Με 61 ψήφους υπέρ και 20 κατά η Γερουσία της Βραζιλίας καταδίκασε την Ντίλμα Ρούσεφ για τις κατηγορίες αναφορικά με παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα.

Ως εκ τούτου, η πρόεδρος της χώρας καθαιρείται οριστικά από το ανώτατο αξίωμα, το οποίο αναλαμβάνει προσωρινά ο συντηρητικός αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ.

Η αποπομπή της Ρούσεφ, της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βραζιλίας αποτελεί το επιστέγασμα ενός αγώνα για την εξουσία που έχει απασχολήσει τη χώρα πολλούς μήνες και έχει ανατρέψει ένα από τα πιο ισχυρά κόμματα στο ημισφαίριο, επισημαίνουν οι NY Times

Η σημερινή απόφαση βάζει τέλος σε 13 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης στη Βραζιλία, μιας εποχής εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης, εδραίωσης της μεσαίας τάξης και αναβάθμισης της εικόνας της χώρας παγκοσμίως. 

Υπενθυμίζεται ότι για την αποπομπή της κ. Ρούσεφ απαιτούταν η θετική ψήφος από τα δύο τρίτα των γερουσιαστών (επί συνόλου 81). Οι γερουσιαστές έκριναν ένοχη τη Ρουσέφ για παραποίηση των στοιχείων που αφορούσαν το δημόσιο έλλειμμα και για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων. Ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ αναμένεται να ορκιστεί άμεσα προσωρινός πρόεδρος μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2018.

Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για την καθαίρεσή της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γερουσία.

Σημειώνεται ότι μετά την καθαίρεση της Ρούσεφ, το εθνικό νόμισμα ρεάλ ενισχύεται 0,3% έναντι του δολαρίου στο 3,23.