Αιχμές κατά της Κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία άφησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. 

Μιλώντας στην «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» της Νέας Δημοκρατίας-καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα-αποδομήθηκε πλήρως στην περίπτωση της εφαρμογής του στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τέσσερα χρόνια πριν, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα επαναφέρει την τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια, καταργώντας το ‘’άσυλο της ανομίας’’, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, καταχειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι με βάση τις κείμενες τότε διατάξεις, η αστυνομία μπορούσε να επέμβει σε περίπτωση επεισοδίων ή βανδαλισμών εντός του χώρου του πανεπιστημίου και να επιβάλλει την τάξη.

1,5 χρόνο μετά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι η ‘’κατάργηση του ασύλου’’ δεν έφερε αποτελέσματα, αφού τα φαινόμενα βίας συνεχίζονταν και ίδρυσε την «πανεπιστημιακή αστυνομία», με την τότε υπουργό να διατείνεται ότι το νέο όργανο θα επιλύσει οριστικά τα θέματα παραβατικότητας εντός των πανεπιστημίων, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριζε το μέτρο λέγοντας ότι «στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία, αλλά η δημοκρατία»…

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση νόμου, υποστηρίζοντας την ανάγκη να περάσει η ευθύνη ελέγχου της τάξης στις πρυτανικές αρχές, με την σύσταση ειδικού σώματος φυλάκων –εκτός των δομών της ΕΛ.ΑΣ.- υπό την εποπτεία των πρυτανικών αρχών.

Πέρασαν 4 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και οι επιλογές για το θέμα της τήρησης της τάξης στα πανεπιστήμια αποδείχθηκαν επικοινωνιακές «φούσκες» και μόνο, για την ανάγκη της πολιτικής συγκυρίας και τη δημιουργία τεχνητής πόλωσης.

Έτσι, εχθές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενσωμάτωσε τα στελέχη της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» στους ειδικούς φρουρούς, λέγοντας ότι στις περιπτώσεις ανομίας θα επεμβαίνει πλέον η αστυνομία, όπως ίσχυε τέσσερα χρόνια πριν, πριν την κατάργηση του ασύλου.

Και θα πρέπει και οι πρυτανικές αρχές να τεθούν προ των ευθυνών τους και να λογοδοτούν αν δεν εφαρμόζεται ο νόμος και συνεχιστούν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα που προσβάλλουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και την Ελληνική πολιτεία.