Απάντηση στις δηλώσεις του Μάριου Σαλμά έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έπειτα από την επίσημη διαγραφή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Απαντώντας σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι ο πρώην, πλέον, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρεί να καταστήσει εαυτόν θύμα ή ήρωα.

«Τις είδα τις δηλώσεις του κ. Σαλμά, νομίζω ότι κάνει μια προσπάθεια μετά την αυτονόητη, ομόφωνη απόφαση από την αρμόδια επιτροπή, να καταστήσει τον εαυτό του ως θύμα ή ως ήρωα, ήρωα των κόκκινων δανείων ή κάποιων νομοσχεδίων. Η ίδια η πραγματικότητα αμφισβητεί αυτές τις αιτιάσεις του πρώην πλέον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήταν μόνο ο κ. Σαλμάς που δεν υπερψήφισε, για παράδειγμα, το νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεται και κάποιοι εκ των βουλευτών που είτε απείχαν, είτε καταψήφισαν, είναι μέλη της κυβέρνησης και όλοι ασκούν την κριτική τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στα κόκκινα δάνεια ο κ. Σαλμάς έκανε μια ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές, η ερώτηση αυτή απαντήθηκε άμεσα και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και δια εμού και αρμόδιων στελεχών επικρότησε τη διαδικασία των ερωτήσεων. Άρα με το να προσπαθεί ο κ. Σαλμάς να πει ότι διεγράφη για την ερώτηση που έξανε με άλλους συναδέλφους του και θα συνεχίσουν να κάνουν και άλλες ερωτήσεις, όπως συνέβαινε. Ο κ. Σαλμάς διεγράφη γιατί σε αντίθεση όλους τους υπόλοιπους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε αυτή την παράταξη και διαχρονικά σε αντίθεση με το τι προβλέπει η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνέχισε να αναπαράγει συκοφαντικές διατυπώσεις τη στιγμή που για το θέμα αυτό έχει κάνει σχετική ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 25 Ιουνίου, απάντησε η αρμόδια υπουργός η κυρία Μενδώνη, 28 Ιουνίου, και όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενώ του ζητήθηκε να επανέλθει, δεν επανήλθε», εξήγησε ο υφυπουργός.

Μαρινάκης: Η συμπεριφορά για την οποία διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς είναι μία ατομική που δεν συνδέεται με κανενός άλλου βουλευτή

«Λίγες ημέρες αργότερα ζήτησε σχετικά έγγραφα και του απεδόθησαν. Για την υπόθεση αυτή έχουν ασκηθεί όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο ως προς το διοηκτικό σκέλος και έχουν απορριφθεί. Ανήκουμε σε μια παράταξη που σέβεται τους θεσμούς, σέβεται τη δικαιοσύνη, στη Νέα Δημοκρατία έχουμε μάθει ότι αν υπάρχει κάτι που ενδεχομένως έχει μια ποινική διάσταση, που όλα τα αρμόδια όργανα έχουν κρίνει ότι δεν υπάρχει, να πηγαίνουμε στη Δικαιοσύνη και όχι να παίρνουμε σβάρνα τα κανάλια και να διατυπώνουμε κατηγορίες. Αυτό δεν έχει σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να γίνεται σε άλλα κόμματα, αλλά δεν γίνεται στη Νέα Δημοκρατία.

Και όταν κάποιος συνεχίζει να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μέχρι τους τηλεοπτικούς σταθμούς κάτι που έχει ήδη απαντηθεί και δεν επιλέγει τον δρόμο της δικαιοσύνης, αυτό είναι και μια στάση, πέρα από αντίθετη με τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας, γεννά και εύλογα ερωτήματα», πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Ήταν μία απόφαση, όπως απεδείχθη και από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ήταν αυτονόητη και ομόφωνη και προχωράμε παρακάτω. Είναι νομίζω άδικο για το σύνολο των υπόλοιπων βουλευτών μας να συνδέουμε μία διαγραφή με ένα νομοσχέδιο ή μια ψήφο ή με ένα ζήτημα για τα κόκκινα δάνεια», συμπλήρωσε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του Μάριου Σαλμά ότι η διαγραφή του αποτελεί μήνυμα προς άλλους βουλευτές, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλους βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που διασπείρει συκοφαντίες στα κανάλια και δεν πηγαίνει στη Δικαιοσύνη αν θεωρεί ότι έχουν βάση. Δεν υπάρχει άλλος βουλευτής που παίρνει απάντηση και επιμένει με τις ίδιες αιτιάσεις σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Άρα αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, γιατί η συμπεριφορά για την οποία διεγράφη είναι μία ατομική που δεν συνδέεται με κανενός άλλου βουλευτή».

Εισαγωγική Τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

"Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην διαπραγμάτευση, εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας μας, ως νεοεκλεγέντος μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμπερίληψη στο Σύμφωνο παραγράφων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η προστασία του πολιτισμού ως αναπόσπαστου στοιχείου της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Το Σύμφωνό μας για το Μέλλον, ως σημείο παγκόσμιας συναίνεσης, αποτελεί μονάχα ένα πρώτο βήμα. Αλλά είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Είναι, τελικά, μια πολιτική δήλωση για δράση. Και η πολιτική βούληση είναι η απαραίτητη κινητήρια δύναμη για δράση, σε εθνικό επίπεδο και, συλλογικά, σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

---- 

Υπογράφηκε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαναστασίου. 

για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης.

