Τετάρτη
16 Οκτωβρίου 2024

Πρόστιμο 800.000 ευρώ σε γιατρό – Έγραφε χιλιάδες φάρμακα με τον ΑΜΚΑ της μητέρας του: «Σταματήστε, θα σας πιάσουμε»

Πολιτική

Στην αποκάλυψη ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταλογίσει πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό γιατί για έναν μήνα έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ της μητέρας του προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ στη συνέντευξη τύπου για τους τρόπους καταπολέμησης της υπερ-συνταγογράφησης μέσω υπαρχόντων και νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ ανακοίνωσε ότι «εντοπίσαμε 100 γιατροί οι οποίοι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων».

«Ο γιατρός αυτός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ είχε εξαφανιστεί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον καταλογισμό γιατί γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ' εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται».

«Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωρητική αλλά να μπει μια τάξη. Λυπάμαι πολύ όταν με εξώφθαλμο τρόπο κάποιοι κακοί γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει λευκό καρνέ επιταγών για γιατρό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ» συμπλήρωσε.

«Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης».

«Στις 100 νέες περιπτώσεις ιατρών με υπερυσνταγογράφηση διαπιστώσαμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσότητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. «Είναι ανοησία πραγματική να το κάνουν αυτό οι γιατροί τώρα που τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Και τα στοιχεία αυτά μπορούμε να πάμε πίσω έως την πρώτη ημέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτοί οι 100 θα ελεγχθούν έτσι αναδρομικά».

«Σταματήστε να το κάνετε θα σας πιάσουμε όλους» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης

Στη συνέχεια παρουσίασε τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν το πρώτο 8μηνο του 2024:

    - Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1121 τεμάχια στη μητέρα του και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
    - Παθολόγος σε κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 σκευάσματα και 1818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος καθώς είχε γράψει στην κόρη της 15 ετών 3 διαφορετικές στατίνες. Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια» είπε ο κ. Γεωργιάδης
    - Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα έγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια
    - Γιατρός έγραψε 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς
    - Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενή
    - Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκευάσματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο
    - Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων
    - Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια για αντιφλεγμονώδη
    - Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1.500 τεμάχια
    - Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας οι γιατροί αυτά έχουν αποκλειστεί απο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

«Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσει να κοροϊδέψει κανείς το ηλεκτρονικό σύστημα. Τα ηλεκτρονικά ίχνη θα τους ακολουθούν μια ζωή και όσο τα συστήματα θα εξελίσσονται οι έλεγχοι θα γίνονται πιο γρήγορα. Όταν, δε, ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θα έχουμε αδιανόητες δυνατότητες ελέγχου» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι υποθέσεις αυτές θα έχουν και δικαστικές διαδικασίες, αυτά που λέμε τώρα είναι διοικητικές διαδικασίες. Θα γίνει φορολογικός έλεγχος και αν κριθεί οι δικαστικές αρχές θα καταλογίσουν αδικήματα έως και σε βαθμό κακουργήματος» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Διευκρινίστηκε, ακόμα, ότι «σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται απάτη θα υπάρχει ηλεκτρονική εκκαθάριση του ιατρικού φάκελου του ασθενούς που έπεσε θύμα»

Το πρώτο κύκλωμα

Οι «τρύπες» στο σύστημα συνταγογράφησης επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα όταν αποκαλύφθηκε το κύκλωμα απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει επιπλέον ασφάλεια με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος συναίνεσης του πολίτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με κωδικό (One Time Password, OTP), όπως γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.

Οι περίπου 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά. Υπάρχουν για παράδειγμα, μέσοι όροι συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα, περιοχή, κόστος θεραπείας, κ.ά. Η ταχεία ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η πλήρης ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας αναμένεται ότι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στον έλεγχο της συνταγογράφησης, καθώς σήμερα είναι δύσκολη η εξακρίβωση εάν ένας ασθενής πάσχει από μία συγκεκριμένη πάθηση. Η εφαρμογή των παραπάνω δύο μέτρων είναι κομβική για να καθορίζεται η πάθηση και κατ’ επέκταση η συνταγογράφηση φαρμάκων.

Την πλήρη συνταγογραφική εικόνα, πάντως, μπορούν να έχουν σήμερα οι πολίτες μέσω του MyHealthApp, που είναι ουσιαστικά το παλαιό Βιβλιάριο Υγείας κατεβασμένο στο κινητό. Στην εφαρμογή αυτή υπάρχει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό, τα παραπεμπτικά, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ιατρικές γνωματεύσεις, τα ιατρικά ραντεβού. Ωστόσο, την εφαρμογή έχει μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού στο κινητό του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η εκτός σχεδίου δόμηση δημιουργεί προβλήματα - Θα μπουν περιορισμοί και καλώς θα μπουν

Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον υπερτουρισμό. «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε περισσότερους επισκέπτες ή αν θέλουμε ε...

Σπίρτζης: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι ούτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά υποψήφιος πρόεδρος

Την άποψη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι ούτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά υποψήφιος πρόεδρος, εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης. Μιλώντας στο OPEN είπε ότι η εικόνα έξω ...

Φόρτωση άρθρων...