Η αναφορά του πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, θα εντείνουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι «η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που σύμφωνα με την Ελλάδα είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί σε διεθνή διαιτησία. Με πυξίδα πάντα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας» αποτελεί το πλαίσιο για το επόμενο βήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Από τη στιγμή που η χθεσινή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν πήγε πολύ καλά, το επόμενο ραντεβού δόθηκε στην Άγκυρα με επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Απρίλιο να είναι η πρώτη συνεννόηση για το επόμενο τολμηρό βήμα μπροστά. Θα είναι τότε η κρισιμότερη συνάντηση-διαπραγμάτευση, η οποία και θα καθορίσει την συνέχεια, ακόμα και τον χρόνο ολοκλήρωσης της όλης προσπάθειας. Ίσως και μια συμφωνία για το συνυποσχετικό στη Χάγη; Θα έχει προηγηθεί τον Φεβρουάριο ο πολιτικός διάλογος σε επίπεδο διερευνητικών αλλά και επιχειρηματική αποστολή.
Το κείμενο, αν και δεν είναι δεσμευτικό, είναι η πυξίδα. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό από τη μια μεριά να μην μιλά για casus belli και από την άλλη να λέει ότι «τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους» είναι όμως ένα κείμενο ουσιαστικό.
Ο δρόμος πάντως μέχρι τον Απρίλιο δεν θα είναι εύκολος. Οι 15 συμφωνίες ασφαλώς είναι ένα γερό θεμέλιο που προστίθεται στην απουσία έντασης των τελευταίων μηνών, στις μηδενικές υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών και τη μείωση των μεταναστευτικών. «Ναι , θα υπάρξουν εντάσεις» παραδέχτηκε χθες και ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ μόλις αποχαιρέτησε τον Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα στο αεροδρόμιο. Όμως έχει οργανωθεί ένα χρονοδιάγραμμα επαφών τόσο σε επίπεδο κορυφής, όσο και σε επίπεδο διπλωματών μέχρι το επόμενο καλοκαίρι ώστε να είναι τα πράγματα ελεγχόμενα.