Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Κομισιόν: Ξεκινάει το παζάρι των Επιτρόπων - Ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Ελλάδα

Πολιτική

Η επανεκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία, επισπεύδει και τις συζητήσεις στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για τους νέους επιτρόπους που θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους.

Όπως δήλωσε η ίδια, τον επόμενο μήνα, θα επικεντρωθεί στην στελέχωση του κολεγίου των Επιτρόπων της επόμενης πενταετίας και θα αποστείλει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιστολή με την οποία θα ζητά μια γυναίκα και έναν άνδρα υποψήφιο. Θα πραγματοποιήσει ακρόαση των υποψηφίων μετά τα μέσα Αυγούστου, είπε, ενώ ζήτησε ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών Επιτρόπων για την επόμενη Επιτροπή.

Πριν όμως εκκινήσουν οι θεσμικές διαδικασίες και οι κατ' ιδίαν επαφές της προέδρου της Κομισιόν με τους υποψηφίους Επιτρόπους, θα έχει προηγηθεί το καθιερωμένο “παζάρι” που διεξάγεται σε επίπεδο παρασκηνιακών διεργασιών με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου ο καθένας να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο που επιδιώκει.

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλτ Τουσκ, αναμένεται να είναι από τους πρώτους ηγέτες με τους οποίους θα επικοινωνήσει η επανεκλεγείσα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, καθώς ήταν οι δύο ηγέτες οι οποίοι με κοινή επιστολή τους που υπέγραψαν εκ μέρους του ΕΛΚ στήριξαν εκ νέου την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στήριξαν και επιχειρηματολόγησαν καθ' όλη την προεκλογική συζήτηση και διαπραγμάτευση που διεξήχθη και στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο για για να επαναδιεκδικήσει και εν τέλει να επανεκλεγεί η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προφανώς μία σειρά λίγων προσώπων στο μυαλό του για τις επόμενες κινήσεις του και την πρόταση προς την πρόεδρο της Επιτροπής, ωστόσο εκείνο που θα κρίνει ποιος θα είναι ο Έλληνας Επίτροπος που θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες έχει άμεση συνάρτηση και θα κριθεί από το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει εν τέλει η Ελλάδα.

Ποιο θα μπορούσε να είναι; Το Ανταγωνιστικότητας υποστηρίζουν κάποιες πηγές, παρότι συνήθως πηγαίνει σε μία μεγάλη χώρα και το «καλοβλέπει» η Γαλλία ή οι χώρες του Βορρά. Ενδιαφέρον έχει η Αθήνα και για τη θέση του Επιτρόπου Διεύρυνσης, καθώς θα παίξει σημαντικό ρόλο με ανοιχτές τις υποψηφιότητες της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των Δυτικών Βαλκανίων, όπου έχει αυξημένο ενδιαφέρον η Ελλάδα. Εδώ ο ανταγωνισμός προέρχεται κυρίως από τις χώρες της Βαλτικής. Σε χώρα του Νότου, θα μπορούσε να δοθεί, σύμφωνα με κάποιες πηγές, το νέο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, χωρίς να επιβεβαιώνεται προς το παρόν ότι είναι στο ραντάρ της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης: «Aνάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό»

Την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των βαρών στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπε...

Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα έγινε κυρίαρχη πολιτική δύναμη – Έχουν γίνει λάθη από τη μεριά Κασσελάκη

«Δεν έχει διαφορές καταγεγραμμένες στο χαρτί, σχεδόν με κανέναν ο Στέφανος Κασσελάκης. Τώρα ζούμε τα απόνερα ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος το 2023. Λέω ότι υπάρχει περιθώριο ν...

Μητσοτάκης στη φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα: Να μετουσιώσουμε τις κολώνες του χθες στα θεμέλια του αύριο

Τα εγκαίνια του έργου του νέου φωτισμού του εμβληματικού Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τέλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μεν...

Φόρτωση άρθρων...