Μία σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη με ειδικό οικονομικό και τεχνολογικό βάρος.
Ενώ οι διεθνείς συσχετισμοί δυνάμεων και επιρροών αλλάζουν, το Ισραήλ μπαίνει με αξιώσεις στο νέο γεωπολιτικό παίγνιο.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Έτσι, το Σάββατο που πέρασε, συνοδευόμενος από 180 επιχειρηματίες της χώρας του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προσγειώθηκε στο Νέο Δελχί όπου με ιδιαίτερη τιμή έγινε δεκτός από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.
Ξένοι παρατηρητές εντυπωσιάστηκαν από την θερμότητα της υποδοχής, γεγονός που προοιωνίζει μία στενή σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη που είναι πλέον η Ινδία. Μία δύναμη που εκτιμάται ότι το 2025 θα κατέχει άνετα την τρίτη θέση στον κόσμο, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ, με τέταρτη την Ιαπωνία.
Εκτιμάται επίσης ότι, παρά την αρνητική ινδική ψήφο στον ΟΗΕ για το θέμα των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, η Ινδία θα επανέλθει στο θέμα αυτό, το οποίο κάθε άλλο παρά λήξαν είναι. Για το Ισραήλ, όμως, σήμερα, λόγω της έντονης εξωστρέφειας της οικονομίας του, προέχει η οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Ινδία, η οποία πέρυσι αγόρασε από το Ισραήλ 830 εκατ. δολλάρια αμυντικό υλικό.
Κατά τον οικονομολόγο Νταν Καταρίβας, που είναι ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Εργοδοτών του Ισραήλ, η Ινδία είναι μία πολλά υποσχόμενη για το Ισραήλ αγορά, η οποία έχει ανάγκη από υψηλή τεχνολογία, αμυντικό εξοπλισμό, συστήματα επεξεργασίας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και αγροτική τεχνογνωσία.
«Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ περισσότερο από αγορά είναι ένας σημαντικός πόλος ειρήνης και ανάπτυξης, στον οποίον προσφεύγουν οι επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο για να αποκαταστήσουν σχέσεις συνεργασίας.
Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι οι ισραηλινές και άλλης εθνικότητας επιχειρήσεις να εργάζονται από κοινού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα δε σε τομείς του μέλλοντος…», μάς είπε ο Ισραηλινός οικονομολόγος.
Είναι έτσι πολύ πιθανόν η ινδο-ισραηλινή συνεργασία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην διεθνή οικονομική πραγματικότητα, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ποιες είναι οι επιδόσεις των δύο χωρών στον τομέα της πληροφορικής και όχι μόνον.
Ας σημειωθεί ότι το Ισραήλ διατηρεί πολύ καλές οικονομικές σχέσεις και με την Κίνα, που σημαίνει ότι σήμερα η θέση του είναι ιδιαιτέρως ισχυρή από πλευράς συμμετοχής του στις διεθνείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Ίσως δε η διάσταση αυτή να υπαγορεύει και τα ανοίγματα της Σαουδικής Αραβίας προς την κυβέρνηση του Β. Νετανιάχου.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις