Μία μεγάλη και σημαντική συμφωνία που αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία έχει να κάνει με την προσπάθειας για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το BBC, η Συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου - γνωστό ως LNG - μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψουν τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κάτι που σημαίνει αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες. Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως οι παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς την αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προμηθεύει η Ρωσία σε ετήσια βάση.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ενέργειας της Ευρώπης και ο πόλεμος της με την Ουκρανία προκάλεσε άνοδο στις τιμές της ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονταν ήδη πριν από την εισβολή, καθώς οι εθνικές οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν από την κρίση της πανδημίας.

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.