Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Φλωρίδης: Υποκριτική η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι

Συγκριτικά στοιχεία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ποινικοί Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας τα εγκλήματα ανθρωποκτονίας και εμπρησμού κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι.

«Όταν πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίζαμε τους νέους Ποινικούς Κώδικες η εφαρμογή των οποίων ξεκινά από αύριο, είχα πει ότι μετά από αρκετά χρόνια που το βλέμμα ήταν στραμμένο στα δικαιώματα των δραστών πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα τα θύματα. Να δημιουργήσουμε ένα Ποινικό σύστημα που θα δίνει την βεβαιότητα σε αυτόν που θέλει να εγκληματίσει, ότι θα πάει στη φυλακή. Αυτό αλλάξαμε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο» είπε ο κ. Φλωρίδης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση για να προσθέσει: «Αν θέλετε έχετε σήμερα την ευκαιρία να δηλώσετε ότι στρέφετε και εσείς το βλέμμα σας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων».

Ο υπουργός σημείωσε πως:

- με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 η ανθρωποκτονία από αμέλεια τιμωρείται με 5 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα που ψηφίσαμε και ξεκινά η εφαρμογή του από αύριο θα τιμωρείται με 10 έτη.

- Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από αμέλεια και ανθρώπινα θύματα, οι Ποινικοί Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ όριζαν το αδίκημα ως ελαφρύ πλημμέλημα. Οι Ποινικοί Κώδικες που ψηφίσαμε και θα εφαρμοστούν από αύριο, ορίζουν ελάχιστη ποινή 10 χρόνια και μέγιστη 20 έτη με ελάχιστη χρηματική ποινή τις 200 χιλιάδες ευρώ και δέσμευση περιουσίας.

Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από πρόθεση, οι διατάξεις που ψηφίσαμε λένε ότι οι ποινές υποχρεωτικά οδηγούν στη φυλακή γιατί δεν επιτρέπεται χορήγηση αναστολής ή μετατροπή ποινής. Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από πρόθεση και θάνατο με τις διατάξεις που ίσχυαν επι ΣΥΡΙΖΑ η ποινή ήταν κατα ανώτατο όριο 15 έτη και με βάση την υπό όρους απόλυση ο δράστης έβγαινε πιο νωρίς στα 6 έτη. Τώρα οι ποινές είναι ισόβια και έχει δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης μετά από 25 χρόνια.

«Άρα εδώ και έξω στον κόσμο συνειδητά επιχειρήσατε να παραπλανήσετε. Οι διατάξεις που εφαρμόστηκαν για την δίκη στο Μάτι ήταν διατάξεις που ίσχυαν τότε. Ο Κώδικας που ψηφίσατε το 2019 - ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι - πήγε την ανώτερη ποινή φυλάκισης από τα 10 στα 8 έτη. Τι καημό είχατε;» σημείωσε ο κ. Φλωρίδης.

Φλωρίδης σε ΠΑΣΟΚ: Θα στηρίξετε τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις ή θα γίνετε «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο εθνικός στόχος της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε βήματα προς το μέλλον, δηλαδή να επιταχύνουμε, να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς στην απόδοσή της» τόνισε από το βήμα της Βουλής Γιώργος Φλωρίδης.

Τοποθετούμενος επί του σχετικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η μεταρρύθμιση αυτή αφορά πρωτίστως στους πολίτες που οδηγούν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, καθώς «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα αφαιρεί σημαντικό μέρος από την αποστολή της».

Μάλιστα, τόνισε ότι, ζώντας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς διαρκώς, και πάντα υπάρχει μία παρατήρηση, η οποία δεν είναι ευχάριστη για τη χώρα μας: Ότι στον τομέα της δικαιοσύνης τα πράγματα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Και αυτό αφαιρεί κάτι πάρα πολύ σημαντικό από την εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να έρθουν για να δημιουργηθούν δουλειές, και για να κρατήσει η χώρα τα παιδιά της εδώ».

Για τις αντιδράσεις των δικηγόρων στην Αττική είπε ότι στο δημοψήφισμά τους συμμετείχε το 30%, ότι ο κ. Βερβεσσός του ΔΣΑ δεν εξέφρασε την αντίθεσή του επί της αρχής αλλά ότι δεν θέλουν τα 20 πρωτοδικεία στο νομό να γίνουν 5. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε πάντως ότι κατά το μεταβατικό διάστημα των 2,5 ετών θα περιμένει τη σχετική πρόταση των δικηγόρων και ότι η κυβέρνηση θα οργανώσει το θέμα των εγκαταστάσεων, όπου χρειάζεται, και θα ολοκληρώσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2026 το εξελισσόμενο πρόγραμμα ψηφιοποίησης.

Όσο για την κριτική περί «ψευδεπίγραφης μεταρρύθμισης», είπε ότι πρέπει να εξηγηθεί ποια η διαφορά της ιστορικής μεταρρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση, δηλαδή την ενοποίηση του πρώτου βαθμού, από τις ρυθμίσεις των Ελ. Βενιζέλου, Π. Τσαλδάρη, Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη. «Αν υπάρχει η πραγματική διαφορά στον επιδιωκόμενο σκοπό, να μας την πείτε ώστε να καταλάβουμε γιατί είναι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση. Είναι αυθεντική η ιστορική μεταρρύθμιση που σας περιγράφω».

Ρώτησε το ΠΑΣΟΚ εάν θέλει να συνδεθεί με αυτές ή να γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ «που ήρθε εδώ να μας πει ότι πρέπει, να πάμε και να προσευχηθούμε στις εκκλησίες. Διαπιστώσαμε όλοι τη νέα επίδραση που έχει ως αρχηγός με τα θαύματα», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Αυτό που θα χρειαστεί πολύ συγκεκριμένα, παρά τις επιφυλάξεις και τις επιμέρους αντιρρήσεις, να απαντήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο εξής: Αυτόν τον εθνικό στόχο της ενοποίησης του πρώτου βαθμό δικαιοδοσίας, για να μπορέσει η χώρα μαζί με τις άλλες αλλαγές, και την ψηφιακή μετάβαση, να οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε καινούργια εποχή, την αποδέχεστε ναι ή όχι; Όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε. Αλλά προηγουμένως οφείλετε να απαντήσετε σε αυτό. Θα βάλετε την θετική σας ψήφο για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά σε αυτό τον τομέα; Αυτό που συζητάμε σήμερα; Ή θα συνεχίσετε να οχυρώνεται πίσω από δικαιολογίες οι οποίες επιμένουν να κρατούν την χώρα παγιδευμένη στο παρελθόν» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Π. Μαρινάκης: Η ΝΔ ως κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να είναι στην πλευρά των μη τοξικών κομμάτων

“Νομίζω ότι τα πάντα στη ζωή είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Σίγουρα η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει πολλά θετικά για έναν πολιτικό και ειδικά έναν νέο, σχετικά, πολιτικό, ...

Φόρτωση άρθρων...