Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Κατρίνης: «Ανάγκη ανοικοδόμησης ενός νέου συστήματος ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Η ρωσική επίθεση ανοίγει ορέξεις σε όσους δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε την ανάγκη ανοικοδόμησης ενός νέου συστήματος ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε την υποχρέωση να καταδικάσουμε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Είναι αλήθεια ότι το δυτικό σύστημα ασφαλείας δεν λειτούργησε σωστά ώστε η Ρωσία να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει τη Ρωσία, ώστε να βρεθεί λύσει. Να γίνει γνωστό ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε πρακτικές του προηγούμενου αιώνα. Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαίκή Ένωση αντέδρασαν με καθυστέρηση.
Ευρωπαϊκές ηγεσίες έδειξαν αντιδράσεις κατώτερες των περιστάσεων, με πολλές δηλώσεις και λίγη αποφασιστικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μένει κλεισμένη στα τείχη των Βρυξελλών. Πρέπει να διασφαλίσει την ειρήνη. Είναι πια ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την ανοικοδόμηση ενός νέου συστήματος ασφαλείας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει τις αξίες της. Να δημιουργηθούν μηχανισμοί ασφαλείας», ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επιτέθηκε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ως τώρα η κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες. Ήταν φιάσκο η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον κ. Λαβρόφ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τα διαχειριστεί όλα μόνος του. Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την αποστολή υλικού στην Ουκρανία», είπε και συνέχισε: «Σε ζητήματα εθνικής σημασίας μια κυβέρνηση πρέπει να διεκδικεί τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Αν δεν επιδιώκει τώρα τη συνεννόηση, πότε θα το κάνει. Πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας στους Έλληνες πολίτες».

«Η τραγωδία στην Ουκρανία συνεχίζεται με πολλές ανθρώπινες ζωές να χάνονται, περιουσίες να καταστρέφονται, δεκάδες χιλιάδες πολίτες να μεταβάλλονται σε πρόσφυγες και ανάμεσα στους νεκρούς θρηνούμε και 12 ομογενείς μας που έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς. Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός και αμέτοχος μπροστά σε αυτό το δράμα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας. Σήμερα τίποτα πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν για την διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με τη ρωσική εισβολή. «Δυστυχώς όπως συνηθίζει πρωθυπουργός, δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του. Ακριβώς την ίδια λογική που είχε υιοθετήσει ο κύριος Τσίπρας. Κακώς λοιπόν δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Και το τονίζουμε ανεξάρτητα από το ότι έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία της απόφασης» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε:

«Θα πρέπει να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έστω και τώρα για να γνωρίζουν την πραγματικότητα να γνωρίζουν και την κρισιμότητα των στιγμών οι Έλληνες πολίτες».

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για δημιουργία «επικίνδυνου προηγούμενου» από τη ρωσική επίθεση, η οποία όπως εξήγησε, «ανοίγει όρεξη για ανάλογες κινήσεις σε όλους όσοι έχουν αποδείξει ότι δε σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Λειτουργούν ως αναθεωρητικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την χάραξη νέων συνόρων, τη δορυφοροποίηση ή ακόμα και την κατάληψη ανεξάρτητων κρατών».

Το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι η «αντίδραση» της Ευρώπης ήρθε πολύ αργά, εξηγώντας: «Η ευρωπαΐκή ένωση και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αντέδρασαν, αλλά αντέδρασαν με σημαντική καθυστέρηση. Αν οι ουσιαστικές κυρώσεις που επιβάλλονται τώρα στην Ρωσία είχαν ληφθεί από την αρχή η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έδειξαν τις πρώτες μέρες της κρίσης αντιδράσεις πολύ κατώτερες των περιστάσεων, αδυνατώντας να προχωρήσουν σε ενιαίες κινήσεις πίεσης προς την Ρωσία, με πολλές δηλώσεις αλλά λίγη αποφασιστικότητα απέναντι σε έναν αυταρχικό ηγέτη».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις κυρώσεις όταν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ηπείρου κύριε Τσίπρα. Είναι ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος διεθνούς ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται ένας ισχυρός πόλος σε αυτό. Να έχει τη δύναμη και να υπερασπίσει αλλά και να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της όταν και εφόσον αυτές απειλούνται».

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Κατρίνης άσκησε κριτική και στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις, επισημαίνοντας: «Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμηθεί τον αναθεωρητισμό και να δράσει την περιοχή μας. Αλήθεια; Η επιστολή του κύριου Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ έχουν απαντηθεί εγκαίρως και αυτό με τον προσήκοντα τρόπο από το υπουργείο εξωτερικών; Αρκετά πια με την απαράδεκτη και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν μπορούμε και ότι είμαστε μια μικρή χώρα. Αφήσαμε ακέφαλο το προξενείο στην Μαριούπολη για 15 συνεχείς μήνες. 

Οφείλουμε να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό με την αποστολή εφοδίων αλλά και αμυντικού υλικού μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε απειλές από ένα γείτονα που υιοθετεί και αυτός αναθεωρητικές λογικές, δε σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας» είπε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, ο Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε «φιάσκο» τη συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Ελλάδας με τον ομόλογό του της Ρωσίας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη: Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Στόχος της νέας Επιτροπής είναι να χαμηλώσει τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, οι οποίες είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευωρωπαϊ...

Κεραμέως: Έως τον Δεκέμβριο η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Την αλλαγή φιλοσοφίας που διέπει τον σχεδιασμό του νέου επιδόματος ανεργίας, η εφαρμογή του οποίου θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα σε πιλοτική φάση, ανέλυσε η Νίκη Κεραμέως. Μι...

«Αστραπές» Ζαχαριάδη κατά Κασσελάκη: Ανέλαβε ένα κόμμα 18% και το έφτασε στο 8%

«Δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να εκπαραθυρωθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά από αυτούς που θέλουν να αναταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Κασσελάκη», επεσ...

Φόρτωση άρθρων...