Σε περιδίνηση έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δύο συντριπτικές ήττες στις Εθνικές Εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας. 

Οι αντιδράσεις που υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε άλλα κόμματα για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ποικίλουν. 

Κάποιοι μιλούν για επιτεύγματα, άλλοι για διαχειριστικά λάθη, ενώ κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, προκρίνουν τη λύση της παραμονής Τσίπρα στην ηγεσία ακόμα και με την απειλή ομαδικών παραιτήσεων.

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία και να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα. Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζουν γενναία την απόφαση αποχώρησης και μιλούν πλέον ανοιχτά για τέλος εποχής.

«Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για μια πολύ γενναία απόφαση, ηγετική, γενναία που αντιστοιχεί και στη δικιά του συμβολή ουσιαστικά αυτό που μας είπε και κατά τη συνεδρίαση εκτελεστικού γραφείου θα είναι παρών», σχολίασε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ενώ, ο Δημήτρης Βίτσας είπε: «Αυτό θα είναι τέλος εποχής του ΣΥΡΙΖΑ με ηγέτη τον Τσίπρα, θεωρώ ότι δεν είναι τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Τσίπρα».

«Δεν είναι το τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τον Τσίπρα»

Κάποιοι μάλιστα, κάνουν και τη συνολική αποτίμηση της παρουσίας Τσίπρα, κάνοντας λόγο για πολιτικά επιτεύγματα αλλά και διαχειριστικά λάθη

Ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «H παρουσία του Αλ. Τσίπρα κρινόμενη από τον ιστορικό του μέλλοντος δεν θα έχει το στοιχείο της εκλογικής αποτύπωσης, δηλαδή ο Τσίπρας πήρε 40% ο τάδε 48% ο 81. Τα πολιτικά επιτεύγματα και μπορώ να καταθέσω 2 που τον κατατάσσουν στις σημαντικές πολιτικές μορφές που δεν τον απαλλάσσουν από ευθύνη διαχειριστικών λαθών σε μια πολύ δύσκολη και φουρτουνιασμένη περίοδο για τη χώρα μας».

Άλλα στελέχη, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, προκρίνουν τη λύση της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία ακόμα και με την απειλή των ομαδικών παραιτήσεων.

«Αν είχαν κουκούτσι μυαλό οι επίδοξοι διάδοχοι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έκαναν κάτι απλό: Τα μέλη όλων των κορυφαίων οργάνων θα συνέτασσαν κοινή επιστολή, θα παραιτούνταν ομαδικά και θα ζητούσαν από τον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει την απόφαση του. Ταυτόχρονα θα ζητούσαν την άμεση επανεκλογή του. Αλλά είπαμε…αν..».

Την αποχώρηση Τσίπρα σχολιάζουν και πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με τον Άδωνη Γεωργιάδη να δηλώνει πως η μόνη θετική του κίνηση ήταν η κωλοτούμπα του 2015.

«Χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, έθεσε την χώρα σε κίνδυνο, συκοφάντησε τους αντιπάλους του και όταν πήρε την εξουσία δεν είχε τί να την κάνει και παρ’ολίγον να μας βγάλει και από το ευρώ και από την ΕΕ. Μας διέσωσε το ότι φοβήθηκε τις συνέπειες και έτσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015 έκανε την μόνη σωστή πολιτική του πράξη, την ‘κωλοτούμπα’», έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μια σειρά από κακές πολίτικες συνήθειες έπνιξαν τον Τσίπρα»

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε: «Στο Τέλος μια σειρά από κακές πολιτικές συνήθειες τον έπνιξαν. Ο λαϊκισμός, ο τοξικός λόγος, ο διχαστικός των Ελλήνων σε στρατόπεδα, το γεγονός ότι κάποια στιγμή αποκόπηκε από τις πραγματικές ανάγκες και την εικόνα της της χώρας, και νομίζω στο τέλος αυτό πλήρωσε»

Η Άννα Διαμαντοπούλου βλέπει προοπτικές προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου διακρίνει πολιτική ευκαιρία για την Χαριλάου Τρικούπη.

«Αν υπάρξει άλλος(η) αρχηγός ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε δίνη ή ανασυγκρότησης ή διάσπασης. Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει πόρτες υποδοχής και έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π/Θ χάνει αντίπαλο εύκολο γι’ αυτόν και κρίνεται μόνο για το έργο του! Όχι για τον φόβο του ερχομού του άλλου».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Για το ΠΑΣΟΚ ανοίγει ένας πολύ μεγάλος δρόμος ακόμα περισσότερο, όχι από τη παραίτηση Τσίπρα δεν ήταν ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών».

H Κοινοβουλευτική Ομάδα

O ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να αποφασίσει πιο πρόσωπο θα εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή, δηλαδή ποιος θα αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.