Με φόντο σπρωξίματα, κραυγές και ακόμα και λιποθυμίες, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με την τρίτη διάσπασή του σε μόλις δεκαπέντε μήνες. Στο κέντρο της καταιγίδας; Ο Στέφανος Κασσελάκης, που εξήγγειλε με ζέση τη δημιουργία ενός νέου «λαϊκού προοδευτικού κόμματος» και δε δίστασε να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κόμμα κρατικοδίαιτων».
Με 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ραλλία Χρηστίδου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς και Κυριακή Μάλαμα) να έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος μετράει 31 έδρες – όσες ακριβώς έχει και το ΠΑΣΟΚ.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Θεοδώρα Τζάκρη θα αποχωρήσει και εκείνη τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει με 30 έδρες. Μάλιστα υπολογίζεται ότι συνολικά 8 βουλευτές βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου. Πρόκειται για τους Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελο Αποστολάκη, Γιώτα Πούλου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλη Κόκκαλη, Γιώργο Γαβρήλο, Γιάννη Σαρακιώτη.
Την ίδια ώρα είναι πιθανός ο σχηματισμός νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, της 10ης που θα λειτουργεί στην παρούσα Βουλή και 2ης που θα συγκροτείται από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημιουργία της «Νέας Αριστεράς».
Η νέα αξιωματική αντιπολίτευση και ο ρόλος της
Ακόμη και ένας μόνο να φύγει όμως, το ΠΑΣΟΚ θα είναι η νέα αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, με τα προνόμια που αυτός ο ρόλος φέρει. «O πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη Kοινοβουλευτικής Ομάδας πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις», αναφέρει το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής. Νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό. Έχει τυπικά το επιπρόσθετο δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων προ ημερησίας διατάξεως, με τους αρχηγούς των δεύτερου, τρίτου και τέταρτου κόμματος της αντιπολίτευσης να έχουν από μία.
Οι έδρες και οι ανεξάρτητοι που πληθαίνουν
Να θυμίσουμε ότι η ΝΔ έχει 156 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προς το παρόν από 31, το ΚΚΕ έχει 21 και πέμπτη δύναμη στην ελληνική Βουλή είναι… οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που πλέον είναι 18!
Ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών είναι πραγματικά εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε μόλις 1,5 χρόνο μετά τις εκλογές.
Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά έχουν από 11 βουλευτές, η Πλεύση Ελευθερίας έχει 6 και οι Σπαρτιάτες έχουν 5.
Νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους Κασσελίστας;
Στη Βουλή των Ελλήνων, Κοινοβουλευτική Ομάδα σχηματίζεται όταν υπάρχουν τουλάχιστον δέκα (10) Βουλευτές που να ανήκουν στο ίδιο κόμμα.
Θα πρέπει λοιπόν είτε να αποχωρήσουν συνολικά 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ και να θελήσουν όλοι να ακολουθήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη στο νέο του εγχείρημα, σχηματίζοντας ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, είτε οι Κασσελίστας να προσελκύσουν άλλους από τη δεξαμενή των 18 ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό το δεύτερο σενάριο φαίνεται πιο δύσκολο.
Ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε ένα νέο «κίνημα», το οποίο όπως είπε θα είναι «προοδευτικό» και «συνέχεια του δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ». Το όνομά του θα το αποφασίσουν τα μέλη του. Δείτε εδώ τις σχετικές ανακοινώσεις, όλες τις σημερινές εξελίξεις και τι περιμένουμε στο εξής.
Η χρηματοδότηση
Ακόμη και εάν σχηματιστεί ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα προσκείμενη στον Στέφανο Κασσελάκη (όπως για παράδειγμα έγινε με τη Νέα Αριστερά, που σχημάτισε ΚΟ πριν γίνει κόμμα), χρηματοδότηση δεν θα λάβει. Και τούτο γιατί χρηματοδότηση λαμβάνουν μόνο τα κόμματα που συμμετέχουν σε εθνικές εκλογές, ανάλογα με το ποσοστό που λαμβάνουν.
Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις έδρες, η χρηματοδότηση των κομμάτων της Βουλής παραμένει ως έχει – με βάση τα ποσοστά που εξασφάλισαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023.