«Φρένο» στο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τους Eυρωπαίους Σοσιαλιστές επιχείρησε να βάλει από τη Λισσαβώνα, η Φώφη Γεννηματά, κατά την παρουσία της στις εργασίες του συνεδρίου των Ευρωσοσιαλιστών (PES). Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, βλέποντας όλο το προηγούμενο διάστημα να αναπτύσσεται στους κόλπους των Eυρωπαίων ομοϊδεατών της η ιδέα πως θα μπορούσε να υπάρξει συμπόρευση με τον Αλέξη Τσίπρα, στη λογική ενός «μετώπου», είχε επιλέξει τους χαμηλούς τόνους, παρά την έμμεση κατά καιρούς εκδήλωση της ενόχλησής της.
Το εν εξελίξει συνέδριο του PES –τελειώνει αύριο– κρίθηκε η πιο κατάλληλη και θεσμική ευκαιρία για να σταλεί το μήνυμα με ξεκάθαρο τρόπο, παρουσία όλων των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, χθες το βράδυ κατά το επίσημο δείπνο, η κ. Γεννηματά, χρησιμοποιώντας αρχικά ως επιχείρημα την υποψηφιότητα του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν, μια υποψηφιότητα που δεν στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία του Spitzenkandidat, όπου η κάθε ευρωομάδα προτείνει τον εκλεκτό της, «έβγαλε» από το κάδρο των Σοσιαλιστών τον Αλέξη Τσίπρα. «Οσοι σταθούν απέναντι και δεν στηρίξουν την επιλογή μας δεν μπορεί ταυτόχρονα να παριστάνουν ότι δήθεν επιθυμούν συνεργασίες με τη σοσιαλδημοκρατία», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «αυτό οφείλουμε να το αποσαφηνίσουμε πρώτα από όλα σήμερα εδώ στην οικογένειά μας, για να σταματήσει η σύγχυση». Και δεν έμεινε μόνο εκεί.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανεβάζοντας ιδιαιτέρως ψηλά τους τόνους, αναφέρθηκε στα «πεπραγμένα» του κ. Τσίπρα εντός Ελλάδος, εστιάζοντας στη συνεργασία του με τον κ. Καμμένο. Χαρακτηρίζοντας τους Ανεξάρτητους Ελληνες «ακροδεξιό μόρφωμα», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διγλωσσία, λέγοντας πως στο εξωτερικό «προσποιείται τον αριστερό», ενώ στο εσωτερικό «εφαρμόζει συντηρητικές πολιτικές» και «επιβάλλει καθεστωτικές λογικές σε θεσμούς και ΜΜΕ». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «εδώ στη Λισσαβώνα, είμαστε μαζί οι Σοσιαλδημοκράτες» και «όχι όσοι προσεγγίζουν καιροσκοπικά τη σοσιαλδημοκρατία, την οποία ταυτόχρονα θεωρούν υπεύθυνη για όλα τα δεινά του κόσμου».
Eίναι δεδομένο πως η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα σε μια μερίδα Ευρωσοσιαλιστών βελτιώθηκε κατακόρυφα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια ιεραρχείται ψηλά. Στόχος της κ. Γεννηματά ήταν να δώσει μια διαφορετική διάσταση για το «όλον» της διακυβέρνησης Τσίπρα και, σύμφωνα με συνεργάτες της, «ο στόχος επιτεύχθηκε».
Η κ. Γεννηματά πάντως δεν αρνήθηκε την αναγκαιότητα «πραγματικών συγκλίσεων». Σε όλους τους αξιωματούχους με τους οποίους συνομίλησε, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «προοδευτικού μετώπου», με βάση όμως «αρχές και αξίες» και όχι «τα προσωπικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις». Οι επαφές θα συνεχιστούν και σήμερα, με βασικό στόχο της προέδρου να καταδείξει πως η ανάκαμψη της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών περνάει μέσα από την αντιπαράθεση με «τις συντηρητικές πολιτικές της διαρκούς λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας».