Πέμπτη
21 Νοεμβρίου 2024

«Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε.

Από τη διαδικασία θα απουσιάζει ο έκπτωτος Πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης. Την ίδια στιγμή οι φανατικοί υποστηρικτές του φέρονται προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να επιμείνουν σε περαιτέρω κριτήρια συμμετοχής των υποψηφίων Προέδρων στην προεκλογική κούρσα. 

Πολιτική

Στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας του φαίνεται πως βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ενότητα στο εσωτερικό του μοιάζει να έχει διαρραγεί. Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής παλαιά αλλά και νεότερα στελέχη από όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα αναμένεται να προσέλθουν στις 11 το πρωί ιδιαίτερα «καχύποπτα» για το αναμένεται να φέρει η διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας.

Από τη διαδικασία θα απουσιάζει ο έκπτωτος Πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης. Την ίδια στιγμή οι φανατικοί υποστηρικτές του φέρονται προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να επιμείνουν σε περαιτέρω κριτήρια συμμετοχής των υποψηφίων Προέδρων στην προεκλογική κούρσα. 
Το μοναδικό σημείο όπου ο έκπτωτος Πρόεδρος φαίνεται να …συμφωνεί με τους υπόλοιπους διεκδικητές της Κουμουνδούρου είναι το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών, καθώς η πλευρά Κασσελάκη φέρεται να συμμερίζεται την αγωνία του υποψήφιου Προέδρου, Παύλου Πολάκη για «γρήγορες διαδικασίες». 

Παρουσιάζοντας έξι θέσεις για την «επανεκκίνηση του κόμματος», ο κ. Πολάκης πρότεινε μια πιο σύντομη διαδρομή για τους φιναλίστ των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή:

1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων
2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο
3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο
4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

«Έξω από τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα που οδηγούν ακόμα και βουλευτές της ΝΔ να αντιπολιτεύονται. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η χωρίς σοβαρό λόγο χρονική παράταση μιας περιόδου ακραίας εσωστρέφειας, αποτελεί το καλύτερο δώρο για τον αντίπαλο» μεταδίδουν από το περιβάλλον του κ. Πολάκη, μολονότι η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή τοποθετεί τα πράγματα λίγο πιο πίσω, με το Συνέδριο να πραγματοποιείται στις 1-3 Νοεμβρίου και τους δυο γύρους της προεδρικής εκλογής στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή ο Παύλος Πολάκης κρατά σαφείς αποστάσεις κρατά στο θέμα των συνέδρων, καθώς πάγια θέση του είναι πως οι σύνεδροι θα πρέπει να εκλεγούν εξαρχής, όπως φέρονται να επιθυμούν τόσο ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, αλλά και οι «87».

Τι εξετάζουν οι 87

Οι «87» συνεδρίαζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε φορτισμένο κλίμα, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική στάση τους στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην υποψηφιότητα Φάμελλου. 
Οι ισχυρές εντάσεις δεν επέτρεψαν να υπάρξει συμφωνία. Αιτία φαίνεται πως αποτέλεσε η στάση που τήρησε ένα μέρος της λεγόμενης «φρουράς Τσίπρα» απέναντι στο πρόσωπο του κ. Φάμελλου, ακόμη και αν ο πρώην Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων έναντι του Στέφανου Κασσελάκη. 
Η πολύμηνη παραμονή του κ. Φάμελλου στο πλευρό του κ. Κασσελάκη, ωστόσο, ως επικεφαλής της ΚΟ, αλλά και η αποστασιοποίησή του όλο αυτό το διάστημα απέναντι στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις φαίνεται να έχουν προβληματίσει ορισμένους από τους «87». 
Στον αντίποδα, πιο θερμοί απέναντι στην υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου εμφανίζονται εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος, όπως έπραξε χθες ο Χρήστος Γιαννούλης. 

Ένα άλλο σημείο τριβής στους κόλπους των «87» αποτελεί και η υποχώρησή τους στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφορικά με την εισαγωγή κριτηρίων συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές. 
Στο πλαίσιο αυτό, ως ασύμβατη με την αξιοκρατία και τη διαφάνεια αντιλαμβάνονται στελέχη των «87» την αλλαγή γραμμής πλεύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τον πρώην Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη να φέρεται αποφασισμένος να θέσει θέμα κριτηρίων ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. 

Για τη «φρουρά Τσίπρα» η αποστροφή περί τήρησης του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος στην σημερινή εισήγηση συνιστά μια πρώτη «δικλείδα ασφαλείας». Όπως ανέφερε χθες η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη «όποιος θέλει να ηγηθεί ενός σύγχρονου αριστερού πολιτικού κόμματος οφείλει να σέβεται τις αρχές, τις αξίες και το καταστατικό του κόμματος αυτού», ενώ «κόκκινη γραμμή» συνιστά η ευλαβική τήρησή του και για τον Πρόεδρο της ΚΟ, Νίκο Παππά.

Τι ζητάει ο Παππάς
«Κρίσιμες αλλαγές στο καταστατικό, πολιτικό πλαίσιο και όχι απλά εκλογή Προέδρου» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν συνεργάτες του κ. Παππά όλο το τελευταίο διάστημα, με τον ίδιο να θεωρεί πως «αν κάνουμε απλώς μια προεδρική εκλογή χωρίς να συζητήσουμε και να αποφανθούμε επί του καταστατικού είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή», θέλοντας να περιγράψει πως αν καταστρατηγηθεί το Καταστατικό με το να μην συζητηθεί εκτενώς στο επικείμενο Συνέδριο, τότε ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα μπορεί να εισάγει το δικό του Καταστατικό, δηλαδή τους δικούς του, προσωποπαγείς κανόνες, συγκεντρώνοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες χωρίς κανενός είδους λογοδοσία.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τζάκρη: Πράξη αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης η απόφαση αποχώρησής μου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ως πράξη αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης περιέγραψε η Θεοδώρα Τζάκρη την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όπως είπε, αποχωρεί με οδύνη αλλά και με την αισ...

Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση – Τι αλλάζει στη Βουλή και το πολιτικό σκηνικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο αριστερό κόμμα που κατόρθωσε να αναδειχθεί κυβερνητική δύναμη στην Ελλάδα, γράφει σήμερα έναν ακόμα ιστορικό κύκλο πτώσης. Σχεδόν μία δεκαετία μετά την ανάληψη τ...

Φόρτωση άρθρων...