Βουλευτές της ΝΔ θέτουν ευθέως θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει δημοσίως αποκλείσει.
Πρωτοκλασάτα στελέχη όμως, όπως η αδερφή του κ. Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη, επικαλούνται τον κίνδυνο ακυβερνησίας μέσα σε μια περίοδο αναταράξεων και πολλαπλών κρίσεων και ζητούν να επανέλθει το μεγαλύτερο μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές.
Ειδικότερα, η πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, υπενθύμισε χθες στον ΣΚΑΪ τη δήλωση του πρωθυπουργού, που έχει πει ευθέως ότι δε συζητά αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά πρόσθεσε:
"Αυτό είναι ένα θέμα, που είναι αλήθεια ότι απασχολεί, με την έννοια ότι ένας βασικός στόχος και αδυναμία σήμερα είναι η έλλειψη σταθερότητας που απειλεί τον τόπο”.
Η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε συνεπώς ότι στην ΚΟ της ΝΔ συζητείται ξανά το σενάριο αλλαγής εκλογικού νόμου και μάλιστα ανέφερε ότι: "Έχοντας δει τι συμβαίνει στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι - η Ιταλία δέχεται τεράστια επίθεση στα ομόλογά της από τις αγορές – είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους στην ΚΟ”.
Πρόσθεσε πάντως ότι: "Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο πρωθυπουργός ήταν σαφής και αυτός έχει τον τελευταίο λόγο”.
Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αλλαγή του εκλογικού νόμου πρωτίστως θα εξυπηρετούσε τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά παραδέχθηκε ότι από εκεί και πέρα θα εξυπηρετούσε και το όποιο πρώτο κόμμα.
"Ο εκλογικός νόμος με το 50 μπόνους δίνει πιθανότητες σταθερότητας πολύ μεγάλες. Αυτό συζητείται σε όλα τα πηγαδάκια”, δήλωσε και κατέληξε:
"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται. Εάν πάρει κάποια απόφαση, όταν την πάρει, θα το μάθουμε κι εμείς.”
Σημειωτέον ότι η κ. Μπακογιάννη προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, κληθείσα να σχολιάσει όσα είχε πει νωρίτερα το πρωί στο Κανάλι της Βουλής, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
"Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει κυβερνησιμότητα, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, σταθερές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”, τόνισε ο κ.Χαρακόπουλος μεταξύ άλλων.
Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ μάλιστα αποκάλυψε γλαφυρά το σκεπτικό πίσω από αυτή τη συζήτηση, λέγοντας: "Εμείς ψηφίσαμε έναν εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα συναινέσεων και συνεργασιών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Μειώσαμε το μπόνους που έδινε ο νόμος Παυλόπουλου, ο προηγούμενος εκλογικός νόμος. Νομίζω, όμως, ότι από την στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, από την ημέρα της εκλογής του, με περισσή αλαζονεία θα έλεγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινούσε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος -όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, παρ’ ότι βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης με κυβέρνηση της ΝΔ, ότι η ΝΔ έχει ισχυρότατο προβάδισμα κι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά και από όλη αυτήν την αρνητική επικαιρότητα, έδειξαν ότι έχει προβάδισμα από 6,5 έως 8,5%-, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση”.
Ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε υποστηρίζοντας ότι: "Την πρόκληση του εκλογικού νόμου πρέπει να την δεχτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού υποστηρίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, δεν έχει λόγο να μην θέλει μια καθαρή λύση, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”.