Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: Σε δύο άξονες οι επαφές του στη Νέα Υόρκη

Πολιτική

Οι παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και περιφερειακές κρίσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, όπως και η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος τη διετία 2025-2026, θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, που μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στις ΗΠΑ έχοντας στο πρόγραμμα του περισσότερες από σαράντα συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική, καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Ο ρόλος της Ελλάδας
Η Ελλάδα, η οποία από τον Ιανουάριο θα κατέχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ από τον Οκτώβριο θα έχει θέση παρατηρητή στις κλειστές συνεδριάσεις του, θεωρεί προτεραιότητες την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τη θαλάσσια ασφάλεια, την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια και τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις.

Με τις συνεχιζόμενες απειλές και επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ αυτών δεκάδες ελληνικά -η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση στον ποντοπόρο στόλο παγκοσμίως-, η χώρα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εννοεί να αναδείξει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και να προβάλει τις θέσεις της για το θέμα.

Έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της Αθήνας σε αυτές τις προτεραιότητες αποτελεί η αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, καθώς και η ενεργή πολιτική της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να περιοριστεί η ανθρωπιστική κρίση, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Παρών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, σε συνάντηση των νέων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και σε αντίστοιχου επιπέδου εκδήλωση εκλεγμένων και νεοεκλεγέντων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συναντήσεις και επαφές
Στο πρόγραμμα του κ. Γεραπετρίτη συμπεριλαμβάνεται διμερής συνάντηση με τον Ουάνγκ Γι, τον ομόλογο του της Κίνας, κράτους που συγκαταλέγεται στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανοίγοντας επίσημα τον δρόμο της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συναντηθεί με σειρά προσώπων που βρίσκονται σε καίριες για τον διεθνή οργανισμό θέσεις, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Μιριάνα Σπόλιαριτς, ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί, καθώς και η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις Βιρχίνια Γάμπα, ενώ θα συνοδεύσει επίσης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο που θα παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συμμετάσχει εξάλλου σε τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Θα παραστεί ακόμη σε δείπνο εργασίας υπουργικού επιπέδου για τη Μέση Ανατολή και σε υπουργική συνάντηση με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα και το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης, ο υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, στο πρόγευμα εργασίας υπουργικού επιπέδου της «Ομάδας Φίλων Δυτικών Βαλκανίων», παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Κροατίας, Βουλγαρίας, καθώς και σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης διαδικασίας συνεργασίας νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι με απόλυτη επίγνωση της σημασίας που έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσον αφορά τη διεθνή προβολή των ελληνικών θέσεων και με συναίσθηση της υψηλής ευθύνης την οποία συνεπάγεται η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επιδίωξη της Ελλάδας είναι να προωθήσει συναινετική και συμπεριληπτική προσέγγιση και, με πνεύμα διαβούλευσης, να προωθήσει λύσεις για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ασφάλεια σε ασταθείς περιοχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό σε συναντήσεις του και με άλλους ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Π. Μαρινάκης: Η ΝΔ ως κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να είναι στην πλευρά των μη τοξικών κομμάτων

“Νομίζω ότι τα πάντα στη ζωή είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Σίγουρα η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει πολλά θετικά για έναν πολιτικό και ειδικά έναν νέο, σχετικά, πολιτικό, ...

Φόρτωση άρθρων...