Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Η ώρα της κρίσης για Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη: Ξεκινά τη Δευτέρα το Ειδικό Δικαστήριο

Στο εδώλιο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής εισαγγελέας Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη.

Επτά χρόνια μετά τη δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το Ειδικό Δικαστήριο θα συνεδριάσει ξανά αύριο, ενώ στο εδώλιο (θα καθίσουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Αν και η πρώτη συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 9 το πρωί, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επόμενες θα πραγματοποιούνται μετά τις 14.30, μέθοδος που είχε ακολουθηθεί και στο προηγούμενο Ειδικό Δικαστήριο

Την ίδια στιγμή, αρμόδια πηγή αναφέρει στον Ε.Τ. ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός αναμένεται να καταθέσει αίτημα για τηλεοπτική μετάδοση της δίκης. Στις 30 Ιουνίου 2022, με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμφθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος που αφορά σε παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένης Ράικου και Γεωργίας Τσατάνη, αλλά και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας. Ειδικότερα, για την Ελένη Τουλουπάκη το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραπεμφθεί ενώπιον του δικαστηρίου για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν διαβίβασε εν γνώσει της αμελλητί στη Βουλή τον φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγησης φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Εανθό, που αποσκοπούσε στη μείωση των τιμών αυτών. Η τιμολόγηση έπρεπε να γίνεται μια φορά κάθε εξάμηνο και στην αναφορά καταγγελλόταν η μη τιμολόγηση στη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2015, συνεπεία της οποίας ευνοήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κατά τους δικαστές, η Ελένη Τουλουπάκη άφησε να αποσβεστεί προθεσμία της Βουλής για να εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, λόγω πέρατος και της β ' κοινοβουλευτικής περιόδου που έληγε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, αφού έστειλε τον σχετικό φάκελο στη Βουλή μαζί με την υπόθεση Novartis στις 5 Φεβρουαρίου 2018 . 

Για την ίδια υπόθεση παραπέμφθηκε για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη, εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητάς του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Τρεις υποθέσεις Ωστόσο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμπεται και για παράβαση καθήκοντος για τρεις διαφορετικές υποθέσεις, όπου κατά το βούλευμα, άσκησε πιέσεις σε εισαγγελείς προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις με συγκεκριμένο τρόπο. 

Ειδικότερα, φέρεται να παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη, που διενεργούσε προκαταρτική εξέταση, όπως διακριβώσει την τέλεση αξιόποινων πράξεων σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε. Όπως σημειώνουν οι δικαστές, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 16/11/2015 μεταξύ της Γεωργίας Τσατάνη και του κατηγορουμένου στο γραφείο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης τής υπέδειξε ότι έπρεπε να επιστρέψει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, στη συνέχεια δε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, στις 22/11/2015, την προέτρεψε φορτικά και με χρήση απειλών να επιστρέψει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου, όπως της δήλωσε ρητά, να ασκηθούν ποινικές διώξεις, εκτιμώντας ως προδιαγεγραμμένο το γεγονός της άσκησης ποινικής δίωξης, απειλώντας την ότι έχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος της και ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί προς την υπόδειξή του, προκειμένου να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της . 

Οταν η κ. Τσατάνη αρνήθηκε να πειθαρχήσει, ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται κατά το βούλευμα , προκειμένου να καμφθεί η αντίστασή της και να υποκύψει, να διοχέτευσε τη σχετική πληροφορία στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη που υπέβαλε στις 24/11/2015 αναφορά απευθυνόμενη στον αντεισαγγελέα του Α.Π. Νικόλαο Παντελή (...), η οποία τελικά, κατόπιν σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε, τέθηκε στο αρχείο, αλλά και να διοχετευθεί προς δημοσίευση στο περιοδικό HOT DOC άρθρο που έκανε λόγο για αφαίρεση της δικογραφίας της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου εκ μέρους της Γεωργίας Τσατάνη από τους εισαγγελείς Διαφθοράς με δικαστικό πραξικόπημα. Στην πράξη του αυτή προέβη με σκοπό να βλάψει τον Ανδρέα Βγενόπουλο, αφού επεδίωκε να αφαιρεθεί ο χειρισμός της δικογραφίας που αφορούσε τον τελευταίο από την Γεωργία Τσατάνη και να επιστραφεί στην εισαγγελία Διαφθοράς, όπου κατά τις εκτιμήσεις του θα ασκούντο ποινικές διώξεις κατ' αυτού, βλάπτοντας ταυτόχρονα και την εισαγγελέα Γ. Τσατάνη, η οποία υπέστη τις πιέσεις και τις απειλές του , εξηγούν οι δικαστές. Οι πιέσεις στη Ράικου Τον Μάρτιο του 2017, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εμφανίζεται να παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, αντιεισαγγελέα Εφετών, η οποία ενεργούσε προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης αποζημιώσεως και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της στις αρχές Μαρτίου του 2017, της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει τον φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ίδιος γνώριζε, προτρέποντάς την, όπως από αυτήν εξελέχθη, να κατασκευάσει στοιχεία. Στο σκεπτικό του βουλεύματος περιγράφεται ότι η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου απάντησε ότι δεν είναι αυτής της σχολής , με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να διατυπώνει σε βάρος της απειλή με τη φράση κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου. 
Με σκοπό και αυτή τη φορά να κάμψει την αντίσταση της εισαγγελικής λειτουργού, φρόντισε να διοχετεύσει προς δημοσίευση στην εφημερίδα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, στις 23/3/2017, στοχευμένα, εντελώς αβάσιμη αναφορά της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα, ενέχουσα απειλή ενάρξεως πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της, ότι η Ελένη Ράικου απέκρυψε στοιχεία σε δικογραφίες που χειριζόταν για τους Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο, γεγονός που εξώθησε τη Ράικου σε παραίτηση στις 24/3/2017 από τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς. 

Στην πράξη του αυτή προέβη με σκοπό να βλάψει τρίτους και δη υπουργούς, οι οποίοι θα καθίστατο αδίκως ύποπτοι για τέλεση από αυτούς πράξεων δωροληψίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Βάλαμε τα θεμέλια για μια καλή πορεία της οικονομίας - Επιταχύνουμε κοινωνικές πολιτικές

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια καλή πορεία της οικονομίας που μας επι...

Φόρτωση άρθρων...