Στη βάση του Πλαισίου αυτού και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες.

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα. 

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το έργο αυτό, όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά, παράλληλα, θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.

---- 

Συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο το οποίο έχει στόχο την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλούστευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, με σκοπό την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα έξι βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

Πρώτον: η Κυβέρνηση δεσμεύεται πως η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί ως το 2025. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας θα ενταχθούν πλήρως στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, προσφέροντας ακριβή και ασφαλή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

Δεύτερον: επιταχύνεται και ψηφιοποιείται η διαδικασία διόρθωσης χωρικών μεταβολών Παράλληλα καθιερώνεται ένα απλοποιημένο πλαίσιο για τη διόρθωση γεωμετρικών δεδομένων, όπως τα όρια οικοπέδων, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στα δικαστήρια, ενώ μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας, οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλλουν τις πράξεις τους ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ώρα.

Τρίτον, θα γίνεται χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στο νομικό έλεγχο Συμβολαίων και έτσι το Κτηματολόγιο θα γίνει ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την λήψη διοικητικών αποφάσεων μειώνοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες και επιταχύνοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Τέταρτον, δίνεται εξωδικαστική λύση για οικόπεδα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς ταλαιπωρία. Σε περιπτώσεις όπου οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνονται δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική προσφυγή. Αυτό προστατεύει τους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζει σωστή απεικόνιση των ακινήτων τους. 

Επιπλέον, σε περιπτώσεις για παράδειγμα πολυκατοικιών όπου από νεότερη μέτρηση προκύπτει νέο εμβαδόν διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης πλέον θα μπορεί να προβαίνει στην μονομερή τροποποίηση του συμβολαίου του, υπό τον όρο ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων συνιδιοκτητών στην οριζόντια ιδιοκτησία, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρχει και για τα γεωτεμάχια με κτίσμα.

Πέμπτον, απλοποιείται η διαδικασία διόρθωσης υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη, με έμφαση στα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί  άμεσα στο κτηματολογικό γραφείο, αντί του Δικαστηρίου.

Έκτον, πλέον καθίσταται δυνατή η μονομερής τροποποίηση σύστασης χωρίς να είναι απαιτούμενη η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας όταν πρέπει να αλλάξουν τα τετραγωνικά σε νέο συμβόλαιο.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση του έργου για το «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης».

Η απόφαση της επιτροπής σηματοδοτεί την αναγνώριση της σημασίας του έργου, τόσο για την ενδυνάμωση του ρόλου και των προοπτικών της Ελλάδας ως κόμβου στη μεταφορά ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και ως πηγή για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. 

Το επιλέξιμο κόστος μέσω ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση του έργου, ανέρχεται σε 202 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η έναρξη λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης αναμένεται την 1η Οκτωβρίου.

Ξεκίνησε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η καταβολή της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2024. 

Η προκαταβολή της κρατικής αρωγής επεκτάθηκε εμπροσθοβαρώς και το ποσοστό της αυξήθηκε από το 50% στο 86%. Δηλαδή, μέσω της προκαταβολής καλύπτεται το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς και το υπόλοιπο 10% της εκτιμηθείσας ζημιάς θα καταβληθεί σε επόμενη φάση μέσω της εξατομικευμένης ολοκλήρωσης της διαδικασίας για κάθε δικαιούχο. 

Η χορήγηση της επαυξημένης προκαταβολής αφορά τόσο τους περίπου 16.000 δικαιούχους που έχουν ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία της προκαταβολής, λαμβάνοντας ήδη περίπου 92 εκατ. ευρώ, όσο και αυτούς που ακόμα δεν έχουν λάβει. 

Συνεχίζεται το Πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους 2024” προσφέροντας ουσιαστική οικονομική διευκόλυνση στους δικαιούχους του, τονώνοντας τον εγχώριο τουρισμό και την ελληνική οικονομία. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας  9 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας τον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων.

Από το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί, το 96% έχει χρησιμοποιηθεί σε ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα καταλύματα, ενώ το υπόλοιπο 4% έχει διατεθεί σε camping, κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού, καθώς και άλλες μορφές καταλυμάτων. Στόχευση του προγράμματος είναι να ικανοποιήσει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σε υπηρεσίες διαμονής για τους δικαιούχους, προωθώντας, παράλληλα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι άυλες χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Για πρώτη φορά προσκλήθηκε η Ελλάδα στην Σύνοδο των G7 των Υπουργών Πολιτισμού στη Νάπολη.

Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας σημείωσε πως «Η Ελλάδα κλήθηκε και συμμετέχει  στη Σύνοδο, επειδή τη θεωρούμε ως τη μεγάλη αδελφή χώρα, από την οποία ξεκίνησε ο Πολιτισμός μας και με την οποία δημιουργήσαμε κοινή πολιτιστική κληρονομιά χιλιετιών».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι «Η πρόσκληση της Ελλάδας και η συμμετοχή της στη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της G7 αποτελεί προνόμιο για την πατρίδα μας».

Σήμερα, στις 19:00 (ώρα Νέας Υόρκης) ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει ως τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση του Atlantic Council για την απονομή των βραβείων Global Citizen 2024.

Αύριο, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:30 (τοπική ώρα) με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Ειδησεογραφικό Δίκτυο CNN και την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.  

Το μεσημέρι της Τρίτης  24 Σεπτεμβρίου (στις 14.00 τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις.  Στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.

Το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν".