Τα έγγραφα που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και συνεργάτης του, ήταν ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Energa αποκαλύπτει το Capital.gr.
Από τα έγγραφα προκύπτει ότι ο δικηγόρος ο οποίος, μετά από δημοσιεύματα δέχθηκε μια πολύ σκληρή επίθεση, με την κατάθεσή του συνέβαλε στην καταδίκη του Άρη Φλώρου και άλλων κατηγορούμενων στην υπόθεση της Energa. Με βάση τα ίδια έγγραφα αποδεικνύεται ότι το γραφείο του κ. Δημητριάδη ήταν ένα από τα 10 δικηγορικά γραφεία που ασχολείτο με τις νομικές υποθέσεις της Energa.
Μια από αυτές τις νομικές υποθέσεις ήταν και η δημιουργία offshore μέσω των οποίων -όπως του ανακοινώθηκε επισήμως από τον Άρη Φλώρο και το κατέθεσε στο δικαστήριο- θα πωλείτο η εταιρεία. Επίσης, στα ίδια έγγραφα αναφέρεται ότι μετά τον Ιανουάριο του 2012 και ενώ υπήρχε αρνητικό κλίμα στην εταιρεία ο κ. Δημητριάδης διέκοψε τη συνεργασία του με αυτήν.
Τα πρακτικά
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της δίκης, στη σελίδα 345 όπου καταγράφονται αναλυτικά όσα κατέθεσε στο δικαστήριο, μια δικηγορική συνεργασία, του γραφείου του δηλαδή, με την εταιρεία του Αρ. Φλώρου, μετατράπηκε σε μια πολύ σκληρή πολιτική κόντρα.
Το επίσημο αυτό έγγραφο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί του ρόλου του στην υπόθεση, αφού προκύπτει ξεκάθαρα, πρώτον ότι υποδεικνύει σαφώς τον Φλώρο ως εμπνευστή των πάντων και δεύτερον πως αυτό δεν "ανατρέπεται" από την υπεράσπιση η οποία –σημειωτέον– απαρτιζόταν από εξέχοντα στελέχη της ποινικής δικηγορίας.
Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η αναφορά της προέδρου του δικαστηρίου, όπως καταγράφεται στα πρακτικά: "Στη συνέχεια η πρόεδρος κάλεσε τον μάρτυρα κατηγορίας Γρηγόρη Αλέξανδρο Δημητριάδη για να καταθέσει. Προσήλθε ο μάρτυρας της κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο για την ταυτότητά του, απάντησε ότι ονομάζεται... κλπ".
10 δικηγορικά γραφεία
Πέραν του ξεκάθαρου ρόλου στη δίκη (μάρτυρας κατηγορίας), η οποία παρεμπιπτόντως κατέληξε σε καταδίκη του Φλώρου σε κάθειρξη 21 ετών, ιδιαίτερα σημαντικά είναι και όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, τα οποία –όπως λένε και παράγοντες της δίκης– επηρέασαν σημαντικά στην τελική έκβαση της δίκης.
Αναφέρει ο μάρτυρας: "Είμαι δικηγόρος Αθηνών και κύριος εταίρος της δικηγορικής εταιρίας Γ. Δημητριάδης και συνεργάτες. Η εταιρία μου συνεργάστηκε με τον όμιλο επιχειρήσεων Energa από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012 οπότε και παραιτήθηκα. Δεν ήμουν ο μόνος δικηγόρος του ομίλου Energa και αν δεν κάνω λάθος, υπήρχαν περίπου άλλα 10 δικηγορικά γραφεία. Συνήθως το γραφείο μας αναλάμβανε τρέχουσες υποθέσεις της Energa, λ.χ εκπροσώπησή της στα δικαστήρια και μέρος των υποθέσεών της στη ΡΑΕ και στο συνήγορο του καταναλωτή. Για μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας υποθέσεις ο όμιλος χρησιμοποιούσε πιο εξειδικευμένα γραφεία. Γνωρίζω την οικογένεια Φλώρου στο πλαίσιο κοινωνικών επαφών. Ήμασταν συμμαθητές με τον Άρη Φλώρο και γνωρίζω τον πατέρα του Αχιλλέα Φλώρο. Ομοίως διατηρώ γνωριμία και με τον Βασίλειο Μηλιώνη, η γνωριμία μας όμως δεν υπήρξε στενή, αλλά απλώς κοινωνική. Το γραφείο μας ασχολείται με θέματα εμπορικού - αστικού δικαίου".
