Την έναρξη εκτενούς διαλόγου για τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων, ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει ένας εκτενής κύκλος διαλόγου που θα διαρκέσει 12 μήνες, με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για το πως μπορούμε να θεσπίσουμε περαιτέρω κίνητρα για να ενισχύσουμε τις συλλογικές συμβάσεις [. . .] Θα ζητήσουμε την συμβολή και των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε αυτή τη διαδικασία» πρόσθεσε η κα Κεραμέως.

Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως κατέγραψε την «αντίφαση», τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί και προτείνει ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για το θέμα του κατώτατου μισθού – πάνω από ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – «μερίδα της αντιπολίτευσης, και δη από το ΠΑΣΟΚ, να λέει για ελεύθερες διαπραγματεύσεις “χωρίς” δίχτυ ασφαλείας». Ρώτησε μάλιστα, «γιατί να μη θέλετε αυτό το κατώφλι, αυτό το πάτωμα, αυτή την ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους; Γιατί οι εργαζόμενοι να μην έχουν αύξηση στον κατώτατο μισθό εάν οι διαπραγματεύσεις [. . .] δεν αποδώσουν; [. . .] Έχουμε χρέος να βάλουμε αυτή την ασπίδα προστασίας και από κει και πέρα, μακάρι οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνήσουμε πιο ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους..» Απευθυνόμενη προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρώτησε ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, «διότι μέρες τώρα, η κυρία Διαμαντοπούλου πήρε μία συγκεκριμένη θέση.. Την διαψεύσατε προχθές. Αλλά πρέπει να ακούσουμε επισήμως ποια είναι η θέση σας..».

Στην ομιλία της, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στα «έξι αντικειμενικά σημεία που προκύπτουν από το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού»:

Α-Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο που έχει ήδη συντελεστεί σημαντικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας είπε η κα Κεραμέως σημειώνοντας ότι τα τελευταία 5,5 χρόνια:

-Μειώθηκε η ανεργία κατά περίπου 50%, φτάνοντας στο χαμηλότερο -μονοψήφιο- ποσοστό ανεργίας από το 2009, όπου και παραμένει επί μήνες.

-Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

-Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650 σε 830Euro και ο μέσος μισθός κατά 21%.

-22 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι στην 11η υψηλότερη θέση.

-Οι νέοι που εργάζονται αυξήθηκαν κατά 28,9%.

- Ομοίως και οι εργαζόμενες γυναίκες, κατά 24,6%.

- Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλωθείσες υπερωρίες – σε ορισμένους κλάδους ακόμη και κατά 61%.

- Μειώθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.

Ο μηχανισμός αφορά το 2027 και μετά και θα ξεκινά από την αφετηρία των 950 ευρώ.

Β-Ο νέος κατώτατος μισθός συνιστά ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους: Η απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο παρέχει μία ασφάλεια που ως σήμερα δεν υφίσταται. Επιπλέον, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για μεσο-μακροπρόθεσμο οικογενειακό προγραμματισμό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Γ-Ο νέος κατώτατος μισθός στηρίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες άμεσα συνδεδεμένους με την καθημερινότητα των εργαζόμενων και την πορεία της οικονομίας: Λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Δ-Ο νέος κατώτατος μισθός θα προστατεύει για πρώτη φορά και Δημοσίους Υπαλλήλους: Θα υπάρχει πλέον ένας κατώτατος μισθός στη χώρα, και θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Ε-Το νομοσχέδιο συζητήθηκε εκτενώς με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωματώνει σχόλιά τους:

Όπως σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, κατόπιν προτάσεων των κοινωνικών εταίρων:

-Προβλέφθηκε η συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

-Προστέθηκε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης από τον μαθηματικό τύπο σε περιπτώσεις σημαντικής αύξησης του ποσοστού της ανεργίας.

-Αποσαφηνίστηκε ότι ο συντελεστής που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο θα είναι δεσμευτικός για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

-Συμπεριελήφθη το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ) στους επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς που καλούνται να συντάξουν εκθέσεις για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού.

-Συμπεριελήφθη το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ στους επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς του άρθρου 6 και 15.

ΣΤ-Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την εκκίνηση μίας σημαντικής περιόδου για την πλήρη αναμόρφωση του συλλογικού εργατικού δικαίου και την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, ενδεικτικά σε τρεις περιπτώσεις:

-Με τη συγκρότηση ειδικού θεσμικού οργάνου των κοινωνικών εταίρων (και συνεπώς όχι πλέον δράση τους κατά μόνας) ήδη από τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού από το 2025.

-Σε περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης.

-Κατά την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τέλος η κα Κεραμέως δήλωσε: «Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι όμως ένα ακόμη σημαντικό βήμα μαζί με πολλά προηγούμενα. Συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε την εντατική προσπάθεια για καλύτερες αμοιβές, υψηλότερες συντάξεις, περιορισμό των επιπτώσεων από τις διεθνείς κρίσεις. Πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα συμπλεύσει τελικά με τη λογική, θα αποφύγει τη στείρα άρνηση του όχι σε όλα, και θα επιδείξει την υπευθυνότητα που δικαιούνται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, και που απαιτούν οι καιροί μας.»