Κυριακή
06 Οκτωβρίου 2024

Η ατζέντα και οι συναντήσεις του Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο θα επικυρωθεί και ο ορισμός, ως νέου Γενικού Γραμματέα, του πρώην Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στον Λευκό Οίκο και συγκεκριμένα στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Ακόμα, θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση του think tank «Council on Foreign Relations», όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ενώ την Τετάρτη θα συνομιλήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Νάντια Σάντλοου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν. 

Η επετειακή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια

Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της επικείμενης επικύρωσης του ορισμού, ως νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του τέως Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2024. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στις 10 και 11 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Συμμάχων. Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της συλλογικής αποτροπής και άμυνας και ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Σε αυτό το πλαίσιο θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με σκοπό την ενίσχυση της νατοϊκής συνδρομής προς την Ουκρανία, καθώς και την εξέταση της ευρωατλαντικής της προοπτικής.

Αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου αποτελεί, επίσης, η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ, όπως η συνεργασία με τους εταίρους «IP4» (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση δημόσιας διπλωματίας «NATO Public Forum», με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές, τις αποφάσεις και τους στόχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου - Πώς και ποιοι μπορούν να ψηφίσουν, πλήρης οδηγός

Η εκλογική διαδικασία φαίνεται να προσελκύει μαζική συμμετοχή, με τη Χαριλάου Τρικούπη να προετοιμάστηκε εντατικά το προηγούμενο διάστημα, με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος σ...

Επίθεση Θεοχαρόπουλου σε Κασσελάκη: Η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο

«Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ...

Φόρτωση άρθρων...