Στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με θέμα «Αντεγκληματική πολιτική, ποινική νομοθεσία και Δικαιοσύνη», συμμετείχε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε τα εξής:

«Η χώρα μας ιδίως τα τελευταία χρόνια, διέρχεται μια βαθιά κρίση σε επίπεδο θεσμών, με τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί, συναισθανόμενοι πως οι βασικές αρχές του κράτους δικαίου αμφισβητούνται. Όπως καταγράφεται στις έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, 7 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη, ενώ χαμηλά ποσοστά καταγράφει και η πίστη στα κόμματα αλλά και στην Αστυνομία.

Η αναζήτηση των αιτίων που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη διάθεση αμφισβήτησης, μας αφορά όλους και ιδίως το πολιτικό σύστημα. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, το αυξημένο κόστος σε βασικά αγαθά διαβίωσης, στη στέγαση και την ενέργεια, επηρεάζουν βαθιά τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, είναι διάχυτη η αίσθηση της ανισότητας απέναντι στους ισχυρούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, που δεν φαίνεται να επωμίζονται ισότιμα τα βάρη που τους αναλογούν, ενώ τα πολιτικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως είδαμε να συμβαίνει με την υπόθεση Novartis, την υπόθεση των υποκλοπών, την τραγωδία των Τεμπών.

Εν μέσω της ζοφερής αυτής κατάστασης, η Δικαιοσύνη καλείται να είναι σε επαγρύπνηση και να επιτελεί ανεπηρέαστη το έργο της, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Τα μεγάλα προβλήματα του χώρου της Δικαιοσύνης, που θέτουν φραγμό στην εξέλιξή της, την ανταπόκριση στα σύγχρονα δεδομένα και την αποτελεσματική απονομή της, είναι γνωστά και πολυσυζητημένα. Και παρότι η επίλυσή τους αποτελεί την αιχμή του δόρατος σχεδόν κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε ώστε η Δικαιοσύνη στη χώρα μας να λειτουργεί με τους υψηλούς ρυθμούς που έχουν καταφέρει άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η ψηφιοποίηση, η εκπαίδευση του προσωπικού, η εισαγωγή νέων καινοτόμων εργαλείων είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται είναι διπλάσιοι από αυτούς που προσλαμβάνονται, ενώ οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Tα προβλήματα αυτά, υπονομεύουν φυσικά ευθέως και την πολυπόθητη επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, στο επίκεντρο τίθεται και η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου εκ μέρους της Πολιτείας. Ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διαμορφώνει μια κατάλληλη αντεγκληματική πολιτική, συναρτώμενη με τα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα που θα υπηρετεί πρωτίστως τον στόχο της πρόληψης.

Περιστατικά βίας υπερπροβάλλονται και κατακλύζουν την επικαιρότητα και μάλιστα βίας που συχνά αγγίζει συνανθρώπους μας σε ευάλωτη θέση, γυναίκες και παιδιά. Η έως σήμερα ασκούμενη πολιτική, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Οι συνεχείς εξαγγελίες και η εισαγωγή νέας αυστηροποίησης των ποινών, δεν αρκούν!

Το μήνυμα της νομικής κοινότητας και σήμερα με τις εισηγήσεις έγκριτων νομικών, είναι σαφές: η αυστηροποίηση των ποινών δεν αποδίδει, δεν σωφρονίζει, ούτε αναμορφώνει.

Ούτε πρέπει η Πολιτεία να εμφανίζεται ότι τρέχει κάθε φορά πίσω από τις εξελίξεις για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα, ενώ η συνεχής τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου χωρίς σχέδιο απλά για να υλοποιηθούν μεγαλεπήβολες εξαγγελίες για επικοινωνιακές ανάγκες, εντείνει καθοριστικά την ανασφάλεια δικαίου.

Απαιτείται συντεταγμένη δράση, χάραξη στρατηγικής, καταπολέμηση του προβλήματος στη βάση του, με έμφαση στην πρόληψη και με ένα αποτελεσματικό σύστημα ποινών για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών.

Με αυτές τις σκέψεις, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνέδριό σας, είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσει δεξαμενή σκέψης για το σήμερα και το αύριο της Δικαιοσύνης, για την οποία Πολιτεία και δικαστές, έχουν χρέος να εργαστούν άοκνα, με στόχο την αποκατάσταση κυρίως της αξιοπιστίας της».