Με την έλευση της νέας χρονιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει σαφές σήμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, καθώς στην πρώτη γραμμή παραμένει η σύγκρουση με χρόνιες παθογένειες και οι μεγάλες τομές για τη βελτίωση των δομών του κράτους.

Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται σε κάπως εορταστικούς ρυθμούς και ο πρωθυπουργός με την οικογένεια του να βρίσκονται για ολιγοήμερες διακοπές εκτός Ελλάδος, σήμερα το πρωί, όμως, ο πρωινός καφές θα συγκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου έστω και σε πιο περιορισμένη σύνθεση. Άλλωστε, κυβερνητικές εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν, ενώ ο προγραμματισμός για το 2024 έχει ήδη μοιραστεί στους υπουργούς της κυβέρνησης κατά το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο με τη μορφή των μπλε φακέλων.

Ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να διατηρηθεί το καλό momentum για τη χώρα που μεταφράζεται και σε εγκωμιαστικά δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο για την πορεία της οικονομίας. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα, με τον κ. Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο μέσω της κυριακάτικης ανάρτησης του στο Facebook, όπου επεσήμανε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε -για να είμαι ακριβής πρέπει να τρέξουμε- για να συγκλίνουμε σε όλα τα πεδία με τον ευρωπαϊκό πυρήνα, για να θεραπεύσουμε υστερήσεις και διαχρονικές παθογένειες». Και, βεβαίως, στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η καλή πορεία της οικονομίας, με την πρόσφατη απόφαση του ECOFIN που παρέχει διευκολύνσεις για την αποπληρωμή του χρέους και εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος να «φουσκώνει» τα πανιά.

Τα νομοσχέδια του Ιανουαρίου

Ήδη, ο Ιανουάριος θα είναι ένας πυκνός νομοθετικά μήνας, καθώς από τη Βουλή θα περάσουν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης στους Ποινικούς Κώδικες, το νομοσχέδιο που παρέχει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους απόδημους Έλληνες ενόψει των ευρωεκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το νομοσχέδιο που παρουσίασε προ ημερών στο υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ. Από τη Βουλή, επίσης, πρέπει να περάσει και το πακέτο των παρεμβάσεων στην αθλητική νομοθεσία για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, παράλληλα, θα πρέπει σε μερικές εβδομάδες να πάρει αποφάσεις για το αν και πώς θα επαναλειτουργήσουν για τους οπαδούς τα γήπεδα της Super League.

Τα νομοσχέδια του 2024

Βεβαίως, οι νομοθετικές παρεμβάσεις σε μια σειρά πεδίων θα είναι πολλαπλές. Για παράδειγμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κληθεί να φέρει τη συμπληρωματική μεταρρύθμιση για τον νέο δικαστικό χάρτη, με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης, ενώ προ ημερών παρουσιάστηκε το σχέδιο για την κοινωφελή εργασία που θα νομοθετηθεί με το νέο έτος. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο για τη νέα διάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Στο «μπουκέτο» του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται και η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει τα δεδομένα για το αν θα φέρει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, με δεδομένες τις αντιδράσεις εντός της ΝΔ. Σημειωτέον, προ ημερών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια επιλογή με ισχυρό συμβολισμό, προσκαλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο για τα κάλαντα τον σύλλογο οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ+ «Ουράνιο Τόξο».

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα εξετάσει την προοπτική καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, για την οποία πάντως απαιτείται πλειοψηφία 200 ψήφων. Το υπουργείο Άμυνας θα κληθεί να παρουσιάσει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το πρόγραμμα «Ευκαιρία» για την αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας.

Το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να παρουσιάσει το νέο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών, αλλά και την αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του χάρτη των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης ανά τη χώρα, ενώ θα προχωρήσει και στη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Στο υπουργείο Εργασίας θα αποκρυσταλλωθεί το νέο πλαίσιο μετακλήσεων εργαζόμενων από τρίτες χώρες, αλλά και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης.

Το υπουργείο Πολιτισμού θα κληθεί να προχωρήσει στη σύσταση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών που είχε συμφωνηθεί με τους καλλιτέχνες μετά τις απεργίες των προηγούμενων μηνών, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κληθεί να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τέλος, «πλούσιο» θα είναι και το μπουκέτο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα κληθεί να παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ τομές θα γίνουν και στο Κτηματολόγιο, με την προοπτική κατάργησης υποθηκοφυλακείων και τη μετατροπή τους σε υποκαταστήματα κτηματολογικών γραφείων.