«Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τη Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της».

 

Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία.

«Στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν αλλά και δυνατότητες, αν η Κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή», επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας. Ας καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι κ. Μητσοτάκη να συζητήσουμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες του 19ου αιώνα που έμειναν στα χαρτιά», πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Ακόμα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε:

«Η συμφωνία για τις φρεγάτες πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα για τη στήριξη των ναυπηγείων της χώρας μας. Γινόμαστε χώρα αποκλειστικά καταναλωτής αμυντικών συστημάτων.

Η συμφωνία με τη Γαλλία δεν πρέπει να εξασθενήσει σε καμία περίπτωση τη ρήτρα της συνθήκης της Λισσαβόνας για αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στις εξωτερικές απειλές.

Είναι η ώρα η χώρα μας να δραστηριοποιηθεί ενεργά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των συμφερόντων μας».

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως με ευθύνη του πρωθυπουργού δεν έχει χαραχθεί η νέα εθνική στρατηγική για τη χώρα, ενώ μίλησε για τρία σημαντικά προβλήματα που είναι σε εξέλιξη: 

«Την πανδημία που δεν έχει τελειώσει κ. Μητσοτάκη και έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί δεν την χειριστήκατε σωστά. Θα είναι ρίσκο αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος μέτρω.

Δεύτερον την ακρίβεια, γιατί έρχεται βαρύς χειμώνας και η ακρίβεια πλήττει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Στη χώρα μας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση», είπε και «τρίτον η απειλή της Ακροδεξιάς. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι και οι αντιλήψεις της ακροδεξιάς παραμένουν και μέσα στο ίδιο σας το κόμμα».