Σαββάτο
29 Ιουνίου 2024

Μητσοτάκης: Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια

Πολιτική

Ομιλία προς του βουλευτές απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ένα ηχηρό «όχι» σε μια μικρή και φοβική ΝΔ, κάνοντας αυτοκριτική και δίνοντας το σήμα επανεκκίνησης.

Ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, ενώ ζήτησε η αυτοκριτική να μην οδηγήσει σε αδιέξοδη εσωστρέφεια.

Όπως τόνισε κ. Μητσοτάκης οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερα αποτελέσματα, ενώ χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα τα περί στροφής στο κέντρο ή ως προς τα δεξιά.

«Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν δέχεται κουβέντα για τον πατριωτικό και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΝΔ.

«Στους εμπόρους εθνικού αισθήματος απαντάμε στην πράξη με τον φράκτη, τα Rafale και τις Belharra», τόνισε.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν στις ευρωεκλογές, τα οποία ωστόσο έλειψαν από τον διάλογο. Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. «Θα επιμείνω και στη νέα σύνθεση της Κομισιόν για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών και για την από κοινού προστασία του εναέριου χώρου», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αλλάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. «Έχουμε ένα χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα. Και να μείνουμε μακριά από σύννεφα που θολώνουν το τοπίο, όπως δήθεν ψευτοδιλήμματα περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά. Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Και είμαστε μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους», τόνισε, απορρίπτοντας τα περί επιστροφής στις ρίζες. «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας - αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους.», είπε.

«Δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς. Η παράδοση για εμάς στη ΝΔ αποτελεί στοιχείο. Βαδίζουμε στον χρόνο ανανεώνοντας τη σκέψη μας και το δυναμικό μας. Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ κέρδισε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, σε αντίθεση με τους οπαδούς της, που βρέθηκαν στο περιθώριο.

«Δεν δέχομαι κουβέντα για τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας», τόνισε, υπενθυμίζοντας τον φράκτη στον Έβρο, τις νέες φρεγάτες, τις ισχυρές συμμαχίες, τα Rafale.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Βόρεια Μακεδονία, προειδοποιώντας: «Δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο», διαμήνυσε, λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία, οι κινήσεις της οποίας δεν διευκολύνουν την ενταξιακή διαδικασία. «Τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: "όπως έστρωσε θα κοιμηθεί", είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που «μόνο αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει», την μείωση της φορολογίας και την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, για να δοθεί ένα βοήθημα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ενισχύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποια συμφέροντα υπηρετούμε εμείς; Υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση, που υπόσχεται λεφτόδεντρα, απορρίπτοντας τη δημαγωγία. «Έχουμε μία τριετία μπροστά μας», ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, έκανε λόγο για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. «Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη των φιλοδοξιών μας, έστω κι αν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα γίνεται συχνά αλεξικέραυνο για την αδυναμία της καθημερινής ζωής. Πολλές φορές και άδικα», είπε, επικαλούμενος τους καθορισμούς των οικοπέδων, που έγινε για πρώτη φορά στην χόρτα. Παρά τα προβλήματα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σημαντικό πρόοδο σε σχέση με αυτό που έγινε πέρυσι».

«Αναλαμβάνουμε το κόστος. Είμαστε η μόνη υπεύθυνη παράταξη», είπε. Παράλληλα, υπενθυμίζοντας τις επισκέψεις του σε υπουργεία, προανήγγειλε επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση των τιμών, ένα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, τα αγροτικά προβλήματα, η Υγεία, μια μάχη με παράλληλες δράσεις.

Σημασία έδωσε στην πάταξη των χούλιγκαν, στην προστασία των παιδιών από το μπούλινγκ, την ενδοοικογενειακή βία. «Οι γυναίκες σήμερα αισθάνονται ασφάλεια, να πηγαίνουν στην αστυνομία. Και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την προσπάθεια, όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Στο μέτωπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, παρά τις αντιδράσεις», είπε.

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Σπίτι μου. «Αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να το διευρύνουμε, όπως και τα ηλικιακά κριτήρια», ανέφερε, υπενθυμίζοντας σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία, το Ψηφιακό Φροντιστήριο.

«Στόχος μας είναι να συγκλίνουμε όλο και περισσότερο με το επίπεδο ζωής των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Μια ανάπτυξη που θα παράγει δημόσιο πλούτο, αλλά ένα μέρος της θα επιστρέφει στην κοινωνία. Με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, που θα παραμείνουν και μετά την πτώση του πληθωρισμού», είπε.

«Ενώ η αντιπολίτευση βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δική της κρίση, εμείς εστιάζουμε στο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών. Η αυτοκριτική δεν πρέπει να είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε για πολιτικές επιδιώξεις», είπε.

Η ακρίβεια, σημείωσε, έκανε ζημιά στην κυβέρνηση όπως και σε άλλες κυβερνήσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που απομάκρυναν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. «Είχαμε ανεπάρκειες και αδυναμίες», παραδέχθηκε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κλίμα ηχηρής αναμονής για να συναντηθεί ξανά η ΝΔ με ψηφοφόρους που ενώ την είχαν στηρίξει, δεν την ψήφισαν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Παράλληλα, προανήγγειλε εξέταση των ποσοστών ανά περιοχή, αλλά και τις δράσεις βουλευτών, αλλά και προσπάθειες που θα πετύχουν την επανασύνδεση με την κοινωνία. «Η ΚΟ μας αποτελεί το πρώτο όπλο της ΝΔ. Οι βουλευτές μας είναι το κοινοβουλευτικό αποτύπωμα του κοινοβουλευτικού ποσοστού που πήραμε στις εκλογές του Ιουνίου του 2023», είπε, λέγοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν ψηφιστεί πάνω από 70 νομοσχέδια, ενώ έχουν γίνει πάνω από 620 ομιλίες. «Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει επιδείξει τέτοια κοινοβουλευτική συνέπεια. Και οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να απαντούν στις ερωτήσεις σας. Έχω δώσει εντολή. Εσείς εκπροσωπείτε την κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά εκπροσωπείτε τις εκλογικές σας περιφέρειες», ήταν η παραίνεσή του στους βουλευτές.

