Τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2025 και τους 5+1 πυλώνες που θεμελιώνουν τον πολιτικό σχεδιασμό για την προσεχή χρονιά, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στη συνεχώς βελτιούμενη εικόνα της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα «μιας χρηστής δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων πέντε ετών». « Η Ελλάδα σήμερα εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους της ΕΕ και της ευρωζώνης, ενώ για τη χρονιά που έρχεται αναμένεται να έχουμε το 4ο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα όλης της ΕΕ», σημείωσε η υπουργός η οποία εν συνεχεία παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος για το 2025 προβλέπεται στα 18,215 δισ. ευρώ και είναι αυξημένος σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2024 κατά 168 εκατ. ευρώ.
Η κυρία Κεραμέως ανέλυσε τις ροές που θα κατευθυνθούν προς τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τον e-ΕΦΚΑ, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας σημειώνοντας παράλληλα πρόσθετες προβλέψεις 463 εκ. για τις Δημόσιες Επενδύσεις, τόσο από το Εθνικό και Συγχρηματοδοτούμενο σκέλος όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανεβάζοντας τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου σε 18,678 δις. για το 2025. Αυξημένες σε σχέση με το 2024 θα είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, η επιχορήγηση της στήριξης των ανέργων και οι δαπάνες για προνοιακές παροχές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, τις αυξήσεις στις συντάξεις και το διευρυμένο προσδόκιμο ζωής οφείλεται, κατά κύριο λόγο, η ενισχυμένη χρηματοδότηση αυτών των κατηγοριών δαπανών», είπε η Υπουργός τονίζοντας ότι αναμένεται και αύξηση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση μισθών, στη μείωση της ανεργίας, στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, στην νέα αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς και στην αύξηση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα τον Απρίλιο του 2025.
«Το 2025 είναι για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χρονιά συνέχειας και ολοκλήρωσης σημαντικών αλλαγών που ξεκίνησαν το 2024 και υπηρετούν τον διττό στόχο της κυβέρνησης: αφ’ ενός συνεχής ενίσχυση της απασχόλησης, αφ’ ετέρου ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας», υπογράμμισε.
Η Νίκη Κεραμέως στη συνέχεια ανέλυσε τους 5+1 πυλώνες που θεμελιώνουν τον πολιτικό σχεδιασμό του Υπουργείου για το 2025.
Πυλώνας πρώτος: η περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης και η διεύρυνση της συμπερίληψης στο ανθρώπινο δυναμικό. Το 2024, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, η ανεργία κυμάνθηκε σε ιστορικά χαμηλό, μονοψήφιο νούμερο, μειωμένη στο 9% το τρίτο τρίμηνο του 2024, σχεδόν 50% σε σχέση με το 2019. Τον Σεπτέμβριο του 2024 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός ανέργων από τον Δεκέμβριο 2008.
Πυλώνας δεύτερος: η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας: Το 2024 ήταν χρονιά-σταθμός για την προστασία των εργαζόμενων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους και την αμοιβή που δικαιούνται. Τον Μάρτιο του 2025 προχωρούμε σε πλήρη εφαρμογή στον τουρισμό και εστίαση, ενώ θα ακολουθήσει εντός του έτους η πιλοτική εφαρμογή και σε άλλους κλάδους.
Πυλώνας τρίτος: η αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ. Τη χρονιά που μας πέρασε διευρύναμε τη λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, ενώ ενισχύσαμε το ΚΕΠΑ με 700 επιπλέον γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Το 2025 προχωρούμε, στην περαιτέρω αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και απλούστευση διαδικασιών, τη μείωση ανάγκης για φυσική παρουσία στο ΚΕΠΑ και τον δραστικό περιορισμό αναβολών και καθυστερήσεων.
Πυλώνας τέταρτος: η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μετά την ψήφιση του νόμου για τον κατώτατο μισθό, ξεκινάμε, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τον διάλογο για την κατάρτιση και έκδοση Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες για την θωράκιση του πλαισίου και την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πυλώνας πέμπτος: περαιτέρω σημαντικά βήματα ψηφιοποίησης στην κοινωνική ασφάλιση σε δύο έργα: στην ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων και στη δημιουργία ενός νέου πραγματικά ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
Και επιπλέον ένας πυλώνας, οριζόντιος: η περαιτέρω ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος για όλους. Μέσα στο 2025 προβλέπονται, μεταξύ άλλων: α. αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, β. οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού, γ. αύξηση του κατώτατου μισθού για όλους.
«Η απασχόληση συνιστά χωρίς αμφιβολία έναν αναπτυξιακό πυλώνα για τη χώρα και η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί την πτυχή της κοινωνικής υπευθυνότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει την τελευταία πενταετία να επιλύσει χρόνια ζητήματα, διευκολύνοντας και βελτιώνοντας το παρόν, επενδύοντας σε ένα μέλλον χωρίς τις παθογένειες, οι οποίες στις δικές μας γενιές κόστισαν ακριβά. Συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθειες, ώστε την επόμενη χρονιά να έχουμε φτάσει ακόμη ψηλότερα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα, παραμένοντας συνεπείς στη δέσμευσή μας να λειτουργούμε ολοένα και πιο αποτελεσματικά για κάθε πολίτη», κατέληξε η κυρία Κεραμέως.