Αίσθηση στο γερμανικό τύπο προκαλούν οι εκμυστηρεύσεις του έλληνα πρωθυπουργού σε Έλληνες δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Κίνα.
Σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού ενημερωτικού δικτύου n-tv αναφέρεται ότι η Αθήνα συμφώνησε μεν στους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους του τρίτου προγράμματος, τους οποίους όμως ο Αλ. Τσίπρας αποκαλεί τώρα «παραμύθι».
Γράφει ο γερμανός δημοσιογράφος: «Στο ταξίδι της επιστροφής ο Τσίπρας είπε ότι εγγυάται την τήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ακόμη κι αν χρειαστεί να μπει σε εφαρμογή ο κόφτης μια και μοναδική φορά το 2018 (…)
Η διατήρηση αυτού του στόχου, είπε, είναι όμως ένα μόνιμο αστείο, ένας διαρκής μύθος, παρακάλεσε μάλιστα τους δανειστές να ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις για το τι θα πρέπει να γίνει την επόμενη δεκαετία.
Ένας λογικός στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% μέχρι 2%». Στο διαδικτυακό οικονομικό ενημερωτικό δίκτυο finanzen.net διαβάζουμε για τις ίδιες δηλώσεις: «Ο Τσίπρας θέλει νέες διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους».
Επίσης, με αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ ο γερμανόφωνος τύπος εκφράζει αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της λίστας με τους φοροδιαφεύγοντες. Σχόλια και για τις δηλώσεις Τσίπρα στο αεροπλάνο επιστροφής από την Κίνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει για τον γερμανόφωνο τύπο η χθεσινή είδηση για τη δημοσίευση καταλόγου με ονόματα Ελλήνων που χρωστούν στην εφορία πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας. Μεταξύ αυτών είναι και ορισμένοι γνώριμοι από το παρελθόν.
Το Spiegel, στην διαδικτυακή του έκδοση, αναφέρει ότι o κατάλογος, η λίστα της ντροπής σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, περιλαμβάνει συνολικά 13.730 ονόματα με οφειλές που κυμαίνονται συνολικά στα 83 δις ευρώ. «Με αυτά τα χρήματα μπορεί το δημόσιο να καλύψει για τα επόμενα 6 χρόνια μισθούς και συντάξεις» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Όποιος βρίσκεται στον κατάλογο δεν έχει πληρώσει φόρους για τουλάχιστον ένα χρόνο παρά την προειδοποίηση από την εφορία. Εάν και μετά από αυτό θα πληρωθούν οι φόροι είναι αμφίβολο.
Διότι στη λίστα βρίσκονται παλιές πρώην κρατικές εταιρείες, όπως η Olympic Airways, που χρωστά στο δημόσιο 1,35 δις αλλά και μια χρηματιστηριακή εταιρεία που χρεοκόπησε πριν από 25 χρόνια και χρωστά 8,5 δις, όπως παρατηρεί ο ελληνικός τύπος. Ανάμεσα στους οφειλέτες είναι και πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η ΑΕΚ με 250.000 ευρώ χρέος, ο Άρης Θεσσαλονίκης με 12,6 εκ.». Το Spiegel επικαλείται δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, που χαρακτήρισε τη δημοσίευση των ονομάτων ως μια καλή ημέρα για τη φορολογική δικαιοσύνη της Ελλάδας.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Kronenzeitung της Αυστρίας. «Η δημοσίευση καταλόγου της κυβέρνησης με 13.730 ονόματα προκάλεσε σχετικό θόρυβο στην Ελλάδα» παρατηρεί παραπέμποντας σε δημοσίευμα του ελληνικού οικονομικού τύπου, το οποίο μετά από μια πρώτη ανάγνωση του καταλόγου αποφαίνεται ότι πρόκειται ως επί το πλείστον για χρεοκοπημένες εταιρείες.
Η ίδια εφημερίδα παραθέτει στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που απογοητεύουν. «Εκτός από τη συρρίκνωσή της, το 15% των απασχολούμενων δουλεύει μαύρα και η παραοικονομία ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ, όπως κατέδειξαν δύο μελέτες, ενός ελληνικού και ενός διεθνούς οικονομικού ινστιτούτου».