Ο θόρυβος γύρω από το κόμμα Κασιδιάρη αποτελεί παρελθόν. Απομένει πλέον η απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές να κριθεί και από τον Άρειο Πάγο. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, τότε το σενάριο της επτακομματικής Βουλής, το οποίο θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 40% για να πετύχει αυτοδυναμία, φεύγει οριστικά από το τραπέζι. Και πλέον θα συζητάμε για εξακομματική Βουλή. Ή μήπως και για πεντακομματική;
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Κρίνοντας από τα δημοσκοπικά ευρήματα και μετά τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, τα ποσοστά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, διαμορφώνονται πλέον σε ένα 7%- 8%. Σε αυτά συνυπολογίζουμε, ένα άθροισμα μικρότερων κομμάτων που ανάμεσά τους μόνο η Εθνική Δημιουργία συγκεντρώνει πάνω από 1% και άρα εμφανίζεται στους πίνακες της πρόθεσης ψήφου. Όσο για τον πήχη αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, αυτός διαμορφώνεται στο 38%- 38,3%.
Θυμίζουμε, ότι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής το 2019 ήταν 8,08%.
Τι συμβαίνει ωστόσο στο σενάριο που τελικά, αντί για εξακομματική Βουλή, έχουμε πεντακομματική; Στην περίπτωση δηλαδή που μείνει εκτός Βουλής και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη; Δεν προσεγγίζουμε αβάσιμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες, το κόμμα δείχνει να έχει χάσει την άλλοτε δυναμική του, κινείται σταθερά κάτω του πήχη εισόδου στη Βουλή (κοντά στο 2,5% κατά μέσο όρο), ενώ τα ποσοστά του εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Το 2019 είχε συγκεντρώσει 3,44%, ενώ κάποια στελέχη του φεύγουν για το ΣΥΡΙΖΑ και άλλα φλερτάρουν με το ΠΑΣΟΚ. Ούτως ή άλλως, το ποσοστό του είχε μεγάλη ανομοιογένεια, με τμήμα του να προέρχεται από νέους που το 2019, το έβλεπαν ως μια αντισυστιμική ψήφο. Η εκλογική του βάση δηλαδή ποτέ δεν ήταν «μπετοναρισμένη» από αριστερούς που είδαν στο ΣΥΡΙΖΑ τη μνημονιακή προδοσία ή συσπειρώθηκαν στην βάση μιας ιδεολογικοπολιτικής εναλλακτικής πλατφόρμας. Επιπλέον, το Μέρα 25, θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση από το ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις εκλογές. Μιλάμε δε, για διπλή εκλογική μάχη. Είναι ένα ερώτημα αν θα αντέξει την πίεση προς τις δεύτερες κάλπες, ακόμα και αν καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 3%.
Στο σενάριο επομένως που το ΜέΡΑ25 πετύχει ποσοστό παρόμοιο με αυτό που του δίνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις, τότε οδηγούμαστε σε μια πεντακομματική Βουλή. Σύμφωνα πάντα με αυτό το σενάριο, το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα κινείται στο 9,5%-10%.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το απαιτούμενο ποσοστό για να πετύχει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία πέφτει μεταξύ 37,5% και 37,7%. Εάν μάλιστα το ποσοστό όσων μείνουν εκτός Βουλής διαμορφωθεί στο 11%, τότε η ανάγκη σχηματισμού αυτοδυναμίας πέφτει περαιτέρω στο 37% - 37,1%.
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις; Αν κάποιος πάρει τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων και κατανείμει το 10%-12% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων με βάση τα ποσοστά που δίνουν στα κόμματα όσοι δηλώνουν τι θα ψηφίσουν, τότε μία εκτίμηση ψήφου για την Ν.Δ. οδηγεί στο 37%.
Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, τα αποτελέσματα που δίνονται για την Ελλάδα από την ιστοσελίδα Europe Elects, μετά την πλήρη αναγωγή, δηλαδή και τη κατανομή των αναποφάσιστων σε όλες τις δημοσκοπήσεις του 2023, διαμορφώνονται για τη Ν.Δ. ως εξής: MARC 37,5%, PRORATA 36,7%, MRB 36,3%, GPO 38,2%, PULSE 37,2%, METRON ANALYSIS 36,4%, OPINION POLL 38,5%, ALCO 36%.
* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll