Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι βάζει φρένο στη φθορά της κυβέρνησης σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ο Μητσοτάκης παίζει το "χαρτί" της ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός με τις τελευταίες παρεμβάσεις του και παρά τα σημαντικά προβλήματα της ακρίβειας και του εθνικού συστήματος υγείας, βάσει της αξιολόγησης των πολιτών, εκπέμπει το μήνυμα ότι αυτός είναι νοικοκύρης, δεν θέτει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί στην οικονομία τα τελευταία χρόνια και παράλληλα τα οφέλη που προκύπτουν θα επιστρέφουν στην κοινωνία.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Χθες, οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας και κυρίως την εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, ώστε να δοθούν κίνητρα για νέες γεννήσεις με φόντο τη "βόμβα" του δημογραφικού αποτελεί "ναρκοπέδιο" για το ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται για 18 παρεμβάσεις που ισχυροποιούν τη φιλολαϊκή ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των άλλων τεσσάρων που σχετίζονται με τις αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Ο Μητσοτάκης έχει... κλέψει την ατζέντα από τους "ευαίσθητους" σοσιαλκομμουνιστές της Κεντροαριστεράς και με χειροπιαστά μέτρα, φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, όσο η κυβέρνηση θα λαμβάνει φιλολαϊκά μέτρα με έμφαση στη στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τόσο μεγαλύτερος θα γίνεται το... στρίμωγμα των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης, τα οποία θα αναγκάζονται σε ανεύθυνες υποσχέσεις για "λαγούς με πετραχήλια", χωρίς φυσικά να υπάρχει η σχετική κοστολόγηση. Το τελευταίο στοιχείο θα είναι ένα ακόμη "όπλο" στα χέρια του Μητσοτάκη για να δείξει στην κοινωνία ότι από τη μία πλευρά υπάρχει η υπεύθυνη κυβέρνηση που επιτυγχάνει στόχους στην οικονομία για το καλό της χώρας διανέμοντας το σχετικό κοινωνικό μέρισμα και από την άλλη, υπάρχουν οι ανεύθυνες και λαϊκίστικες φωνές της Αριστεράς, που δεν ξέρουν τι λένε και τι υπόσχονται.

Είναι προφανές ότι η ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, θα απομακρύνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ημι-διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ από την προοπτική της εξουσίας και θα τους καταστήσουν ακόμη πιο... νευρικούς "παίκτες" στο πολιτικό παίγνιο, σε σχέση με την προσέγγιση και την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Η κεκτημένη ταχύτητα της κυβέρνησης στη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα, εφόσον στην πορεία ενισχυθεί από μια καλύτερη εικόνα στο εθνικό σύστημα υγείας, θα αδρανοποιήσει το σύνολο της σοσιαλιστικής-αριστερής-κομμουνιστικής ρητορικής, επιτείνοντας τα πολιτικά αδιέξοδα στον άξονα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, εφόσον η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να πείσει το δεξιό ακροατήριο ότι κινείται αποφασιστικά και φέρνει αποτελέσματα στους τομείς του μεταναστευτικού και της εγκληματικότητας, τότε θα έχει επιτύχει μια αμφίπλευρη προσέγγιση στο εκλογικό σώμα, την οποία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Οι εθνικές εκλογές του 2027, μπορεί να βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά, ωστόσο, ο Μητσοτάκης θέλει από τώρα να κατοχυρώσει το brand του κοινωνιστή, κόβοντας τους δρόμους σε όποιον επίδοξο αριστερό λαϊκιστή προσπαθήσει να το παίξει... Τσίπρας!