αυτόν τον σκοπό.

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά, Εξίσου, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση στόχων όπως η άμυνα, η πράσινη μετάβαση, κ.λπ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για τις υπερσυνταγογραφήσεις: Δέσμευση για νομιμότητα παντού, τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται ανεκτές

Μετά τη δημοσιοποίηση της περίπτωσης του γιατρού, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ γιατί χρησιμοποιούσε τον ΑΜΚΑ της μητέρας του για να γράφει χιλιάδες φάρμακα, ο Κυριάκ...

Γεραπετρίτης: Οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μόνον εάν διασφαλίζονται απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα

«Έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Απο...

Φόρτωση άρθρων...