"Καυτό" προβλέπεται ότι θα είναι το φθινόπωρο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τα ειδικά μισθολόγια στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και με βάση το συμπληρωματικό μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, για τον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και την αλλαγή στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αφορά περίπου 1,8 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι το Ταμείο θα ζητήσει το φθινόπωρο σημαντικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις.
Παράλληλα, η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, τη στιγμή που στο συμπληρωτικό μνημόνιο που υπεγράφη φαίνεται ότι ο στόχος εξοικονόμησης από το νόμο Κατρούγκαλου ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ έως το 2025 και όχι στο 2,2% έως το 2019.
Η εξοικονόμηση μάλιστα θα πρέπει να φθάσει στο 5% του ΑΕΠ εάν συμπεριληφθεί και το κόστος για την κάλυψη της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων του 2012.
Επίσης, όπως αποκαλύπτεται στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, θα πρέπει να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση στα ειδικά μισθολόγια -με ορόσημο τον Σεπτέμβριο.
Θα πρέπει να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2017-18 είτε με μειώσεις μισθών είτε την ένταξή τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Θα πρέπει παράλληλα να θεσπιστεί και ένα νέο σύστημα πρόνοιας που θα αφορά στα προνοιακά επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατομμυρίων ευρώ.