Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Κομισιόν: Τα χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η Ελλάδα και τα πρόσωπα

Έπειτα από την άνετη επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προσοχή όλων στρέφεται στην κατανομή των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων.

Σε αντίθεση με το 2019 οπότε η Αθήνα είχε ανοίξει άμεσα τα χαρτιά της προτείνοντας τον Μαργαρίτη Σχοινά, τώρα η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της καθώς όπως έχει ήδη καταστεί σαφές στοχεύει σε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Ο λόγος που η Αθήνα διεκδικεί ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σχετίζεται άμεσα με την άνετη επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, με δεδομένο τον ρόλο που έπαιξε στην επανεκλογή της ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός που κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις λεπτές διαπραγματεύσεις, ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ότι ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα, ανάλογο θα είναι και το πρόσωπο που συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει κατά πάσα πιθανότητα δύο ονόματα για τη θέση του επιτρόπου, έναν άνδρα και μια γυναίκα όπως έχει ζητήσει από τους ηγέτες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου εκείνη να λάβει και την τελική απόφαση.

Ένα όνομα που έχει ισχυρές πιθανότητες είναι εκείνο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Στα συν του Απόστολου Τζιτζικώστα περιλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή του εμπειρία, στο τιμόνι του τρίτου σημαντικού ευρωπαϊκού οργάνου, της Επιτροπής των Περιφερειών- ήταν ο πρώτος Έλληνας που βρέθηκε στην κορυφή ενός τέτοιου οργάνου.

Δεύτερο όνομα που ακούστηκε είναι αυτό της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, ωστόσο όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις που οδηγούν σε συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα χαρτοφυλάκια

Οι πληροφορίες για το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι η Αθήνα στοχεύει μεν στο χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας, πλην όμως αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αφού κατά κανόνα το αναλαμβάνουν ισχυρές χώρες.

Το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, ενδιαφέρει επίσης πολύ τη χώρα μας με δεδομένο ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό τους γείτονές μας, ενώ εκείνο της Γεωργίας λόγω της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ είναι εξίσου σημαντικό, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκεται πλέον στη συζήτηση.

Σε χώρα του Νότου ενδεχομένως να δοθεί το νέο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελεί στόχο για την ελληνική Κυβέρνηση.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντόρα Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1: Ο γάμος των ομοφύλων κόστισε πολιτικά, αλλά δεν ήταν λάθος επί της ουσίας

Το πολιτικό κόστος του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σχολίασε μεταξύ άλλων, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κο...

Μεγάλη καθυστέρηση στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη, θέλει 148 «ναι» για να περάσει

Για να περάσει η πρόταση μομφής θα πρέπει να πάρει 148 «ναι» (επί των 295 μελών). Είναι άγνωστο προς το παρόν το πώς θα γίνει η ψηφοφορία με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ομιλία το...

Φόρτωση άρθρων...