Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Η Κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας - Όλο το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης επεξεργάζεται η Κυβέρνηση με τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι συνεχείς.

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.

Στην Κυβέρνηση φέρονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι μεγάλη η  πίεση από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα τις παραμέτρους του σχεδίου συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ενέργειας, ενώ επί τάπητος τέθηκε και η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Πώς θα διαμορφώνεται η τιμή για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φυσικό αέριο, ΑΠΕ, λιγνίτης, υδροηλεκτρικά). 

Στην ουσία, θα υπάρξει ένα πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών σε αυτά που ίσχυαν πριν από την εκτόξευση των τιμών στα σημερινά επίπεδα.

Η διαμόρφωση ανώτατης τιμής στα 100 ευρώ/MWh στη χονδρική για παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα περιορίσει αντίστοιχα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική, κρατώντας χαμηλά τα τιμολόγια. Εφόσον προκριθεί η λύση αυτή, τότε η τιμή για το σύνολο των καταναλωτών θα διαμορφωθεί σε περίπου 0,16 ευρώ/kWh.

Η κρίσιμη παράμετρος για τις παρεμβάσεις

Η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδηγεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα, ακόμα και με αναδρομική ισχύ, τουλάχιστον μέρος του σχεδίου για τη συγκράτηση των τιμών.

Κυβερνητικά στελέχη προσδιορίζουν τις ανακοινώσεις για το δεύτερο 10ήμερο του Μαΐου, τουλάχιστον για το σκέλος των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων, και στη συνέχεια να αναμένουν και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. 

Δεν αποκλείεται σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει και ένα μεικτό σύστημα επιδοτήσεων και παρέμβασης στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Η κρίσιμη παράμετρος είναι η χρηματοδότηση της σχεδιαζόμενης παρέμβασης.

Τον γρίφο καλούνται να λύσουν τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, καθώς θα απαιτηθούν κεφάλαια τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για τους επόμενους μήνες. Ο δανεισμός αποτελεί επιλογή, αρκεί τα κονδύλια αυτά να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, κάτι που απαιτεί ευρωπαϊκή απόφαση.

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα. Βέβαια, το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η στάση των κρατών-μελών απέναντι στον εκβιασμό της Ρωσίας για πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η Ελλάδα δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μη διαταραχθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει «τεχνικό ζήτημα πληρωμής» τη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία, καθώς «με ευρώ πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση μέχρι τις 20:00 - Πάνω από 60.000 πολίτες ψήφισαν μέχρι τις 18:00, για τον νέο πρόεδρο

Πάνω από 60.000 πολίτες ψήφισαν μέχρι τις 18:00 για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου. «Παράταση μίας ώρας έως τις 8 (20.00) στις κάλπες για την...

Ν. Ρωμανός: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το "όχι σε όλα" αλλά κυρίως η έλλειψη σοβαρής και κοστολογημένης αντιπρότασης

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, και ερωτώμενος για τα θέματα της αντιπολίτευσης σχολίασε: "Θέλαμε όλο το προηγ...

Φόρτωση άρθρων...