Πέμπτη
04 Ιουλίου 2024

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ: Όλο το παρασκήνιο

Στις 11 ξεκινάει η συνεδρίαση - Προς το φθινόπωρο οι εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ - Ο Ανδρουλάκης αποδέχεται την ανάγκη για «επανεκκίνηση»

Πολιτική

Νέα ρότα επιχειρούν να χαράξουν στο ΠΑΣΟΚ, με την πλειοψηφία των στελεχών του κινήματος να προσέρχονται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 το πρωί, με την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης θα ανάψει το «πράσινο φως» στην πρότασή για άμεση εκλογή ηγεσίας μέσα στο φθινόπορο.

Ο πρόεδρος αρχικά παρέπεμψε τα στελέχη σε κάλπες προς το τέλος του 2025, ωστόσο τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται ότι οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να υποστηρίξει «καθαρές λύσεις» θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Κορυφαίο στέλεχος επισημαίνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καθαρή εικόνα πλέον για το κλίμα που επικρατεί, ειδικά μετά από τη θυελλώδη συνεδρίαση, όπου βουλευτές και στελέχη ζήτησαν …restart, εδώ και τώρα.

Η σημερινή ηγεσία, είναι παραπάνω από προφανές, ότι αποδέχεται την ανάγκη επανεκκίνησης. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει στην αφετηρία της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου να εξηγήσει γιατί χάθηκε ο διακηρυγμένος στόχος για τη δεύτερη θέση και γιατί εμφανίστηκε ικανοποιημένος το βράδυ των εκλογών εστιάζοντας στο «πρασίνισμα» δύο νομών στην Κρήτη. 

«Νομίζω ότι εάν συνεχίσουμε με αυτή την αύξηση του πανελλαδικού ποσοστού, θα γίνουμε κυβέρνηση κοντά στο 2050», είναι η φράση του Χάρη Δούκα που μοιάζει να αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό και την αγωνία πολλών στελεχών για την «επόμενη μέρα» 

Ο Χάρης Δούκας με την ομιλία του θα δηλώσει «παρών», θα περιγράψει το όραμά του για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, θα επισημάνει ότι το ανοιχτό κάλεσα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα είναι ο κορμός της και θα επιχειρήσει να πείσει ότι στόχος του είναι η νίκη του κόμματος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μετά την απώλεια της δεύτερης θέσης στις πρόσφατες ευρωεκλογές οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στους κόλπους ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο Χάρης Δούκας, όσο και ο Παύλος Γερουλάνος σκοπεύουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά του. Ο κ. Γερουλάνος έχει αφήσει ανοιχτή την ημερομηνία για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Άλλα στελέχη που ακούγεται ότι ενδέχεται να διεκδικήσουν επίσης την ηγεσία, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, η Μιλένα Αποστολάκη, η Νάντια Γιαννακοπούλου και άλλοι θα πάρουν το λόγο για να περιγράψουν το πλαίσιο βάσει του οποίου θα χτιστεί κατά την άποψή τους το «νικηφόρο» ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Δύο 24ωρα πριν στελέχη της κάθε τάσης, της προεδρικής και των άλλων, «ζυμώθηκαν» σχετικά με τις εξελίξεις και την στάση τους στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να πάρει κλίμα συνομιλώντας με κάποιους βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια την Παρασκευή το πρωί, ενώ προς το απόγευμα της ίδιας ημέρας άρχισε τηλεφωνήματα σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. 

Το ίδιο φέρεται να έπραξε και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρότι θεωρείται από τους «αμφισβητίες» μετά την αποτυχία να εκλεγεί ευρωβουλευτής. 

Στελέχη της τάσης διαπιστώνουν πάντως ρωγμές στο προεδρικό …μπλοκ, ωστόσο το ανοιχτό κάλεσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη να ακούσουν εκ του σύνεγγυς την ομιλία Ανδρουλάκη και μέλη που δεν έχουν εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή λέγεται ότι αποφασίστηκε από την ηγεσία για να προσδώσει νέα δυναμική.

