«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σε παρέμβαση της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό.
Επικαλούμενη την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία η ανεργία στη χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει μειωθεί από 9,8% στο 9%, η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε: «Τόσο από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσο και του ΟΟΣΑ αποδεικνύεται ότι οι πολίτες μας βρίσκουν δουλειά. Πάνω από 500.000 είναι οι νέες θέσεις εργασίας και αυτό αποτυπώνεται πλέον και στον δείκτη ανεργίας. Μάλιστα, πριν από λίγο, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ματίας Κορμάν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, συνεχάρη την Ελλάδα για την πορεία αυτή προς την τόνωση της απασχόλησης».
«Συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια για περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας με στοχευμένες ενέργειες για τόνωση της απασχόλησης νέων, γυναικών και ατόμων με αναπηρία» επισήμανε ακόμη.
Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι, σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε νέα μείωση της ανεργίας κατά 0,8%, από 9,8% το Β’ τρίμηνο σε 9,0% το Γ’ τρίμηνο και από 10,8% το Γ’ τρίμηνο του 2023.
Προτεραιότητα του υπουργείου να αναδείξει επαγγελματικές ευκαιρίες για να επιστρέψουν οι νέοι στη πατρίδα
«Μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας είναι να στοχεύσει και να αναδείξει επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στη χώρα μας, για να επιστρέφουν παιδιά», ανέφερε σε άλλο σημείο η υπουργός Εργασίας.
Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη, η Νίκη Κεραμέως απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι «η χώρα, συνεχίζει να φυλλοροεί σε νέους επιστήμονες και το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί στον βαθμό που το παρουσιάζει η Κυβέρνηση».
«Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, 680.000 έφυγαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό, ενώ έχουν ήδη επιστρέψει, με βάσει τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία, 350.000. Σημαντική πρόοδος και έχουμε δρόμο ακόμα. Είναι μιζέρια θεωρώ, να μην βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση, η σκέψη και εμείς έχουμε χρέος ως πολιτεία να αναδεικνύουμε επαγγελματικές ευκαιρίες και να δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες για να επιστρέφουν τα παιδιά», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.
«Η επιλογή προφανέστατα είναι δική τους αν θα γυρίσουν ή όχι. Χρέος όμως της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, είναι να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ των εργαζομένων που βρίσκονται και δουλεύουν στο εξωτερικό και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να γυρίσουν στην πατρίδα μας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 14 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στο Ντίσεντολφ της Γερμανίας όπου η δημόσια υπηρεσία οργανώνει και πάλι, μετά το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, νέα ημέρα καριέρας και εκεί θα έλθουν 48 ελληνικές επιχειρήσεις για να συναντήσουν Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και οι οποίοι σκέφτονται να γυρίσουν στην πατρίδα.
Μητσοτάκης: Κατώτατος στα 950 ευρώ και 1.500 ο μέσος μισθός το 2027
FT: Κοινό ταμείο 500 δισ. ευρώ για την άμυνα συζητά η Ευρώπη
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις