Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Γεραπετρίτης: «Ο Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει πώς γνώριζε τα ονόματα, προτού λάβει την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ»

Πολιτική

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει πως περιήλθαν σε γνώση του κ. Τσίπρα, ονόματα που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, προτού λάβει την επιστολή του κ. Ράμμου», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την Πρότασης Δυσπιστίας. 

Ταυτοχρόνως, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν μπορεί να επαναλάβει τη διαβεβαίωση, ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών.

Ο υπουργός Επικρατείας, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται, από σήμερα στη Βουλή, να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

«Μπορεί να επιβεβαιώσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν υπήρξε, επί των ημερών του, άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών; Ήδη η πρώτη αρνητική τοποθέτησή του έχει διαψευσθεί παταγωδώς, αφού προέκυψε το ζήτημα των Σαγιά και Πιτσιόρλα. Μήπως να μας ανανεώσει τη διαβεβαίωση; Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε κάτι άλλο…», ανέφερε ο Γεραπετρίτης.

«Ο κ. Τσίπρας έκανε τη διχαστική τοποθέτηση ότι “υπάρχουν δικασταί εν Αθήναις”. Καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς, με ανοίκειους χαρακτηρισμούς, θα έλεγα, κατά της εισαγγελέως της ΕΥΠ, και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το “δικαστές εν Αθήναις”, σημαίνει ότι υπάρχουν, για τον ΣΥΡΙΖΑ, άξιοι και ανάξιοι δικαστές;», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Ισχύει ότι υπάρχουν άξιοι και ανάξιοι δικαστές ή η δήλωση του κ. Τσίπρα, στις 5 Δεκεμβρίου, έξω από τον Άρειο Πάγο, ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη; Για να ξέρουμε κι εμείς».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς στην εισαγγελέα. Ξέρετε ποιος τη διορίζει. Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, με 11 ανώτατους δικαστές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών. Είχε άδεια, εκ μέρους τους, για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα; Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών. Στην επιστολή την οποία κράδαινε χθες, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; Άκρα του τάφου σιωπή, θα υπάρξει….», εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Αναφέρθηκαν έξι ονόματα. Θέλουμε σαφή απάντηση. Αυτά τα έξι ονόματα αναφέρονται στην επιστολή που του έδωσε ο κ. Ράμμος; Αν όχι, τότε πρέπει να συνομολογήσετε ότι σήμερα υπήρξε παραπλάνηση του κοινοβουλίου».

«Από μακρού χρόνου και τουλάχιστον, από τις 8 Δεκεμβρίου, στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ονομαστικά, ανέφερε τα ονόματα υπουργού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι χθες ο κ. Τσίπρας έλαβε επιβεβαίωση στο ερώτημά του. Στις 8/12 πως το γνώριζε; Αν χθες μόνον, ο κ. Τσίπρας έλαβε την απάντηση ότι αυτή φέρονται να παρακολουθούνταν, στις 8/12 ο κ. Τσίπρας ήξερε κάτι που δεν ήξερε ούτε η Βουλή, ούτε η ΑΔΑΕ, ούτε η κυβέρνηση», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε το ακραίο, ότι ο πρωθυπουργός είναι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ή εγκληματικής συμμορίας. Υπάρχει ένα στοιχείο που να συνδέει τον πρωθυπουργό, με όσα του καταμαρτυρεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα; Ένα στοιχείο υπάρχει; Υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει πει ότι ο κ. Πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα; Οι εικασίες και οι υπερβάσεις για να συνδεθεί ο Πρωθυπουργός με ό,τι συνέβη, είναι ασκήσεις ακροβατικής γυμναστικής. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν εγνώριζε», πρόσθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Καμία συγκάλυψη»

Σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία το θέμα των «νόμιμων άρσεων απορρήτου» από την ΕΥΠ, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε συγκάλυψη αλλά:

Δύο ημέρες μετά το θέμα που προέκυψε με τον κ. Ανδρουλάκη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε με δημόσια δήλωσή του να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, τι συνέβη.

Αμέσως ανελήφθη πολιτική ευθύνη, έτσι ώστε να αποχωρήσουν δύο από τα στελέχη της διοίκησης. Αμέσως άλλαξε η διοίκηση της ΕΥΠ.

Αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι κοινοβουλευτικοί σχηματισμοί. Τρεις φορές συνεδρίαση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για το ζήτημα αυτό. Έγινε εξεταστική επιτροπή, δεδομένου ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ψήφισε να είναι δυνατό η μειοψηφία, να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές.

Έγινε παραπομπή στη δικαιοσύνη όλων των ζητημάτων που αφορούσαν στα θέματα που ανέκυψαν, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση.

Ψηφίστηκε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις άρχεις απορρήτου.

«Άρα αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να ομιλεί για συγκάλυψη. Ο πρωθυπουργός, ο ίδιος μίλησε. Είπε ότι δεν γνώριζε, για τα ζητήματα αυτά. Ήταν πάρα πολύ σαφής, διαυγής, ξεκάθαρη η θέση», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Η ΑΔΑΕ

Σχετικά με τη θέση της ΑΔΑΕ και τον ρόλο της, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η αρχή είναι ένα διοικητικό όργανο και δεν είναι δικαστής.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όλοι υπόκεινται στο Σύνταγμα και τους νόμους. Η ΑΔΑΕ είναι ένα διοικητικό όργανο. Όταν αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δικαστές, για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κάνει ένα σφάλμα. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι διοικητικό όργανο. Δεν είναι δικαστής. Δικαστής ήταν. Σήμερα είναι διοικητικό όργανο. Και ο τελικός κριτής πάντα σε μια συντεταγμένη πολιτεία είναι τα δικαστήρια στα οποία εξ όσων γνωρίζω έχει παραπεμφθεί η υπόθεση και θα υπάρξει μια οριστική κρίση.

Για να μην αναφερθούμε και στο ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις ανεξάρτητες αρχές. Εμείς σεβαστήκαμε τις ανεξάρτητες αρχές. Διότι μολονότι η θητεία των μελών των ανεξαρτήτων αρχών, περιλαμβανομένης της ΑΔΑΕ, έχει από μακρού εκπνεύσει, εμείς σεβαστήκαμε ότι υπήρχε ενεργή διαδικασία, και δεν επιχειρήσαμε να αλλάξουμε τη σύνθεση και τις ισορροπίες, εντός του συλλογικού οργάνου. Δεν το πράξαμε, από σεβασμό για τις αρχές. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι, όνομα και μη χωριό, εδήλωναν: ‘τη δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να καταργήσει τις ανεξάρτητες αρχές’, στο πλαίσιο του ελέγχου των αρμών της εξουσίας», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η Ουκρανία θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία

Mήνυμα υπέρ της Ουκρανίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φινλανδία που βρίσκεται για τη Σύνοδο Βορρά-Νότου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει ...

Φόρτωση άρθρων...