Παρασκευή
27 Σεπτεμβρίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Μια λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δεν γίνεται να υπάρξει λύση δύο κρατών στο κυπριακό και τον κάλεσε στο τραπέζι του διαλόγου.

Πολιτική

Στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες που γίνονται για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό.

«Είναι η πρώτη φορά που είμαι εδώ ως ηγέτης χώρας που είναι επικείμενο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» ήταν η αρχική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συμπλήρωσε: «Ο κόσμος μας γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής. Εν μέσω απειλών υπάρχουν ευκαιρίες να συνεργαστούμε σε παγκόσμια κλίμακα… Από το 1946 το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει γνωρίσει σημαντική μεταρρύθμιση. Σήμερα δε μπορεί να επιλύσει τα πολύπλοκα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος».

Έπειτα στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορει για να επιδρά για τη σταθερότητα. Πριν ένα χρόνο δε γνωρίζαμε ότι θα γίνει η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου (στο Ισραήλ). Η βία στη Μέση Ανατολή κάνει τους πολίτες να υποφέρουν στη Γάζα. Η Ελλάδα καλεί όσους έχουν επιρροή να οπισθοχωρήσουν από αυτό τον κύκλο βίας και άπαντες να εμπλακούν σε διάλογο αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα υποστηρίζει την εκεχειρία των 21 ημερών… Πρέπει να υπάρξει επιστροφή των ομήρων στη Γάζα».

«Η λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι μη λύση»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να απαντήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν. Ο Έλληνα πρωθυπουργός αρχικά τόνισε: «Έχω συναντήσει συνολικά έξι φορές τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχει προοπτική ώστε να αμβλύνουμε οποιαδήποτε ένταση. Η μόνη διαφορά μας είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο».

Στη συνέχει αναφέρθηκε στο Κυπριακό επισημαίνοντας ότι δεν βλέπει καμία πρόθεση για διάλογο από την πλευρά της Τουρκίας για διάλογο στο συγκεκριμένο θέματα και τόνισε πως «Η κατοχή της Κύπρου είναι παραβίαση των αρχών του Ευρωπαϊκού Χάρτη. Θέλουμε μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μία νομική υπόσταση. Η λύση δύο κρατών δε θα γίνει αποδεκτή. Δεν είναι λύση. Καλούμε την Τουρκία να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση»

Έπειτα μίλησε και για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια τονίζοντας: «Η Ελλάδα είχε πάντα όραμα για να μειώσει τις συγκρούσεις. 21 έτη μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να πράξεις να ενστερνιστούν το μέλλον. Η αναβίωση των εθνικισμών δεν έχουν χώρο σήμερα. Οι διεθνής συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Να θυμηθούμε τα λόγια του Τσόρτσιλ: Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να αντέξουν».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...