Σαββάτο
06 Ιουλίου 2024

Η στρατηγική Μητσοτάκη και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Πολιτική

Ο Μητσοτάκης έχει σκύψει το κεφάλι στη δουλειά και η κυβέρνηση εντείνει τους ρυθμούς παραγωγής έργου, γιατί αυτό αποτελεί τη μοναδική της επιλογή αυτή τη στιγμή.

Με συνοπτικές διαδικασίες κλείνουν θέματα, όπως συνέβη χθες με την περίπτωση της διαγραφής του πρώην υπουργού και βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, για το επεισόδιο που είχε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς δεν μπορεί να χάνεται κρίσιμος πολιτικός χρόνος και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται με ανούσια ζητήματα. όταν υπάρχουν ανοικτά τόσα προβλήματα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τρία γεμάτα χρόνια έως τις εκλογές του 2027. Όπως δήλωσε και στο συνέδριο του Economist, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι το κόστος ζωής, το οποίο σχετίζεται με τη λειτουργία της αγοράς και τις τιμές των προϊόντων. Έχει λοιπόν τρία χρόνια μπροστά για να φανεί η διαφορά, καθώς αυτή η διαφορά θα ξαναδώσει τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία, αλλά με ζητούμενο και ερωτηματικό την αυτοδυναμία. Η στήλη επιμένει ότι χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών απευθείας, καθώς και την καθιέρωση υψηλότερου ποσοστού εισόδου στη Βουλή για ένα κόμμα, αυτοδυναμία δεν πρόκειται να υπάρξει.

Τα ζητήματα εσωτερικού ενδιαφέροντος βασίζονται σε μια νέα στρατηγική που αναγκαστικά πρέπει να ακολουθήσει και να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός. Γρήγορες αποφάσεις, αποφυγή λαθών, αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο της πολιτικής και έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα έως το 2027, εκτός αν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλουν να μας εκπλήξουν δυσάρεστα! Τα τρία χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ο κίνδυνος της... στραβής πάντα ελλοχεύει.

Η κυβέρνηση έχει πολλά "ατού", για τα οποία γράφαμε από τη στήλη χθες, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και πολλές αβεβαιότητες. Οι εξελίξεις στη Γαλλία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή και η κλιματική αλλαγή, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές ανατροπές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες αναπόφευκτα θα μας επηρεάσουν. Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι πόσο γρήγορα θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις όποιες κρίσεις και πόσο αποτελεσματικά μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού εστιάζει στην προώθηση έργου πού θα κάνει... μπαμ στο μάτι. Γι αυτό και βλέπουμε έντονη κινητικότητα στην κυβέρνηση σε σχέση με αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε διάφορα επίπεδα στην οικονομία και την κοινωνία. Τι θα πετύχει η κυβέρνηση θα φανεί εκ του τελικού αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Π. Μαρινάκης: «Fake news» τα περί εξαήμερης εργασίας – Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι ισχύει

10 απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας δίνει με ανάρτησή του στο facebook ο Παύλος Μαρινάκης. «H Ελλάδα εφαρμόζει την εξαήμερη εργασία! Ενώ ο υπόλ...

Επίσκεψη Ν. Δένδια – Ζ. Μπορέλ στη φρεγάτα «Ψαρά» που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «Ασπίδες»

Την φρεγάτα «Ψαρά» που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση Ασπίδες για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας στην Ερυθρά θάλασσα επισκέφθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο ...

Φόρτωση άρθρων...