Μέσα στην ημέρα θα βγει η υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι με θετικό rapid τεστ μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία από τη δουλειά, για εμβολιασμένα άτομα. Αυτό ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός προχώρησε σήμερα σε διευκρινίσεις ως προς τις χθεσινές της δηλώσεις, που ανέφεραν ότι δεν χρειάζεται η διενέργεια PCR μετά από θετικό rapid test εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος. 

«Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν σε PCR μετά από θετικό rapid test, αφού το χρειάζονται για το πιστοποιητικό νόσησης», είπε η Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το νοσοκομεία πιέζονται πολύ για τα δείγματα, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ο κόσμος ταλαιπωρείται... Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. 

Η Μίνα Γκάγκα προχώρησε και σε διευκρινίσεις για τις νέες οδηγίες που αφορούν στην καραντίνα για νοσήσαντες με κορωνοϊό και σε άτομα που έρχονται σε επαφή με κρούσμα.

Όπως εξήγησε, οι ασυμπτωματικοί νοσήσαντες μετά από πέντε μέρες μπορούν να βγουν από το σπίτι, και για τις επόμενες πέντε μέρες να κυκλοφορούν έξω, φορώντας πάντα τη μάσκα υψηλής προστασίας. Οι τριπλά εμβολισμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον δεν χρειάζεται να μείνουν καθόλου καραντίνα, ωστόσο για πέντε μέρες θα πρέπει να κυκλοφορούν έξω συνεχώς με μάσκα υψηλής προστασίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας συνέστησε μεγάλη προσοχή σήμερα τις επόμενες ημέρες, προτρέποντας τους πολίτες που κάνουν rapid να κάνουν test πριν φάνε με τους δικούς τους. Όπως σημείωσε, οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τη διάρκεια των μέτρων θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση (δηλαδή οι εισαγωγές) στα νοσοκομεία. «Όλοι οι υγειονομικοί βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση» είπε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα, εκτιμώντας ότι τα σημερινά κρούσματα θα κινηθούν περίπου στα χθεσινά επίπεδα.

H μάσκα και η φροντίδα προς τους γύρω μας είναι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός.  Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που αρρωσταίνει κάποιος ακόμα και μονοκλωνικά να πάρει (που χορηγούνται μόνο σε ήπια νόσο) δεν εγγυάται κανείς ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, άρα το καλύτερο είναι η πρόληψη.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σε δέκα μέρες, σημείωσε ότι «πρέπει να παρακολουθήσουμε την πορεία των κρουσμάτων και ανάλογα να δράσουμε».