Δευτέρα
04 Νοεμβρίου 2024

Φυσικό αέριο: Νέα Navtex για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης - Δεσμεύεται μεγαλύτερη έκταση

Μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση δεσμεύεται για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες. Το επιχειρησιακό πεδίο επεκτείνεται στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά από την Κρήτη και την Πελοποννήσο. 

Η νέα Navtex εκδόθηκε σε συνεργασία με τη Μάλτα και σύμφωνα με αυτή δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση για έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η συμπληρωματική NAVTEX εκδόθηκε από τη Μάλτα καθώς βρίσκεται έξω από τα όρια του ελληνικού FIR και μεγαλώνει την περιοχή από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μάλιστα, η Μάλτα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.

Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Το μεσημέρι είχε γίνει γνωστό εκδόθηκε η NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες του πλοίου Sanco Swift σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου την έναρξη των ερευνών.

Η NAVTEX εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού και προβλέπει ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ExxonMobil και η ΕΔΕΥ περίμεναν την έκδοση NAVTEX για να ξεκινήσει το πλοίο της «Sanco Swift» που ναυλώθηκε από την ειδική στις γεωφυσικές έρευνες νορβηγική PGS και βρίσκεται αγκυροβολημένο στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, αφού ολοκλήρωσε τις προαπαιτούμενες δοκιμές των μηχανικών του συστημάτων.

«Κάναμε πρόσφατα την αλλαγή πληρώματος, έχουμε κάνει τις δοκιμές όλων των οργάνων, είμαστε απολύτως έτοιμοι. Επειδή έχουμε ένα πολύ προχωρημένο τεχνικά σχεδιασμό του προγράμματος ερευνών, καθώς θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε παράλληλα για να δούμε πώς μπορούμε και να βελτιώσουμε την απεικόνιση του υπεδάφους. Ταυτόχρονα θα δούμε και αν χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποιες περιοχές μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

Μιλάμε για περιοχές οι οποίες δεν ήταν παλιά στο “ραντάρ της εξερεύνησης”. Αυτές οι περιοχές ήρθαν στο προσκήνιο ουσιαστικά με πολύ επίκαιρο τρόπο με τις μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για περιοχές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο βάθος νερού. Θα είμαστε στα 2.000 με 3.000 μέτρα βάθος νερού σε περιοχές οι οποίες είναι δύσκολες από όλες τις απόψεις – και να τις προσεγγίσεις αλλά και να φτάσεις», ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφάτος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στα «χαρακώματα» ο ΣΥΡΙΖΑ - Εντάσεις και καταγγελίες στις Εκλογές για συνέδρους

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης με καταγγελίες διεξήχθησαν οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη συνέδρων. Με εκατέρωθεν καταγγελίες για νοθεία και αποκλεισμούς ακόμη και υποψηφίων πραγ...

Διπλωματικές πηγές: «Η ιστορία δεν παραγράφεται» διαμηνύει η Αθήνα στον Έντι Ράμα

Μήνυμα στον Εντι Ράμα, για την ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη, απευθύνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως «η ιστορία δεν παραγράφεται». Αναλυτικά το μήνυμα των ελλην...

Φόρτωση άρθρων...