«Έχω φροντίσει να κάνω πιο αισθητή την παρουσία των βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα», είπε. «Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε εσάς. Θα ακούσουμε και σήμερα παράπονα και επισημάνσεις για κλειστές πόρτες. Εν πολλοίς θα είναι δικαιολογημένα και θέλουμε να τα γνωρίσουμε για να παρεμβαίνουμε», είπε. Θέτοντας το δίπτυχο αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακούει τη φωνή της κοινωνίας, μέσα από τη γόνιμη διαδικασία αυτοκριτικής με επιχειρήματα, χωρίς προσωπικές ατζέντες.

«Έχουμε ενδείξεις όχι για υποχώρηση του πληθωρισμού αλλά για αποκλιμάκωση τιμών», είπε. Τα δημόσια έσοδα, όπως είπε, πηγαίνουν καλά και το καλοκαίρι προσφέρεται για ένα άνοιγμα προς τους πολίτες.

«Κάθε σταθμός, κάθε εκλογική μάχη είναι μία αφορμή για τον δρόμο που θέλουμε να πάμε. Αλλά είναι και μια ευκαιρία να δούμε από πού ξεκινήσαμε. Πολλά από αυτά που σήμερα που θεωρούμε δεδομένα, ήταν προσδοκίες το 2019. Μια Ελλάδα λυγισμένη, μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης. Δεν είναι πια αυτή η Ελλάδα του 2024. Είναι μια χώρα που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, που η ανεργία θα πέσει σύντομα και κάτω από το 10%. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Όλα αυτά δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα. Και θα στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση απέναντι σε μια αντιπολίτευση που δεν πρόκειται να αλλάξει. Και κάποιοι από αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται ως προοδευτικοί, που δεν ψήφισαν καμία μεγάλη μεταρρύθμιση. Στο ίδιο διάστημα, η δική μας παράταξη σφυρηλάτησε τους δεσμούς της με την κοινωνία. Εμπλουτίστηκε με ιδέες και μηνύματα από μια νέα εποχή. Απέκτησε έτσι υποστηρικτές από όλες τις πλευρές του φάσματος. Μπορεί να μην ταυτίζονται όλοι. Βλέπουν σε εμάς τη δύναμη να πάμε μπροστά, ως τη μόνη δύναμη εκσυγχρονισμού της πατρίδας. Γιατί είδαμε εκλογικά ποσοστά πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΝΔ. Αυτή την πατριωτική παρακαταθήκη, έχουμε χρέος να της δώσουμε μια νέα προοπτική. Να παραμερίσουμε τις άγονες τριβές, να ενθαρρύνουμε τον γόνιμο διάλογο. Όμως ο διάλογος δεν είναι εσωστρέφεια. Δεν είμαστε καθόλου σε αυτή τη φάση. Βελτίωση της καθημερινότητας είναι ο πρώτος μας στόχος. Όμως οι στόχοι μας παραμένουν πάντα ψηλοί. Εκλογές θα έχουμε και πάλι το 2027. Και αυτή η νίκη θα είναι μια νίκη όλων μας», είπε.

«Δεν μπορείς σε μια ημέρα να αλλάξεις το ΕΣΥ, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια. Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη. Κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος. Κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει σταθερό ιδιοκτήτη. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται και χάνεται κάθε μέρα. Έχω μεγάλη πίστη στις δυνατότητες της ΚΟ μας και της παράταξης. Αξιολογούμαστε όλοι, εσείς για το έργο σας, εσείς για τις κυβερνητικές μας επιδόσεις. Πρώτα μας αξιολογούν οι ίδιοι οι πολίτες», σημείωσε.

«Η μεγάλη μας δύναμη είναι η ενότητά μας. Η αλήθεια είναι η ασπίδα μας. Και το δόρυ μας είναι η συνολική μας δράση. Τα οράματα του χθες θα γίνουν η αυριανή μας δράση», κατέληξε.

Στη συνεδρίαση, πάνω από 20 βουλευτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να πάρουν τον λόγο. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να καταγράψει τους προβληματισμούς τους, αφού επιδιώκει να βγει ενισχυμένη η Νέα Δημοκρατία μέσω της συζήτησης. Ο ίδιος θα απαντήσει στους βουλευτές του, αρκετοί εκ των οποίων τις προηγούμενες ημέρες πέρασαν από το γραφείο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος λειτουργεί και ως «σύνδεσμος» του Μεγάρου Μαξίμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, λόγω της μακράς του θητείας ως γενικός γραμματέας της Βουλής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Μυλωνάκης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που προστέθηκε στις δυνάμεις του Μαξίμου

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επί χρόνια και έως πρότινος Γενικός Γραμματέας της Βουλής, ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι ένα από τα πρόσωπα που εισήλθαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα στ...

Τι ...κρύβει η ανταλλαγή πυρών Κασσελάκη-Τσίπρα

Διέξοδο για να …βγει από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αναζητά ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με τα όσα εκτιμά η φρουρά Τσίπρα μετά από τις δυο μακροσκελείς αναρτήσεις του κ. Κασσελάκη σ...

Φόρτωση άρθρων...