Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την ομιλία του Νίκου Παππά και να επιστρέψει μόνο για τον Νίκο Ανδρουλάκη αποτελεί σαφές δείγμα της στρατηγικής αλλαγής που υιοθετεί η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται, δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ο κύριος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά την εσωτερική κρίση που διανύει, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει να μην εμπλέκεται άμεσα με τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Αντίθετα, ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αναδεικνύονται ως η νέα πολιτική πρόκληση για την κυβέρνηση, με την αναμέτρηση να εστιάζεται στο ποιος θα κατακτήσει το κεντρώο ακροατήριο.

Αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική τακτική, καθώς η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται έναν ισχυρό αντίπαλο πόλο για να διατηρήσει τη δυναμική της. Οι ενδείξεις αυτής της μετατόπισης φάνηκαν ήδη από το πρωί, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την απόρριψη του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ, παρουσιάζοντας την άρνηση του κόμματος ως προσχηματική και τονίζοντας ότι η στάση αυτή θυμίζει παλαιότερες ενέργειες, όπως η άρνηση ψήφισης νομοσχεδίων για ξένα ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το ερώτημα για το κατά πόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αλλάξει ή παραμένει στην ίδια γραμμή. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει τις επιθέσεις αναπάντητες, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη μη αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή χρηματοδότησης του κόμματος των Σπαρτιατών, επισημαίνοντας την αναβλητικότητα της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.

Ο πολιτικός διάλογος δείχνει πλέον να μετατοπίζεται σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με τον παλαιό δικομματισμό να αναβιώνει και τις δύο πλευρές να προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και την εμπιστοσύνη του κεντρώου ακροατηρίου.