Ποιος όμως είναι τελικά ο Χρήστος Ταραντίλης που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τον τοποθετήσει στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας;
Είναι από τα πρόσωπα έκπληξη που έβγαλε στον…αφρό η κομματική διαδικασία αξιολόγησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στον ακαδημαϊκό χώρο για να αξιοποιηθούν στελέχη με πολλές γνώσεις και πλούσια εμπειρία.
Είναι 45 χρόνων και αποτελεί το μικρότερο σε ηλικία πρωτοβάθμιο καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ή την ΑΣΟΕΕ) και οι ίδιοι οι φοιτητές του δίνουν τα τελευταία χρόνια την «υψηλότερη αξιολόγηση» στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δύο περίπου χρόνια, επέλεξε τον Χρήστο Ταραντίλη να του δώσει την υψηλότερη βαθμολογία και να του ανοίξει το δρόμο για την πολιτική, τοποθετώντας τον, γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ.
Η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. ξάφνιασε πολλούς, καθώς στο κομματικό σύστημα τέτοια πρόσωπα δεν είναι γνωστά και θεωρούνται ως «μουσαφίρηδες».
Όμως, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέτοιες επιλογές «ανανεώνουν» σε βάθος και σε ποιότητα το κόμμα και του δίνουν άλλη εικόνα που εξουδετερώνει το παλαιοκομματικό κλίμα άλλων εποχών.
Ο κ. Ταραντίλης, γεννήθηκε το 1973 και είναι παιδί των Εξαρχείων, του άβατου που θέλει να σπάσει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς μεγάλωσε στο πατρικό του σπίτι στην περιοχή της οδού Τοσίτσα. Σπούδασε στο Μαθηματικό της Πάτρας, έκανε μεταπτυχιακό στην Επιχειρησιακή Έρευνα στο London School of Economics, ενώ επέστρεψε στην γειτονιά του για να κάνει διδακτορικό στην Επιχειρησιακή Έρευνα στο ΕΜΠ.
Είναι Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Συστημάτων Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε την εμφάνισή του στην Πολιτική Ακαδημία που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης τον Νοέμβριο του 2017.
Τότε πολλοί ξαφνιάστηκαν όταν τον είδαν να εκπαιδεύει τα στελέχη στην θεματική ενότητα «Ηγεσία και Λήψη Αποφάσεων», όπου υπήρχαν εισηγήσεις σχετικά με «το μοντέλο των άριστων οργανισμών», τους «Ηγετικούς ρόλους & Ηγετική συμπεριφορά» αλλά και για τη βασικότερη ηγετική λειτουργία: Τη λήψη αποφάσεων.
Όσοι γνωρίζουν όμως τον κ. Μητσοτάκη δεν ξαφνιάστηκαν καθόλου, καθώς ξέρουν ότι έχει αποφασίσει να πορευτεί κυρίως με πρόσωπα εκτός της πολιτικής και εκτός της Ν.Δ.που κατά τον ίδιο θα δίνουν ποιότητα και ουσία.
Ως εκ τούτου, ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και ο κ. Ταραντίλης που διετέλεσε και πρόεδρος του Τμήματος ΔΕΤ (2012 – 2013, 2013 – 2014) κατά τη διάρκεια της οποίας ενδεικτικά α) πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία καθώς και η ολοκλήρωση, με ιδιαίτερη επιτυχία, της πρώτης εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος ΔΕΤ από επιτροπή διακεκριμένων Καθηγητών κορυφαίων Πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ (LSE, Imperial College London, Aston University, California State University) που συγκροτήθηκε με ευθύνη της «Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» β) ιδρύθηκε το πρώτο μεταπτυχιακό του Τμήματος ΔΕΤ στο αντικείμενο «Business Analytics» γ) σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε το νέο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος.
Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, είναι επίσης διευθυντής της ερευνητικής μονάδας «Επιχειρησιακής Έρευνας και Συστημάτων Αποφάσεων» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009 – σήμερα) και μέλος των επιτροπών διοίκησης τεσσάρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Executive MBA, International MBA, MSc in Management Science and Technology, MSc in International Shipping, Finance and Management).
Επιπλέον, εκτελεί καθήκοντα μέλους εκδοτικών συμβουλίων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά κύρους (π.χ.στο διεθνές περιοδικό «Networks» της Wiley), εκδότη ειδικών τευχών (π.χ.στο διεθνές περιοδικό «Computers and Operations Research» της Elsevier), προέδρου και μέλους επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια (π.χ. ODYSSEUS, TRISTAN, VeroLog, EURO).
Η ερευνητική δραστηριότητά του εντάσσεται στην επιστημονική περιοχή της διοικητικής επιστήμης και των συστημάτων λήψης αποφάσεων με εφαρμογές στη διοίκηση παραγωγής και υπηρεσιών, στη διοίκηση λειτουργιών και διαδικασιών, στη διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας, στις μεταφορές και στα logistics.
Έχει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, βιβλία και διεθνή συνέδρια, ενώ στα πλαίσια των παραπάνω ερευνητικών δραστηριοτήτων, έχει συνεργαστεί με συναδέλφους καθηγητές πανεπιστημίων της Β. Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας, όπως το Princeton University, το Carnegie Mellon University και το Imperial College London.
Σε ότι αφορά στη διδακτική δραστηριότητά του, έχει λάβει πάνω από 25 πρωτιές σε αξιολόγηση διδασκαλίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα), στα αντικείμενα της διοικητικής επιστήμης, της επιχειρησιακής έρευνας, των συστημάτων λήψης αποφάσεων, της διοίκησης λειτουργιών και εφοδιαστικής αλυσίδας, της διοίκησης παραγωγής και υπηρεσιών.
Παράλληλα με τα ακαδημαϊκά τεκταινόμενα, έχει διατελέσει μέλος διοικητικών συμβουλίων και σύμβουλος της ανώτατης διοίκησης οργανισμών και επιχειρήσεων, αρθρογραφεί τακτικά στον κυριακάτικο τύπο ενώ έχει πολύχρονη εμπειρία ως εκπαιδευτής θεμάτων διοικητικής επιστήμης και λήψης αποφάσεων σε στελέχη διαφορετικών βαθμίδων και επιχειρηματικών κλάδων.
Είναι βέβαιο πως με την επιλογή του Χρήστου Ταραντίλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας "αποκάλυψε" τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί τα επόμενα χρόνια ως Πρωθυπουργός της χώρας.
Επιβραβεύοντας την Αριστεία και την Αξιοσύνη και με κυρίαρχο κριτήριο την Αξιολόγηση θα δώσει ευκαιρίες σε πρόσωπα που δεν γεννήθηκαν σε κομματικούς σωλήνες αλλά έχουν ήδη αποδείξει στην επαγγελματική τους διαδρομή, πως τους αξίζει ξ ευκαιρία να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην μάχη για να αλλάξει η χώρα.