Οι κινήσεις Δούκα
Ο Χάρης Δούκας από την άλλη πλευρά εμφανίζει όλες τις τελευταίες μέρες έντονη κινητικότητα, βλέπει διαρκώς κόσμο, βουλευτές και στελέχη, κλείνει νέες συμμαχίες και όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητή του, από την επομένη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής θα προσπαθήσει να διευρύνει το επιτελείο του, φέρνοντας στον καθημερινό πρωινό καφέ και άλλα ικανά στελέχη να τρέξουν γρήγορα και αποτελεσματικά την προεκλογική εκστρατεία. Μέχρι στιγμής πίνουν καφέ τα πρωινά στην πλατεία Κοτζιά μαζί με τον Δήμαρχο, η βασική συνεργάτης του στα επικοινωνιακά, Ανδριάννα Μαγγανιά, η οποία μαζί με την έμπειρη δημοσιογράφο Πίκια Γαλάτη φροντίζουν το λόγο και την εικόνα του υποψήφιου για τη ηγεσία.

Στο «στρατηγείο» ο πολύπειρος, Χρήστος Πρωτόπαπας προσθέτει βήματα και επαφές στον στρατηγικό σχεδιασμό κι αναλόγως πατάει φρένο ή γκάζι για τη μία ή την άλλη κίνηση του Δούκα. Στο στενό επιτελείο είναι ο Κώστας Πανδής (από την Ανανεωτική Αριστερά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ), ο Λάζαρος Καραούλης (υποψήφιος βουλευτής το 23 του κλίματος Ανδρουλάκη), ενώ σε ανοιχτή γραμμή με το Χάρη Δούκα είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που επέλεξε αντί να κατέβει και ο ίδιος σε αυτήν τη φάση να στηρίξει τον Δήμαρχο, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (που άνοιξε το «χορό» των αιτημάτων για την άμεση προσφυγή στις κάλπες με επιστολή του στη Χαριλάου Τρικούπη), τα κορυφαία στελέχη Κώστας Σκανδαλίδης και Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής Απόστολος Πάνας, ο Θόδωρος Μαργαρίτης που κρατά ανοιχτούς διαύλους με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, η πρώην βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Τόνια Αντωνίου, οι κυρίες Άννα Παπαδοπούλου (Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ), Μαριζέττα Αντωνοπούλου (υποψήφια ευρωβουλευτής) και Αναστασία Σημιτροπούλου (ήταν αναπληρώτρια Τύπου στο ΠΑΣΟΚ) και άλλοι. Στη μάχη υπέρ της νίκης Δούκα έχουν μπει στελέχη από την περιφέρεια, ενώ τον τόνο της προεκλογικής επίθεσης δίνουν άνθρωποι εκ των βασικών υποστηρικτών σε προηγούμενες αναμετρήσεις του Μανώλη Χριστοδουλάκη, όπως ο Γρηγόρης Κατσίλας.

Δούκας, επιτελείο και διάφορα στελέχη στο ίδιο τραπέζι

Πολλά από τα προαναφερόμενα στελέχη συναντήθηκαν στην Αθήνα και αντάλλαξαν σε τραπέζι με το Χάρη Δούκα απόψεις για τη «γραμμή» στη σημερινή συνεδρίαση και στις επόμενες «επιθέσεις». 

Η στάση Γερουλάνου
Ο Παύλος Γερουλάνος, σύμφωνα με συνεργάτες του, σκοπεύει να ακούσει, την «ενωτική» πρόταση που θα φέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή και στη συνέχεια θα κρίνει, πότε και που, είναι ο κατάλληλος χρόνος και ο κατάλληλος τόπος για την ανακοίνωση της δικής του υποψηφιότητας. Με την ομιλία του πάντως θα επικεντρωθεί στο τι πρέπει να γίνει στο κόμμα για να αποκτήσει ξανά προοπτική εξουσίας. 
Το σίγουρο είναι ότι εφόσον η ομιλία Ανδρουλάκη «αποδεχθεί» τα αιτήματα των στελεχών για άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν θα χρειαστούν ψηφοφορίες που μπορεί να εξελιχθούν σε άγριες κόντρες στο φινάλε της συνεδρίασης. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν.Δ.: Είναι εξοργιστικό, και ταυτόχρονα βαθιά υποκριτικό, να εγκαλεί το κόμμα μας ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ο ...

Γεωργιάδης: Ηθικά, αν το κόμμα σου ζητάει την έδρα πρέπει να τη δίνεις - Δεν θυμάμαι πολλούς να το έχουν κάνει

Στην υπουργική απόφαση η οποία σύντομα θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και θα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ά...

Φόρτωση άρθρων...