Η αποχώρηση
Ο δικηγόρος περιγράφει ξεκάθαρα –και δεν αμφισβητείται , όπως φαίνεται, από τους συνηγόρους υπεράσπισης– πως η συνεργασία τους έληξε το 2012: "Παραιτήθηκα κάποια στιγμή τον Ιανουάριο του 2012 διότι έγινε ανάκληση αδειών των εταιριών οπότε αυτόματα έπαψαν να έχουν αντικείμενο εργασίας. Γνώριζα ότι υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες αστικού τύπου με τον ΛΑΓΗΕ. Επίσης γνώριζα ότι κάποια στιγμή επιβλήθηκε ένας φόρος που μείωνε την κερδοφορία των εταιριών αλλά αυτά συμβαίνουν και κρατάνε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για πάντα. Αυτά τα ρίσκα τα έχει η Ελλάδα στην εμπορική δραστηριότητα".
Oι offshore
Ο δικηγόρος περιγράφει στους δικαστές και την εντολή που πήρε από τον Αρ. Φλώρο να δημιουργήσει δυο offshore εταιρίες προκείμενου να χρησιμοποιηθούν, όπως του είπε, για να εισέλθουν στην εταιρία Ρώσοι επενδυτές. Περιγράφει τη συμπλήρωση εγγράφων και την κατάληξη της συμφωνίας με την οποία οι Ρώσοι θα αγόραζαν την Hellas Power και την Energa και καταλήγει απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο ίδιος κράτησε τις μετοχές για κάποιο διάστημα: "Εγώ κράτησα τις μετοχές της Hellas Power μέχρι να μπουν τα χρήματα (σ.σ της αγοραπωλησίας) στο λογαριασμό αφού είχε γίνει γραπτή συμφωνία και αποτάθηκε το γραφείο του κ. Λ... (νομικό γραφείο αγοραπωλησίας) σ’ εμένα διότι ήμουν ουδέτερο πρόσωπο".
Ο μάρτυρας περιγράφει μάλιστα ως απόλυτο κυρίαρχο αποφάσεων τον Άρη Φλώρο και λέει χαρακτηριστικά σε πολλά σημεία πως "ελάμβανα εντολές μόνο από τον Αρ. Φλώρο" και πως "στρατηγικές ... επιχειρηματικές αποφάσεις έπαιρνε μόνο ο Φλώρος".
Το χαράτσι
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης πως το τίμημα πώλησης ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ και σε άλλο σημείο πως στο ταμείο της εταιρίας υπήρχαν 40 εκατομμύρια.
Για το θέμα της υπεξαίρεσης ποσών από το χαράτσι της ΔΕΗ (το οποίο ήταν και το βασικό αντικείμενο της δίκης) αναφέρει πως "...οι εταιρίες μέχρι το 2011 είχαν κερδοφορία και επεκτείνονταν συνέχεια... Η Worldwide ήταν offshore εταιρία και αυτού του είδους οι εταιρίες φυσιολογικό είναι να διατηρούν και offshore εταιρίες. Δεν αξιολόγησα ποτέ αυτά που μου ζήτησαν να κάνω και είχα πάντα την αίσθηση ότι έπραττα για νόμιμα πράγματα. Δεν είχα την αίσθηση ότι συνέβαινε κάτι άλλο. Οι offshore εταιρίες δημιουργούνται για να καλύπτουν νομικούς κινδύνους π.χ σε μια εφοπλιστική εταιρία ένα πιθανό ναυάγιο. Άκουγα οι ρώσοι επενδυτές και το ρωσικό fund…. Ο Αρ. Φλώρος μοίραζε τις δουλειές της εταιρίας σε διάφορα δικηγορικά γραφεία. Εγώ ασχολιόμουν με τα τρέχοντα θέματα της εταιρίας".
Πηγή: Capital.gr
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις